Te

Nyder du også at drikke en dejlig og smagfuld kop te? Så er du kommet det helt rette sted hen. Hos Rigtig Kaffe har vi et bredt udvalg af forskellige teer. Vi har både tebreve, løs te, te i dåse og gaveæsker - så der er lidt til ethvert behov. Vi har ligeledes et bredt sortiment af tesorter som grøn te, sort te, urte te, matcha te, rooibos te, chai latte og special te i mange forskellige smagsvarianter. Find din favorit the her.

Lækker te med forskellige smagsnuancer

Rigtig mange nyder en god kop te i ny og næ. Andre drikker te på daglig basis og elsker de mange forskellige smagsnuancer, som man kan købe. Der findes mange tesorter - grøn te, sort te, hvid te, urte te, matcha te mv. Nogle te sorter er kraftigere end andre, og nogle indeholder mere koffein end andre. The findes med smag lige fra bær, malt, krydderier til blomster, fløde og lakrids. Der er altså rigtig mange muligheder inden for teens verden, ligegyldig om du er nybegynder eller garvet tedrikker.

Stort udvalg af tesorter

Te findes i mange varianter, og Rigtig Kaffe går ikke kun op i god kaffe, men også i god the. Det kan være lidt af en videnskab at begive sig ud i teens verden. Vi vil forsøge her kort at give dig et overblik over de forskellige tesorter, som findes.

Sort Te 

Sort te er kendetegnet ved at være den te type, der gennemgår den længste proces, før den er klar til at blive drukket. Teen skal nemlig igennem fem stadier, før den er helt klar. Disse stadier er plukning, tørring, rulning, fermentering og til sidst brænding. Den sorte te er den mest populære te type i mange europæiske lande, og den findes i mange forskellige former. Med en sort lækker te får du ofte en stærk og fyldig smag.

Grøn Te 

Grøn te er typisk kendt for sin rene smag, fine farve og de mange gode egenskaber. Det er ofte den grønne te, som man hører om i sammenhæng med helse, hvilket skyldes teen høje indhold af antioxidanter. Grøn te er ufermenteret, og er et rent naturprodukt. Denne te bliver tørret og varmebehandlet med damp – og i nogle tilfælde med en kort ristning for at lukke for en eventuel fermenteringsproces. Grøn te findes i mange forskellige varianter, herunder to hovedgrupper, nemlig blad te og pulver te. Smagen på den grønne te varierer ligeledes, alt efter hvilken form for grøn te, man drikker. Grøn te har en stærkere smag end den hvide te, men den er samtidig mild.

Hvid Te

Hvid te og grøn te minder meget om hinanden, da de begge gennemgår en kort behandlingsproces, og dermed bevarer flest mulige af deres sunde egenskaber. Hvid te er stort set ikke behandlet, og den fremstilles af friske skud fra tebuske. Når skuddene er plukket, lader man dem tørre. De hvide teer bliver hverken rullet eller tørret med varme. Smagen i hvide teer er ofte meget mild og delikate, og teen er karakteriseret ved at være den mindst koffeinholdige af de forskellige tevarianter, der indeholder koffein.

Urte Te 

En urte te er en te type, som i modsætning til sort, grøn og hvid te, ikke indeholder blade fra planten Camellia Sinensis. Urte te bliver derimod fremstillet af diverse urter, blomster, rødder m.m., som tørres og derefter laves til urte te. Denne type te indeholder ikke koffein. Det er dermed en koffeinfri te. Der er mange forskellige former for urte te, og du kan derfor gå på opdagelse i et hav af forskellige smagsvarianter.

Rooibos te

Rooibos te får sin flotte rubinrøde farve, gode smag og aroma gennem en fremstillingsproces, som minder om fremstillingen af sort te. Rooibos er også fermenteret lige som sort te. Rooibos findes også i en grøn ufermenteret version. Navnet Rooibos kommer fra afrikaan/hollandsk og betyder rød busk. Rooibos te stammer fra en busk, som gror i det allersydligste Afrika, tæt ved Kap det Gode Håb og ikke fra tebusken Camellia Sinensis, som de øvrige teer. Rooibos te høstes et par gange om året. Rooibos te indeholder ingen koffein. Derfor kan den med god samvittighed serveres for børn og drikkes både tidlig og sent!

Matcha te

Matcha te bliver drukket som aldrig før i Danmark - og med god grund. Matcha te har et særligt højt indhold af antioxidanter og er rig på c-vitamin og klorofyl. Derudover er teen også god til at hjælpe kroppen med at få renset ud. Matcha betyder i alt sin enkelthed ”knust te” eller ”pulveriseret te”. En normal kop te laver du typisk ved at lade nogle blade trække i vand, hvorefter du smider bladene ud. Når der er tale om Matcha drikker du selve bladene, da det er disse, som er pulveriseret helt fint.

Te eller the - hvad skal vi kalde det?

Om te staves med eller uden “h” har altid været et diskussionsemne. Siden 1872 har vi i Danmark stavet te uden et “h”. Det var den første retskrivningsordbog i 1872, der bestemte stavemåden, som den fortsat er i dag.Stavemåden the - altså med “h” - er et efterladenskab fra det hollandske “thee”, der var Danmarks første møde med ordet.

Te / The FAQ 

Hvor kan jeg købe lækker te?

Du kan købe lækker te hos Rigtig Kaffe. Selvom vi kalder os for Rigtig Kaffe, vil vi også gerne imødekomme de mange kunder, som nyder en god kop te. Vi har rigtig mange forskellige tesorter med forskellige smagsnuancer. 

Hvilken te smager bedst?

Det er meget individuelt, hvilken te man bedst kan lide. Nogle foretrækker teen mild, mens andre gerne vil have knald på smagen. Nogle ønsker smagsnoter af frugt og bær, mens andre nyder stærke teer med salmiak og chili. Der er også mange tedrikkere, som drikker en slags te om morgenen, og en anden te om aftenen. Måske med koffein om morgenen og koffeinfri te om aftenen.   

Hvad er en god tesi?

En god tesi er en si, som formår at holde det løse te inde i tesien, så det ikke ryger ud i vandet i koppen. En tesi er ofte genanvendelig, så du kan bruge den igen og igen. Du vasker den blot op i hånden.

Hvad er en god tekande?

En god tekande skal sørge for at holde din te varm i en længere periode. Man vil nemlig ofte bruge en tekande, når man eksempelvis får gæster og skal servere te for flere personer. 

Kan jeg købe økologisk te?

Du kan købe økologisk te hos Rigtig Kaffe. 

Hvordan opbevarer jeg te?

Hvis du opbevarer din te et tørt sted med stuetemperatur, gerne i en lys- og lufttæt beholder, så kan teen holde sig frisk og smagfuld i årevis. Det anbefales at drikke teen inden for 1-2 år, for at være sikker på at få mest muligt smag. Smagsnuancerne forsvinder nemlig langsomt, og teen vil derfor miste en del af sin smag. Det vigtigste ved opbevaring af sort te er at sørge for, at teen ikke får for meget ilt, samt skiftende temperatur såsom kulde og varme.