• Levering fra dag til dag- afsendes fra eget lager
  • Danmarks største udvalg- i espressomaskiner og tilbehør
  • Vi giver gratis fragt- på alle ordrer over 699,-
  • Egen butik og lager- besøg os i Skanderborg
Søg i bloggen
Tilmeld dig vores nyhedsmail!
Besøg butikken

Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg

Mandag - fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 10.00-14.00

Se mere info her.

Rigtig Kaffe
  • Returret 14 dages fortrydelsesret
  • Sikkerhed 3D secure - for din sikkerhed
  • Gratis levering Ved køb over kr. 699,-
  • Rådgivning og service Vi er autoriseret forhandler
  • Butik i Skanderborg Oplev et univers af kaffe
  • Egen YouTube kanal Med guides og produkt videoer
  • Afsendelse fra eget lager Bestil inden 15.30 og vi sender samme dag


Hos Rigtig Kaffe kan du betale med MobilePay

Arabica og Robusta - Hvad er forskellen?

Udgivet: 26/05 2020
Kategorier: Kaffebønner , Kaffeviden

Når først kaffebønner er ristede, ligner de hinanden - dette er dog langt fra tilfældet, da der findes ca. 60 forskellige kaffesorter i verden. I kaffeindustrien skelner man mellem to hovedsorter: Arabica og Robusta.

 

Arabica og Robusta ser måske meget ens ud, men der er en lang række forskelle, som adskiller de to populære sorter betydeligt.

 

Coffea Arabica

Arabica bønnerne stammer oprindeligt fra Etiopien, som anses for værende kaffens oprindelsessted. Smagen på Arabica bønnerne er typisk mild og sød med noter af frugt, sukker og bær. Arabica bønner er ikke bitre og har en høj og fremragende syrlighed, som gør kaffen særdeles eftertragtet.

 

Arabica kaffeplanterne gror bedst i bjergrige klimaer i en højde på mellem 900-2.000m. Planterne kræver en temperatur på 15-25°C og bliver mellem 2,5-4,5 meter høje. Denne sort er mere sårbar end Robusta og kræver jord med en lav pH-værdi og let skygge.

 

På grund af Arabica plantens sårbarhed er denne sort dyrere at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar sammenlignet med Robusta. Et sundt Arabica træ producerer cirka 1-5kg kaffebær på en sæson, hvor man normalt skal bruge 5-6kg kaffebær for at kunne producere 1kg kaffe. 

 

Arabica bønnerne dyrkes bl.a. på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien og Columbia, og udgør ca. 75-80% af verdensproduktionen.

 

Coffea Robusta

Robusta stammer fra Central- og Vestfrika og anvendes ofte til instant kaffe og espresso. De finere Robusta sorter anvendes ofte i kaffeblends kombineret med Arabica - her er Robustaen med til at give en dybere smag og en god crema.

 

Smagen på Robusta er stærkere og skarpere med noter af gran og en peanut-lignende eftersmag. Bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica og har et lavt syreindhold - dette gør, at Robusta generelt anses som værende af dårligere kvalitet end Arabica.

 

Robusta kaffeplanterne dyrkes i et lavere niveau på mellem 0-900m. Planterne bliver 4,5-6,5 meter høje, hvor de kræver en temperatur på 18-30°C og en del mere regn end Arabica planterne.

Robusta er langt mere modstandsdygtig overfor skadedyr og vejrforholdene, hvilket betyder, at der kan dyrkes langt mere kaffe pr. hektar end ved Arabica - dette nedsætter derfor produktionsprisen væsentligt.

 

Robusta bønnerne dyrkes kun på den østlige halvkugle og primært i Afrika og Indonesien.

 

Dyrkningsforhold

Arabica

Robusta 

Højde

900 - 2.000 meter - Højden bidrager til den ønskede temperatur og regnmængde

0 - 900 meter - Robusta kræver ikke kølige temperaturer, og kan vokse i lavere højde

Temperatur

15 - 25°C - Arabica træer kræver et tempereret klima

18 - 30°C - Robusta træer trives godt i høje temperaturer

Regn

1.500 - 2.500 mm - Et dybt rodsystem muliggør blomstringen, når jordlaget er tørt. 

2.200 - 3.000 mm - Der kræves ofte kraftig regn, da rodsystemet er overfladisk  

Blomstring

Ofte efter regn - Det er derfor let forudsigeligt, hvor Arabica træerne blomstrer 

Uregelmæssigt - Robusta vokser typisk i ustabile, fugtige klimaer, hvilket gør blomstringen uregelmæssig

Fra blomst til bær

9 måneder

11 måneder 

Koffeinindhold

0,8 - 1,5%

1,7 - 4% 

 

8 forskelle på Arabica og Robusta

Smag

Arabica er sød og mild, Robusta er stærk og skarp

Koffeinindhold

Robusta indeholder ca. dobbelt så meget koffein

Fedt- og sukkerindhold

Arabica indeholder mere fedt og sukker end Robusta

Pris

Robusta bønner er billigere end Arabica

Sårbarhed

Arabica er svære at dyrke - Robustas koffeinindhold er giftigt for insekter

Plantehøjde

Arabica bliver ca 2,5-4,5m mens Robusta bliver 4,5-6,5m

Produktion

75-80% af verdensproduktionen består af Arabica bønner

Form

Robusta er næsten runde, Arabica er mere oval

 

Arabica og Robusta

Relaterede blogindlæg