Sådan brygger du kaffe på en stempelkande

20/02 2024 : Kaffeviden , Tips & guides
Sådan brygger du kaffe på en stempelkande

Sådan brygger du kaffe på en stempelkande

Stempelkaffe er en af de mest udbredte og simple bryggemetoder til en lækker kop kaffe! Med stempelkanden kan du nemt brygge en fantastisk kop kvalitetskaffe fyldt med smag, aroma og fylde. Samtidig med dette fås der et bredt udvalg af smukke stempelkander på markedet, så du kan servere kvalitetskaffe med stil. 

Der er delte meninger om, hvornår stempelkanden egentlig blev opfundet. Det siges, at stempelkanden kom til verden i 1852, hvor det første design blev opfundet af to franskmænd, Mayer og Delforge. Dog er der snak om, at det faktisk var to italienere, Attilio og Giulio, der i 1929 opfandt ”french press”, som også kaldes for stempelkande. Det mest populære design, som de fleste er bekendte med, nemlig Chambord, blev opfundet af en schweizer ved navn Faliero Bondanini i 1958.

Chambord-designet blev efterfølgende overtaget af Bodum og i 1974 lancerede Bodum deres første franske stempelkande, kaldet Bistro. Denne stempelkande tog markedet med storm, og blev faktisk udpeget som en af de mest miljøvenlige stempelkander og modtog flere designpriser både i udlandet og hjemme. I dag findes der mange stempelkande-producenter på markedet, og hos Rigtig Kaffe finder du stempelkander fra Alessi, La Cafetière, Scanpan, Hario m.fl. Fælles for alle, er den klassiske bryggemetode, mens design og materiale differentierer sig fra brand til brand. Hos Rigtig Kaffe har vi stempelkander i utallige størrelser, designs og farver - se udvalget i vores kategori: stempelkander

                                                                      La Cafetière Stål        /        Scanpan Termo        /     La Cafetière Pisa      /           Alessi 9094               /        Fellow Clara

Der opstår sommetider mange spørgsmål til stempelkanden. Hvordan laver man stempelkaffe? Hvor længe stemplet skal trække? Hvor mange gram kaffe skal der bruges? Hvor varmt skal vandet være?


For at give dig et fuldt indblik i, hvordan processen egentlig er, så har vi lavet en lille guide til dig, hvor vi viser både fremgangsmåde, tips og fakta – så du efter denne guide kan lave den perfekte stempelkaffe!

Sådan brygger du den perfekte stempelkande:

 • Vej kaffen af – som tommelfingerregel, går der cirka 16g kaffe til 250 ml vand, afhængigt af den ønskede kaffestyrke.

 • Hæld varmt vand (gerne mellem 90-92 grader) i kanden og rør rundt med en ske, indtil det brune skum i overfladen er væk. Kaffen skal trække i 4 minutter.  

 • Når trækketiden er færdig, trykkes stemplet i bund – og voilá, din stempelkaffe er klar. 
Step 1: 
Tilføj den anbefalede mængde formalet kaffe. Kaffen skal være groft malet og du skal bruge 7g pr. kop
Step 2:
Hæld varmt vand i kanden. Start med at hælde ca. 1/3 vand i, omrør og hæld de resterende 2/3 vand i
Step 3: 
Lad kaffen trække i ca 4 minutter, pres stemplet i bund, for at adskille kaffegrums og kaffe

Tips

 1. Hvis det er svært at trykke stemplet ned, betyder det, at kaffen er for fint malet; hvis det derimod synker og der er minimal modstand, betyder det, at kaffen er for groft malet.
   
 2. Server umiddelbart efter brygning, idet kaffen vil fortsætte med at ekstrahere, hvilket kan tilføje en bitter smag til kaffen – alternativt kan du hælde stempelkaffen over i en termokande, hvis du ikke vil drikke det hele med det samme.
   
 3. Temperaturen på vandet er altafgørende. Det må ikke blive for varmt, da de høje temperaturer ødelægger kaffebønnerne. Vi anbefaler at bruge vand mellem 90-92 grader.
   
 4. Rengøring af din stempelkande er meget vigtigt og det er næsten for nemt til at lade være. Du kan nemt og hurtigt skille din kande ad og gøre den rent, således du undgår gammel kaffeolie og harsk smag i din morgenkaffe. 


Mængden af kaffe til stempelkanden

Hvis du ikke helt orker at skulle stå og måle af til kaffen hver eneste gang, du ønsker en god stempelkande, kan du med fordel anvende nedenstående skema som tommelfingerregel.

Kapacitet / Antal kopper

0,35 liter / 3 kopper

0,5 liter / 4 kopper

1 liter / 8 kopper

1,5 liter / 12 kopper

Antal gram kaffe

21 gram

29 gram

55 gram

83 gram

Antal spiseskeer med lille top

3 skefulde

4 skefulde

6,5 skefulde

10 skefulde


Forslag til kaffe

Ved stempelkaffe er det en god ide at kværne sine kaffebønner lige før, de skal bruges. Så sikrer du at bønnerne er friske og fyldt med lækker smag og aroma. Til stempelkaffe kværner man sine bønner grovere end ved de fleste andre bryggemetoder, hvilket skyldes, at den malede kaffe skal være i kontakt med vand i cirka 4 minutter, hvilket er lang tid for kaffe. Hvis man har kværnet sine bønner for fint, risikerer man nemlig at få en meget bitter kaffe.

Det er desuden rigtig vigtigt at finde de bønner, der passer bedst til dig og din smag. Generelt er det meget individuelt, hvilke kaffebønner der falder i smag, og det er derfor en god ide at prøve sig frem. Vi anbefaler, at man anvender bønner, der har en høj procent af arabica, således at du opnår en blød og rund smag

 • Lysristet: Her får du en kaffe med en let body, som er meget aromatisk med en let syrlig og fin smag.
   
 • Mediumristet: Giver en blød og rund kaffe med en dejlig fylde - et godt sted at starte, hvis du aldrig har prøvet stempel-kaffe før.
   
 • Mørkristet: En ristning som giver en rig og meget fyldig kop kaffe med en intens, kraftig og langvarig smag - meget typisk italiensk.

Herunder har vi samlet nogle forslag til kaffebønner, som passer rigtig godt til stempelkaffe, og hvor du får en aromatisk og frisk smag.  

                                                                                      El Chebe          /          Super Crema           /               Chiapas             /                 Fiorenza              /          Chanchamayo


Efter kaffebrygningen

Kaffegrums kan anvendes til en masse lækre ting og er for godt til at blive smidt ud. Du kan bl.a. anvende grumsen som en bodyscrub, håndrens, gødning i haven eller lignende. Hvis dette lyder interessant, kan du læse vores blogindlæg om kaffegrums. Her kommer vi med 10 gode grunde til at genbruge kaffegrums. 


Rengøring af stempelkande

Som tidligere nævnt, er det vigtigt at holde din stempelkande ren, så din kaffe får den bedste smag. Derfor er det bl.a. vigtigt, at alt kaffegrums fjernes, inden du brygger næste kande, så kaffesmagen ikke ødelægges.

Langt de fleste stempelkander kan tåle en tur i opvaskemaskinen, men sørg for at tjekke, inden du putter den i maskinen - og husk at fjerne kaffegrumsen inden, så det ikke stopper din opvasker til.

Du kan også rengøre din stempelkande i hånden, hvilket er meget simpelt:

 1. Brug en lang ske til at fjerne kaffegrumsen.

 2. Hæld lidt opvaskemiddel i kanden og fyld op med ca. en fjerdedel vand.

 3. Før stemplet op og ned et par gange, indtil sæben danner hvidt skum. Dette renser både kande og stempel.

 4. Tag stemplet op og skyl kanden ren.

 5. Skil stemplet ad og skyl de forskellige dele for sæbe og det sidste kaffegrums.

 6. Tør stempelkanden og saml stemplet igen. Den er nu klar til brug igen.


Se vores stempelkande video-guide her 

Vi har desuden lavet en video til dig, hvor Morten demonstrerer stempelkanden. Her fortæller han om processen og kommer med tips og fakta for at opnå en fantastisk omgang stempelkaffe.

Relaterede indlæg

Del dette indlæg