Videochat eller skriv med en rådgiver

Videochat direkte om din næste espressomaskine

Videochat eller skriv med os

Få videorådgivning til din næste espressomaskine

Tal direkte med en rådgiver man-fre fra. 10 til 12.
Du kan se os, men vi kan ikke se dig.

Videochat er åben man-fre fra kl. 10 til 12.

Der er pt. ingen videorådgivere tilgængelige. Du kan i stedet skrive med vores chatbot.

eller

Skriv med en sælger

Se om vores chatbot kan hjælpe dig - ellers viderestilles du til en af vores sælgere.

Te

Nyder du også at drikke en dejlig og smagfuld kop te? Så er du kommet det helt rette sted hen. Hos Rigtig Kaffe har vi et bredt udvalg af forskellige teer. Vi har både tebreve, løs te eller gaveæsker - så der er lidt til ethvert behov. Vi har ligeledes et bredt sortiment af bl.a. grøn te, sort te, urtete og special te i mange forskellige smagsvarianter. Du finder din yndlingste her.

Te – din guide til de forskellige tesorter

Når der er tale om te, er der mange forskellige former for det. De former for te, vi kender bedst til såsom sort, grøn og hvid te har den fællesnævner, at de alle stammer fra planten Camellia Sinensis, også kaldet tebusken. Det er netop bladene fra denne busk, der bliver anvendt til at fremstille de mange forskellige varianter af te.

Forskellen på teerne er typisk behandlingsprocessen. Der er stor forskel på, hvordan teerne høstes, tørres og behandles, og dette har stor betydning for, hvordan teerne ender ud og hvilke smagsnoter, de afgiver. Alt efter hvordan teerne er blevet fremstillet, så er der ligeledes forskel på, hvor høj temperaturen på vandet til teen skal være, hvor længe teen skal trække samt hvor stor en dosis, der skal bruges af gangen.

Sort Te 

Den sorte te er kendetegnet ved at være den te type, der gennemgår den længste proces, før den er klar til at blive nydt. Teen skal nemlig igennem fem stadier, før den er helt klar. Disse stadier er plukning, tørring, rulning, fermentering og til sidst brænding.

Den sorte te er den mest populære te type i mange europæiske lande, og den findes i mange forskellige former. Med en sort te får du ofte en stærk og fyldig smag.

Holdbarhed

Hvis du opbevarer din sorte te et tørt sted med stuetemperatur, gerne i en lys- og lufttæt beholder, så kan teen holde sig frisk og smagfuld i årevis. Det anbefales at drikke teen inden for 1-2 år, for at være sikker på at få mest muligt smag. Smagsnuancerne forsvinder nemlig langsomt, og teen vil derfor miste en del af sin smag. Det vigtigste ved opbevaring af sort te er at sørge for, at teen ikke får for meget ilt, samt skiftende temperatur såsom kulde og varme.

Koffeinindhold

Sort te indeholder som tommelfingerregel omkring halvt så meget koffein som en kop kaffe, og det er den type te, som er den mest koffeinholdige af de forskellige tevarianter. Man kan dog mindske koffeinindholdet en smule, hvis man blot lader teen trække i kortere tid end anbefalet.

Tilberedning

Ved sort te anbefales det, at du overhælder den med kogende varmt vand ved ca. 100 grader. Teen skal derefter trække i ca. 3-6 minutter, og desto længere tid du lader den trække, desto mere bitter og stærk bliver teen.

Grøn Te 

Den grønne te er typisk kendt for sin rene smag, fine farve og de mange gode egenskaber. Det er ofte den grønne te, man hører om i sammenhæng med helse, hvilket skyldes teen høje indhold af antioxidanter.

Grøn te er ufermenteret, og er et rent naturprodukt. Denne te bliver tørret og varmebehandlet med damp – og i nogle tilfælde med en kort ristning for at lukke for eventuel fermenteringsproces.

Grøn te findes i mange forskellige varianter, herunder to hovedgrupper, nemlig bladte og pulverte. Smagen på den grønne te varierer ligeledes, alt efter hvilken form for grøn te, man drikker. Grøn te har en stærkere smag end den hvide te, men den er samtidig mild.

Tilberedning

Der er stor forskel på hvordan man tilbereder grøn te, da det afhænger meget af hvilken type for grøn te, man ønsker at brygge. Det er vigtigt, man læser anbefalingerne til trækketid på den specifikke grønne te, man ønsker, da teen kan blive bitter og besk, hvis den trækker for længe.

Hvid Te

De hvide og grønne teer minder meget om hinanden, da de begge gennemgår en kort behandlingsproces, og dermed bevarer flest mulige af deres sunde egenskaber. Den hvide te er stort set ikke behandlet, og den fremstilles af friske skud fra tebuske. Når skuddene er plukket, ligger man dem til tørre. De hvide teer bliver hverken rullet eller tørret med varme.

Smagen i hvide teer er ofte meget milde delikate, og teen er karakteriseret ved at være den mindst koffeinholdige af de forskellige tevarianter.

Tilberedning

Den hvide te skal ofte tilberedes med ca. 80 grader varmt vand, hvor trækketiden meget afhænger af hvilken form for hvid te, du brygger. De lave grader vand sikrer, at teen beholder sine gode egenskaber, og det er ikke så afgørende for smagen hvor længe, du lader teen trække. Hvide teer bliver sjældent bitre – som sort og grøn te kan blive.

Urte Te 

En urte te er en te type, som i modsætning til sort, grøn og hvid te, ikke indeholder blade fra planten Camellia Sinensis. Urte te bliver derimod fremstillet af diverse urter, blomster, rødder m.m., som tørres og derefter laves til urte te. Denne type te indeholder sjældent koffein.

Der er mange forskellige former for urte te, og du kan derfor gå på opdagelse i et hav af forskellige smagsvarianter.

Tilberedning

Urte teer tilberedes på samme måde som sort, grøn og hvid te. Det er dog ikke muligt at anbefale en bestemt trækketid og temperatur på vandet ved urte te, da det afhænger meget af hvilke urter, teen består af. Læs derfor altid anbefalingerne på den specifikke te for at opnå det bedste resultat.

Hvornår bør jeg drikke hvad? 

Det anbefales, at man drikker grøn, hvid eller sort te om morgen eller i løbet af dagen og gemmer urte-teen til om eftermiddagen og aftenen. Dette skyldes, at de grønne, hvide og sorte teer indeholder koffein, hvilket virker opkvikkende og derfor ikke er helt optimalt inden sengetid.

Urte teerne indeholder typisk intet koffein, samtidig med de virker beroligende. De er derfor ideelt at drikke en kop urte te om aftenen eller inden sengetid.