• Levering fra dag til dag- afsendes fra eget lager
  • Danmarks største udvalg- i espressomaskiner og tilbehør
  • Vi giver gratis fragt- på alle ordrer over 699,-
  • Egen butik og lager- besøg os i Skanderborg

Søg i bloggen

Besøg butikkerne

Århus
Banegårdspladsen 20
8000 Århus C

Mandag - torsdag:10.00-17.30
Fredag:10.00-18.00
Lørdag:10.00-14.00

Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg

Mandag - fredag:09.00-17.00
Lørdag:10.00-14.00

Se mere info her.

Rigtig Kaffe

  • Returret 14 dages fortrydelsesret
  • Sikkerhed 3D secure - for din sikkerhed
  • Gratis levering Ved køb over kr. 699,-
  • Rådgivning og service Vi er autoriseret forhandler
  • Butik i Skanderborg & Århus Oplev et univers af kaffe
  • Egen YouTube kanal Med guides og produkt videoer
  • Afsendelse fra eget lager Bestil inden 15.30 og vi sender samme dag
Rigtig Kaffe er Gazelle 2015

Hos Rigtig Kaffe kan du betale med MobilePay

Arabica og Robusta - de primære kaffesorter

Udgivet: 12/02 2015
Kategorier: Kaffebønner , Kaffeviden

Når først kaffebønner er ristede, ligner de hinanden - dette er dog langt fra tilfældet, da der findes ca. 60 forskellige kaffesorter i verden. I kaffeindustrien skelner man mellem to hovedsorter: Arabica og Robusta.

 

Arabica og Robusta ser måske meget ens ud, men der er en lang række forskelle, som adskiller de to populære sorter betydeligt.

 

I dette blogindlæg vil vi fortælle lidt om forskellen på de to kaffesorter, og hvad der kendetegner dem hver især.

 

Coffea Arabica

Arabica bønnerne stammer oprindeligt fra Etiopien, som anses for værende kaffens oprindelsessted.

 

Smagen på Arabica bønnerne er typisk mild og sød med noter af frugt, sukker og bær. Arabica bønner er ikke bitre og har en høj og fremragende syrlighed, som gør kaffen særdeles eftertragtet.

 

Arabica kaffeplanterne gror bedst i bjergrige klimaer i en højde på mellem 600-2.200m. Planterne kræver en temperatur på 15-24C og bliver mellem 2,5-4,5 meter høje.

Denne sort er mere sårbar end Robusta og kræver jord med en lav pH-værdi og let skygge.

 

På grund af Arabica plantens sårbarhed er denne sort dyrere at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar sammenlignet med Robusta.

 

Arabica bønnerne dyrkes bl.a. på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien og Columbia, og udgør ca. 75-80% af verdensproduktionen.

 

Coffea Robusta

Robusta stammer fra Central- og Vestfrika og anvendes ofte til instant kaffe og espresso. De finere Robusta sorter anvendes ofte i kaffeblends kombineret med Arabica - her er Robustaen med til at give en dybere smag og en god crema.

 

Smagen på Robusta er stærkere og skarpere med noter af gran og en peanut-lignende eftersmag. Bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica og har et lavt syreindhold - dette gør, at Robusta generelt anses som værende af dårligere kvalitet end Arabica.

 

Robusta kaffeplanterne dyrkes i et lavere niveau på mellem 0-800m. Planterne bliver 4,5-6,5 meter høje og kræver en temperatur på 18-36C og en del mere regn end Arabica planterne.

Robusta er langt mere modstandsdygtig overfor skadedyr og vejrforholdene, hvilket betyder, at der kan dyrkes langt mere kaffe pr. hektar end ved Arabica - dette nedsætter derfor produktionsprisen væsentligt.

 

Robusta bønnerne dyrkes kun på den østlige halvkugle og primært i Afrika og Indonesien.

 

Dyrkningsforhold

 ArabicaRobusta
Højde600-2.200 meter0-800 meter
Temperatur15-24C18-36C
Regn1.200-2.200 mm2.200-3.000 mm

 

 

8 forskelle på Arabica og Robusta

  1. Smag: Arabica er sød og mild, Robusta er stærk og skarp
  2. Koffeinindhold: Robusta indeholder ca. dobbelt så meget koffein
  3. Fedt- og sukkerindhold: Arabica indeholder mere fedt og sukker end Robusta
  4. Pris: Robusta bønner er billigere end Arabica
  5. Sårbarhed: Arabica er svære at dyrke - Robustas koffeinindhold er giftigt for insekter
  6. Plantehøjde: Arabica bliver ca 2,5-4,5m mens Robusta bliver 4,5-6,5m.
  7. Produktion: 75-80% af verdensproduktionen består af Arabica bønner
  8. Form: Robusta er næsten runde, Arabica er mere oval:

 

Arabica og Robusta kaffebønner

Relaterede blogindlæg