Robusta
Hvad er robusta?
Kaffebønnen robusta stammer fra Central- og Vestfrika og anvendes ofte til instant kaffe og espresso. De finere robusta sorter anvendes ofte i kaffeblends kombineret med arabica - her er robustaen med til at give en dybere smag og en god crema.
Smagen på robusta er stærkere og skarpere med noter af gran og en peanut-lignende eftersmag. Bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som arabica og har et lavt syreindhold - dette gør, at robusta generelt anses som værende af dårligere kvalitet end arabica.
Robusta kaffeplanterne dyrkes i et lavere niveau på mellem 0-900m. Planterne bliver 4,5-6,5 meter høje, hvor de kræver en temperatur på 18-30 grader og en del mere regn end arabica planterne
Robusta er langt mere modstandsdygtig overfor skadedyr og vejrforholdene, hvilket betyder, at der kan dyrkes langt mere kaffe pr. hektar end ved arabica - dette nedsætter derfor produktionsprisen væsentligt.
Robusta bønnerne dyrkes kun på den østlige halvkugle og primært i Afrika og Indonesien.