Lys, medium eller mørk - Kend din kafferistning

21/03 2018 : Kaffeviden
Lys, medium eller mørk - Kend din kafferistning

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Ristning er en videnskab og en kunstform i sig selv, da der ikke findes en standard, man blot kan følge. Hver type kaffe har sine egne unikke karakteristika, der skal tages med i overvejelserne inden og under ristningen. På blot få sekunder, kan en portion kaffe gå fra at være perfekt ristet til ødelagt, så erfaring og viden om råvarerne er utroligt vigtige.

Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er udfra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet.

Kafferistningernes karakteristika

Lysristet Mediumristet
  • Lysebrun farve
  • Tør overflade
  • Høj syre
  • Frugtagtig, sødmefuld duft
  • Bevarer kaffens oprindelige egenskaber
  • Let body
  • Højt koffeinindhold

  • Brun farve
  • Tør overflade
  • Balanceret smag og syre
  • Let sødme i smag
  • Medium-fyldig body
  • Medium koffeinindhold
Mørkristet Meget mørkristet
  • Mørkebrun farve
  • Let olieret overflade
  • Kraftig smag og aroma
  • Bittersød eftersmag
  • Fyldig body
  • Lav syre
  • Medium koffeinindhold
  • Mørkebrun/næsten sort farve
  • Olieret overflade
  • Bitter og let røget smag
  • Kraftig og intens
  • Meget fyldig body
  • Ingen syre
  • Lavt koffeinindhold

Lysristet kaffe

Lysristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 180-205°C, og bønnerne har en lysebrun farve. Den lyse ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i større grad end ved mørkere ristning, hvilket giver en kaffe med en let og fin body, en bemærkelsesværdig syre og en sødmefuld, frugtagtig duft.

Lysristede kaffer er ofte let syrlige og smages bagerst i munden, som man kender fra fx syrligt slik. 

Se udvalget af lysristede kaffer her. Prøv bl.a. Rigtig Kaffe Fiorenza og Le Piantagioni Iridamo, som begge er fantastiske eksempler på lysristede, harmoniske kaffeblends.

Mediumristet kaffe

Mediumristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 210-220°C, og bønnerne har en brun farve. Denne type ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i en mindre grad end lysere ristninger, men komplimenteres af en fyldig og rund body med en sødere og mørkere smag.

Se udvalget af mediumristede kaffer her - vi har mere end 60 forskellige varianter!

Mørkristet kaffe

Mørkristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 225-230°C, og bønnerne har en flot mørkebrun farve samt en let olieret overflade. Denne type kaffe har en meget fyldigere body end lysere ristninger, da smag og aroma påvirkes af den længere ristning. Syren forsvinder og erstattes af en bittersød eftersmag og en let krydret smag. 

Se udvalget af mørkristede kaffer her. Prøv fx Segafredo Espresso Casa, Kimbo Aroma Intenso og Rigtig Kaffe Espresso.

Meget mørkristet kaffe

Meget mørkristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 240°C, og bønnerne har en meget mørkebrun farve samt en olieret overflade. I forhold til de øvrige ristningsgrader, har denne type kaffe sin aroma og smag fra ristningen, som overdøver kaffens naturlige egenskaber. Kaffen har en meget fyldig body, ingen syre og en let bitter og røget smag - en rig, kraftig og mørk kaffeoplevelse, som man kender fra en ægte italiensk mokka/espresso. 

Hos Rigtig Kaffe har vi to meget mørkristede kaffer - Kimbo Espresso Napoletano og Rigtig Kaffe Guanaja.

Grønne kaffebønner og ristede kaffebønner

Grønne & ristede kaffebønner

Hvilken ristningsgrad skal man så vælge?

Valget af kaffe bør ikke nødvendigvis træffes udfra ristningsgraden, men derimod udfra hvilke råvarer, smagsnoter og aromaer, som man foretrækker. Kaffe er en smagssag, og det vigtigste redskab i den sammenhæng er dine smagsløg - du er nødt til at prøve dig frem med forskellige kaffer for at finde den type, du bedst kan lide. 

Mange parametre spiller ind, når man skal finde frem til den kaffetype man bedst kan lide, så der er mange ting at overveje, bl.a. forholdet mellem arabica og robusta, ristningsgrad, oprindelsesland, samt hvorvidt det er en single origin kaffe eller en blanding af flere forskellige kaffebønner.

Ordforklaringer

Når man taler om at smage og sammenligne kaffe, er der fire karakteristika, som man kigger på, aroma, body, syre og smag, og herunder kan du se, hvad de fire begreber dækker over.

Aroma: Kaffens duft efter brygning. Fx frugt, nødder, krydderier, blomster.

Body: Kaffens mundfølelse, dvs hvor tung er den i munden - føles det let eller tungt. En fyldig kaffe vil føles cremet og tung.

Syre: Høj syrlighed beskrives som frisk og skarp med en ren finish. Lavt syreindhold føles glat og vedvarende i munden.

Smag: Kaffens smagsnoter - hvilke associationer får du i munden. Nogle er tydelige mens andre er diskrete. Fx chokolade, nødder, krydderier, frugt.

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg