Kaffe ordbogen

Alt du behøver at vide om kaffe!

  • a
    • Aeropress
      En kaffebrygger og en metode, som er nem at bruge. Den forener espressobrygning og...
    • Affogato
      En italiensk kaffedessert bestående af vaniljeis og stærk kaffe. Affogato betyder faktisk...
    • Afgasning
      At lade bønnerne hvile for at afgive gasser (co2) dannet under ristningen.
    • Americano
      Hvad er en americano? En americano er noget af det tætteste, du kommer på en traditionel kop...
    • Arabica
      Arabica  bønnerne stammer oprindeligt fra Etiopien, som anses for værende kaffens...
    • Arcaffe
      Arcaffe  er et speciality risteri i Italien, som med omhyggelighed og bæredygtighed rister noget...
    • Aroma
      De sanseindtryk, som du oplever, når du dufter og smager på kaffen. Man skelner mellem den...
    • Ascaso
      Et spansk brand, der siden 1962 har produceret professionelle og semiautomatiske...
    • Automatisk espressomaskine
      Har du en automatisk espressomaskine kværner den bønnerne og laver espressoshottet til din...
  • b
    • Backed
      Ordet betyder “bagt” og henviser til en kaffe, der er flad eller kedelig.
    • Backflush
      En metode til at rense semiautomatiske espressomaskiner  med trevejsventil. Du skal bruge et...
    • Bajonet
      Også kaldet portafilter  eller filterholder er det håndtag, som kan fastgøres på din...
    • Balance
      Et udtryk for hvordan smagsbalancen i kaffen er. Altså hvordan sødmen balancerer med syrligheden,...
    • Barista
      Den italienske betegnelse for den person i kaffebaren, som tilbereder din kaffe. En barista kan...
    • Bialetti
      Et italiensk brand med autentisk design og kvalitet. Bialetti er den absolut førende producent...
    • Bitterhed
      En smag, der er central for kaffe. Bitterhed opleves typisk bagerst på tungen eller bagerst i...
    • Blindfilter
      Bruges i forbindelse med rengøring for kafferester på din semiautomatiske espressomaskine, ved at...
    • Body
      Et andet ord for mundfølelse, altså den følelse, som du har af kaffen i munden, mens du drikker...
    • Bouquet
      Et udtryk der bruges i forbindelse med duften af kaffe, der er friskmalet.
    • Bourbon
      En meget populær variant af arabicabønnen, der særligt dyrkes i Brasilien. Den har en blød og...
    • Brasilien
      Det land i verden, som producerer mest kaffe. Mere end fem millioner brasilianere er beskæftiget...
    • Bæredygtighed
      En overordnet betegnelse for en adfærd og tankegang i forhold til at se på både de sociale,...
    • Bønner
      Bønner - altså kaffebønner - starter som et rødt bær på størrelse med et kirsebær. Når...
  • c
    • Café
      Et sted du kan tage hen, hvis du vil have et måltid mad, eller bare har brug for en god kop kaffe...
    • Café au lait
      Hvad er en café au lait? Café au lait er fransk for “kaffe med mælk”. Den laves af én del...
    • Cafe creme
      Hvad er en cafe creme? En cafe creme er en kop kaffe med dejlig crema ovenpå. Denne bløde...
    • Caffe latte
      Hvad er en caffe latte? En caffe latte laves med ⅓ espresso og ⅔ dampet mælk med ca. 5 mm...
    • Caffe latte glas
      Et højt glas eller krus,  som kan rumme meget mælk og et skud espresso. Ofte serveres en caffe...
    • Caffe mocha
      Denne kaffedrik - også kaldet en mochaccino - er en caffe latte eller en cappuccino, hvor du...
    • Cappuccino
      Hvad er en cappucino? En cappuccino er en italiensk kaffedrik, der laves af lige dele espresso...
    • Cappuccino kop
      En kaffekop med hank, som kan rumme både espresso, varm mælk og cremet mælkeskum. Det er vigtigt,...
    • Chai latte
      En mælkedrik med chai-te. Chai-te er en sort, krydret te, der oprindeligt stammer fra Det indiske...
    • Chokoladeagtige aromaer
      Disse hører under de moderate aromaer og er mest fremtrædende i de mellem- til de...
    • Colombia
      Colombia er verdens 3. største kaffeproducent, svarende til ca 6-8 % af verdensandelen. Her...
    • Cortado
      Hvad er en cortado? En cortado er en spansk espressodrik, der består af espresso med en lille...
    • Crema
      Det lag af gyldent skum, som ligger på toppen af en espresso. Denne bløde crema kommer fra...
    • CSC
      Står for Certified Speciality Coffee og er en italiensk stiftet standard, som er din garanti for,...
    • Cuba
      Cubansk kaffe er blandt kaffeelskere kendt som en af de bedste kvalitetskaffer i verden. Dét, at...
    • Cup of Excellence
      En konkurrence arrangeret af Alliance for Coffee Excellence, hvor man kårer “Året høst”. De kårer...
    • Cupping
      En måde at smage og vurdere kaffen på. Det er den måde professionelle sammenligner kvaliteten af...
  • d
    • Damp
      På de fleste automatiske eller semiautomatiske espressomaskiner sidder en steamer, som kan...
    • Decaf
      Når drikken ikke indeholder koffein, altså er koffeinfri. Faktisk indeholder kaffe fra naturens...
    • Doppio
      Hvad er en doppio? Doppio er italiensk for "dobbelt“, så her er der naturligvis tale om...
    • Dosering
      Den rette mængde kaffe og vand, du skal bruge for at brygge en god kop kaffe. For at opnå det...
  • e
    • Eftersmag
      Hvordan du oplever kaffen, når du har sunket den. Nogle kaffer har en meget langvarig eftersmag,...
    • Ekstraktion
      Den proces, der foregår under brygningen, hvor opløselige kaffestoffer går ud i vandet. I...
    • El Salvador
      El Salvador det mindste land i Mellemamerika, og en mindre spiller hvad angår kaffeproduktion i...
    • Elkedel
      Anvendes til at varme vand, når du skal brygge en kop kaffe eller te. Hvis du skal bruge det...
    • Emballage
      Indpakningen af kaffen, så den nemt kan fragtes og ikke udsættes for lys, så kaffen bevarer sin...
    • Espresso
      Hvad er en espresso? Espresso er italiensk og refererer til den måde, hvorpå drikken laves,...
    • Espresso con panna
      En kaffedrik med espresso og en smule pisket fløde på toppen. Espresso son panna betyder...
    • Espresso kop
      En lille kop med hank, som single eller double espressoshot serveres i. 
    • Espresso macchiato
      Hvad er en espresso macchiato? En espresso macchiato - eller bare macchiato - er et...
    • Espressokande
      Stammer fra Italien og kaldes også for mokkakande . Det er en kaffebrygger, som bruges på komfur...
    • Espressomaskine
      En maskine hvor du kan brygge både caffe latte, cappuccino, cortado, lungo mv. på. Du kan...
    • Eureka
      Et italiensk brand, som har specialiseret sig inden for espressokværne. Eureka  har et bredt...
  • f
    • Fairtrade
      En internationale mærkningsordning, som bl.a. er med til at sikre en minimumspris til...
    • Fermentering
      Når mikroorganismer eller enzymer nedbryder nogle organiske stoffer og danner andre. I kaffe er...
    • Filterbryg
      En bryggemetoder, der foregår ved, at vandet siver igennem det malede kaffe, hvor det absorberer...
    • Filterholder
      Også kaldet portafilter eller bajonet  er det håndtag, som kan fastgøres på din...
    • Filterkaffe
      En klassisk betegnelse for den kop kaffe du får, når ud brygger på en almindelig filterkaffemaskine.
    • Filterkurv
      Den lille cirkelformede kurv, som sidder i portafilteret , hvor du kværner din kaffe ned i, når...
    • Flat white
      Hvad er en flat white? Flat white er en australsk drik, der blev opfundet som et modstykke...
    • Florale aromaer
      Denne aroma - også kaldet den blomsteragtig aroma - er den allermest flygtige og dermed også den...
    • Formalet kaffe
      Når kaffebønner har været igennem en kværn bliver de malet eller kværnet. Ved køb af formalet...
    • Frappé
      Ordet er fransk og betyder “hit”. En frappé er en iskaffe, som mange nyder med vaniljeis,...
    • Frugtagtige aromaer
      Denne aroma hører under de flygtige aromaer og kan være bær som fx solbær, blåbær eller jordbær....
    • Frugtkød
      Frugtkødet omgiver de pergament dækkede kaffebønner inde i kaffebæret.
    • Fuldautomatisk espressomaskine
      Har du en fuldautomatisk espressomaskine  gør maskinen alt arbejdet for dig, når du vil brygge...
  • g
    • Gaggia
      Italiens mest ikoniske mærke indenfor espressomaskiner. Det var én mands målrettede søgen efter...
    • Geisha
      Denne kaffesort er en variant af arabica og har florale aromaer. Sorten er meget eftertragtet....
    • Gennemløbstid
      Den tid det tager for vandet at løbe igennem, når du brygger kaffe. Ved det perfekte espressoshot...
    • Grønne bønner
      Rå, uristede kaffebønner. Hvis du selv vil prøve kræfter med ristning, skal du købe grønne...
    • Grøntsagsagtige aromaer
      Denne aroma hører under de flygtige aromaer og kan være noter af fx ærter eller kartofler. De er...
    • Guatemala
      Guatemala  er godt nok et lille land, men de dyrker i sandhed kaffe i verdens klasse og takket...
  • h
    • Hario
      Et japansk brand, der er synonym for glasproduktion på højeste niveau. Hario har siden 1921...
    • Herbal
      Betegner en aroma af friskgravet græs/urter og findes i kaffe, der ikke er fuldt tørret, når den...
    • Holdbarhed
      Et udtryk for hvor lang tid et produkt kan holde sig. Fra ristning og 24 måneder frem kan du...
    • Honduras
      Honduras  er verdens 7. største kaffeproducent, hvilket svarer til, at landet producerer ca. 3-4...
  • i
    • Ice latte
      En kold kaffedrik - også kaldet iskaffe - der indeholder espresso, mælk og isterninger....
    • Immersion
      Her er varmt vand og kaffe sammen i et kammer i en bestemt periode, før de adskilles eventuelt af...
    • Indonesien
      Indonesien er en af verdens største kaffeproducenter. Her dyrkes kaffe på de mange indonesiske...
    • Instant kaffe
      En kaffetype der enten fremstilles gennem frysetørring eller spraytørring. Instant kaffe er...
    • Irish coffee
      En irsk kaffedrik med alkohol. En klassisk irish coffee består af stærk kaffe, whiskey, brun...
    • Iskaffe
      En kold kaffedrik - kan også kaldes en ice latte - der indeholder espresso, mælk og isterninger....
    • Iskaffebrygger
      En kaffebrygger - også kaldet koldbrygger - til at brygge kold kaffe, fx til ice latte. Kaffen...
    • Iste
      En drik som består af afkølet te . Den bliver ofte serveret med isterninger.
  • j
    • Jura
      Et schweizisk brand, der siden 1980'erne har fokuseret på fuldautomatiske  og automatiske...
  • k
    • Kaffeblend
      En sammensætning af forskellige kaffebønner fra forskellige sorter og områder for at opnå den...
    • Kaffebrygger
      En maskine, en kande eller et andet redskab til at bygge din kaffe på, og der findes mange...
    • Kaffebær
      Det er kaffetræet frugt. Det er omgivet af skind og indeholder planteslim, pergament og normalt...
    • Kaffebønner
      De hele kaffebønner starter egentligt som et rødt bær på størrelse med et kirsebær. Når...
    • Kaffekapsel
      En lille kegleformet beholder med flad top indeholdende formalet kaffe, som bruges i en...
    • Kaffekværn
      Tilbehør til din kaffebrygger, så du kan kværne dine hele kaffebønner. Du kan både få...
    • Kaffemaskine
      En klassisk dansk måde at brygge kaffe på, hvor du ender op med en almindelig sort kop...
    • Kaffesmagning
      En af de mest kendte måder at smage og vurdere kaffen på er ved cupping, hvor du smager på hver...
    • Kaffevægt
      Anvendes til doseringen af kaffe. Dosering af kaffe er svært at klare på øjemål og måleskeer er...
    • Kakao
      Kakao  bruges som drik, i kager og bagværk og til produktion af chokolade. Frugten der sidder på...
    • Kalkfilter
      Et filter, der renser vandet for kalk, når du skal brygge din kaffe. Din kaffe smager bedre, og...
    • Kande
      Det smarte ved at lave en kande med kaffe, er når du har flere gæster på besøg. De gæster, som...
    • Karamelagtige aromaer
      Denne aroma hører under de moderate aromaer og findes oftest i mellemristede kaffer. Disse kan fx...
    • Kedel
      Anvendes på komfuret eller kogepladen til at varme vand. Nogle kedler  har den fine funktion, at...
    • Kenya
      Kenya  er da også mange kaffeelskeres yndlings kaffeland, og nogle vil gå så langt som at sige,...
    • Knockbox
      Et redskab til at slå det brugte kaffe ud af portafiltret efter du har brygget et espressoshot på...
    • Koffein
      Koffein er et naturstof, der findes vidt udbredt i planteriget. Det tilhører en kemisk gruppe...
    • Koffeinfri
      Når drikken ikke indeholder koffein. Faktisk indeholder kaffe fra naturens side koffein. Når en...
    • Koldbryg
      Bryggemetode til iskaffe. Kaffen kan brygges med koldt eller varm vand, hvor kaffen køles af over...
    • Kraft
      Forholdet eller doseringen mellem kaffe og vand i brygningen. Der henvises ikke så meget til...
    • Krydderiagtige aromaer
      Disse aromaer hører under de stabile aromaer og kan fx være muskatnød, peber og kardemomme. 
    • Kulagtige aromaer
      Disse hører under de stabile aromaer og kan være fx kul, tjære og tobak. Disse aromaer findes i...
    • Kværneskiver
      Skiver i kaffekværnen, der knuser kaffebønnerne til den rigtige partikelstørrelse til din valgte...
  • l
    • Latte art
      En teknik, hvor du fx laver et lille hjerte, rosetta eller tulipan i mælkeskummet på din...
    • Latte Macchiato
      Hvad er en latte macchiato? En latte macchiato er et espressoshot med lige dele varm mælk og...
    • Luftventil
      En lille kanal i kaffeposen, som er medvirkende til, at kaffen bevare sin smag og aromaer.
    • Lungo
      Hvad er en lungo? Lungo er en sort kop kaffe og betyder “lang” på italiensk. Drikken består...
    • Lysristede kaffebønner
      Lysristede kaffebønner har en lysebrun farve, høj syre, frugtagtig duft, let og har højt...
  • m
    • Macchiato
      Hvad er en macchiato? En macchiato og en espresso macchiato må gå under samme betegnelse....
    • Malet kaffe
      Når kaffebønner har været igennem en kværn bliver de malet eller kværnet. Ved køb af malet kaffe...
    • Malingsgrad
      Den grad som dine kaffebønner skal males i alt afhængig af, hvilken bryggemetode du vælger. Til...
    • Manualer
      Fortæller dig hvordan din maskine virker og hvilke funktioner den har. Det er en god idé at...
    • Mellemristede kaffebønner
      Mellemristede kaffebønner har en brun farve, har balanceret smag og syre, let sødme i smag,...
    • Mellow
      Et udtryk for en afbalanceret og mild kaffe, der ikke har nogen stærke smage eller aromaer.
    • Miele
      Et tysk brand og en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 1899 i et gammelt savværk i...
    • Mochaccino
      Denne kaffedrik - også kaldet en caffe mocha - er en caffe latte eller en cappuccino, hvor du...
    • Mokkakande
      Stammer fra Italien og kaldes også for espressokande . Det er en kaffebrygger, som bruges på...
    • Mundfølelse
      Den følelse, som du har af kaffen i munden, mens ud drikker den. Det kan enten være en tung eller...
    • Mælk
      Rigtig mange nyder mælk i sin kaffe, og mange ønsker den lun og/eller skummet. Mælkens...
    • Mælkekande
      En lille kande som du skal bruge, når du vil steame din mælk til fx cappuccino eller caffe latte.
    • Mælkeskum
      Mange kaffedrikke har et element af mælkeskum på toppen. Hvis du har en automatisk eller...
    • Mælkeskummer
      Et redskab til at varme og skumme din mælk til fx cappuccino og caffe latte. Du kan købe...
    • Mørkristede kaffebønner
      Mørkristede kaffebønner har en mørkebrun farve, let olieret overflade, kraftig smag og aroma,...
  • n
    • Nivona
      Et brand der producerer nogle af de aller bedste espressomaskiner på den legendariske Eugster...
    • Nøddeagtige aromaer
      Disse aromaer hører under de moderate aromaer og findes ofte i lys- og mellemristede kaffer. Her...
  • o
    • OPV-ventil
      En engelsk forkortelse for Over Pressure Valve. Det er en ventil, der tilpasser trykket i...
  • p
    • Papau New Guinea
      Papua New Guinea  er verdens 17. største kaffeproducent, svarende til ca. 0,7% af verdensandelen....
    • Pergamentskal
      Den skal som sidder rundt om selve kaffebønnerne inde i kaffebæret.
    • Perkulation
      Når man hælder varmt vand over friskkværnede bønner for at udtrække smag.
    • Peru
      Peru  er verdens 9. største kaffeproducent, svarende til ca. 3 % af verdensandelen. Her dyrkes...
    • Plejeprodukter
      Anvendes til vedligeholdelse af din espressomaskine. Det anbefales at anvende producenternes egne...
    • Portafilter
      Også kaldet bajonet eller filterholder er det håndtag, som kan fastgøres på din semiautomatiske...
    • Pour over
      En bryggemetode hvor du brygger din kaffe direkte ned i en glaskande. Her får du mulighed for at...
  • r
    • Rainforest Alliance
      Non-profit organisationen Rainforest Alliance er et privat, internationalt miljømærke. Det...
    • Rancillio
      Et italiensk mærke som har en lang tradition - helt tilbage til 1927 - med at lave...
    • Renhed
      Også kaldet clean cup er en beskrivelse af, hvor fri for smagsdefekter, kaffen er.
    • Ristning
      Det er ristningen af kaffebønner, der giver den smag og aroma, vi forbinder med kaffe. For at...
    • Ristretto
      Hvad er en ristretto? En ristretto er et meget koncentreret espressoshot. Ristretto er det...
    • Robusta
      Kaffebønnen  robusta stammer fra Central- og Vestfrika og anvendes ofte til instant kaffe og...
  • s
    • Semiautomatisk espressomaskine
      Har du en semiautomatisk espressomaskine , som du kender fra de fleste caféer, skal du selv lege...
    • Siemens
      Et tysk brand de fleste kender for deres hårde hvidevarer produkter. Siemens producerer også...
    • Sirup
      En tyktflydende sukkermasse du kan komme i din kaffedrik.  Sirup findes i mange forskellige...
    • Slow brew
      Betegnes ofte som et håndværk indenfor kaffe verden. Et håndværk som kræver nærvær, fokus og...
    • Sojamælk
      En plantebaseret drik, der produceres ved blødgøring og formaling af sojabønner, kogning af...
    • Speciality Coffee
      Speciality Coffee er en italiensk stiftet standard, som er din garanti for, at kaffen du drikker,...
    • Stamper
      Også kaldet tamper er det redskab der bruges, når du skal lave et espressoshot for at presse det...
    • Stampermåtte
      Også kaldet tampermåtte bruges, når du skal lave espresso på din semiautomatiske espressomaskine....
    • Steaming
      Et udtryk for en måde du kan lave eller rettere dampe varm mælk og mælkeskum til din kaffe. En...
    • Stempelkande
      En bryggemetode hvor kaffen og vandet er i kontakt med hinanden i forholdsvis lang tid. Ved brug...
    • Styrke
      Forholdet eller doseringen mellem kaffe og vand i brygningen. Der henvises ikke så meget til...
    • Sukker
      Et sødemiddel som mange nyder at komme i kaffen. Det brune rørsukker udvindes, som navnet...
    • Syrlighed
      Betegnelsen surhed anvendes ofte også, når man taler om syrlighed i kaffen. En positiv syrlighed...
    • Sødme
      I kaffe er sødme sjældent udpræget, som i en decideret sød drik såsom varm chokolade. Sødme i...
  • t
    • Tamper
      Også kaldet  stamper bruges i forbindelse med, at du skal lave et espressoshot for at presse det...
    • Tampermåtte
      Også kaldet  stampermåtte er et redskab du kan bruge, når du skal lave espresso på din...
    • Tanzania
      Tanzania  er verdens 18. største kaffeproducent svarende til ca. 0,6 % af verdensandelen. Ca 70 %...
    • Te
      Et udtræk af blade fra planten Camellia sinensis, som oprindeligt stammer fra Kina. Udtræk lavet...
    • Temperatur
      De antal grader, som enten vandet eller mælken er, når du brygger kaffe. Temperaturen på vandet,...
    • Terpentinagtige aromaer
      Disse hører under de stabile aromaer og dækker over mere “kemiske” aromaer som fx terpentin,...
    • Third wave
      Third Wave eller den tredje bølge er den måde vi i kaffetermer omtaler den revolution, som er...
    • To go
      Et engelsk udtryk for en fødevare, som du tager med på farten. Hvis du bestiller en varm kop...
    • Touch display
      Den skærm der sidder på din espressomaskine, som du kan trykke på, når du skal vælge din kaffe...
    • Typica
      En variant af arabica arten og en af de mest kendte og attraktive bønner på niveau med bourbon. 
    • Tyrkisk kaffe
      En kop kaffe som brygges med meget fint malet kaffe, hvor der hældes kogende vand hen over, ofte...
  • u
    • Udluftningsventil
      Hvad bruges udluftningsventilen til? Emballagen til Rigtig Kaffes hele kaffebønner er...
    • Udløbsdato
      Udløbsdato eller ”mindst holdbar til” er et udtryk, som ofte er på fødevare. Ifølge...
    • Umami
      Er 1 af de 5 grundsmage, som menneskets smagssans kan registrere. De øvrige 4 er surt, sødt, salt...
    • UTZ
      En international mærkningsordning, som du kan finde på fødevarerne kaffe, te, kakao og...
    • Uvasket kaffe
      Eller neutral er den fremgangsmåde i efterhøstbehandlingen, hvor man lader frugtkødet sidde på...
  • v
    • Vakuumbrygger
      En bryggemetode der også kaldes siphon eller  kaffekolbe . Det fungerer ved, at vandet i den...
    • Vand
      De fleste espressomaskiner og kaffemaskiner har en vandbeholder, som du kan fylde op, når du...
    • Vasket kaffe
      Kaffebærernes skind og frugtkød fjernes ved at ligge i blød og skylles, hvorefter pergament...
    • Vedligeholdelse
      Eksempelvis i form af afkalkning og brug af diverse plejeprodukter, så din espressomaskine holder...
  • w
    • Woody
      Et udtryk man bruger om kaffebønner, der er ødelagte og har mistet deres kommercielle værdi.
  • ø
    • Økologi
      Et udtryk for en produktionsform, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd....