Den ultimative kaffebønne købsguide

Vi har udarbejdet en kaffebønne købsguide, så du nemmere kan finde frem til den kaffe, der falder bedst i din smag. Der er nemlig stor forskel på kaffebønner i forhold til hvilket land de kommer fra, hvordan de er behandlet, hvordan de er ristet, og til hvilken bryggemetode, du skal anvende dem til.

Er du meget i tvivl, har du altid mulighed for at afprøve forskellige kaffebønner ved at købe en kaffe mixpakke, hvor forskellige varianter er repræsenteret.

Hele kaffebønner

Kaffepakker

Speciality

Økologisk % Fairtrade

Kaffeproducerende lande

Det kræver et helt særligt klima for at dyrke kaffe, og langt de fleste kaffeproducerende kaffe ligger derfor tæt ved ækvator. Der findes over 80 forskellige lande, hvor Brasilien er det største land med en andel på ca. 35 % af verdens produktion. Af øvrige lande kan nævnes Colombia, Vietnam, Indonesien, Etiopien, Kenya, Guatemala, Peru, Mexico, Honduras, Uganda, Indien og mange flere.

Brasilien er kendt for at producere smagfulde arabica bønner, som er mere eftertragtede end robusta bønner. Et land, som udelukkende producerer vasket arabica bønner, er Columbia og står for ca. 6-8 % af verdens produktionen. Columbiansk kaffe er elsker for den sødmefulde, let frugtagtige smag med noter af citrus og nødder. Kaffe fra Kenya er elsket af mange, da kaffen har en fyldig body med kraftig smag, god aroma og fuldt syreindhold. De rige smagsnuancer byder blandt andet på en markant frugtighed og en vinøs smagsoplevelse. 

Hvert land har deres individuelle profil, og derfor finder du mange blends, hvor man har kombineret kaffebønner fra forskellige lande og/eller regioner for at opnå en helt bestemt sammensætning af smag. Nedenfor kan du læse om kaffe fra fire udvalgte lande og få forslag til bønner. 

Prøv kaffebønner fra Brasilien

Brasilien er verdensstørste producent af kaffebønner, hvor 80 % af produktionen er arabica bønner. Der findes mere end 300.000 kaffeplantager i landet, og der dyrkes kaffe i 7 regioner: Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondonia og Rio de Janeiro.

Brasiliansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Lav syrlighed
  • Sødmefuld smag
  • Smagsnoter af bl.a. chokolade, nødder og karamel

Prøv kaffebønner fra Guatemala

Kaffe fra Guatemala er noget af det mest aromatiske kaffe i verden. 98 % af al deres kaffe er vasket arabica, hvor de mest traditionelle varianter er Bourbon, Caturra, Catuai, Pache og Typica. Der dyrkes kaffe i 8 regioner: Acatenango, Antigua, Atitlán, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente og San Marcos.

Guatemalansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Fyldig body
  • Sødmefuld smag
  • Smagsnoter af bl.a. chokolade, kakao og karamel

Prøv kaffebønner fra Columbia

Colombia er verdens 3. største kaffeproducent, svarende til ca. 6-8 % af verdensandelen. Her dyrkes og produceres udelukkende vasket arabica bl.a. af de eftertragtede typer Typica og Bourbon. Der dyrkes kaffe i følgende regioner: Cauca, Huila, Quindio, Caldas og Santander. 

Colombiansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Lav syrelighed
  • Sødmefuld smag
  • Let frugtagtige smag med noter fa citrus og nødder

Prøv kaffebønner fra Etiopien

Etiopien anses for at være kaffens hjemland, og kaffen hører bestemt til i den høje ende af kvalitetsskalaen. Etiopiske kaffebønner er som oftest naturligt forarbejdet - de tørres med frugkødet på fremfor at få det skyllet af. Der dyrkes kaffe i følgende regioner: Sidamo, Harrar og Yirgacheffe. 

Etiopisk kaffe er kendetegnet ved:

  • Egner sig rigtig godt til filterbryg
  • Frugtagtig smag med noter af citrus
  • Fyldig body

Smag & aroma

Inden for kaffens verden er der identificeret mere end 800 forskellige smags- og aromabærende stoffer, hvilket er med til at gøre kaffe til en af de mest komplekse fødevarer, der findes. Derfor findes der også så mange forskellige varianter på markedet. Aromaer er de sanseindtryk, som du oplever, når du dufter og smager på kaffen. Man skelner mellem den direkte og indirekte. Den direkte aroma er den, du oplever, når du dufter til kaffen. Den indirekte aroma er den, du oplever, når du drikker kaffen.

Nogle af de aromaer, som oftest optræder i kaffe er følgende:

  • Chokoladeagtige aromaer er mest fremtrædende i de mellem- til de mellemmørk-ristede kaffer. Smags- og aromamæssigt er chokolade næsten ligeså kompleks som kaffe, og derfor vil du ofte have en fornemmelse og følelse af, at din kaffe har lidt eller mange chokolade noter uden at kaffen faktisk har chokoladeagtige aromaer.
  • Nøddeagtige aromaer findes ofte i lys- og mellemristede kaffer. Her finder du eksempelvis hasselnødde, valnødde- og mandelagtige aromaer.
  • Frugtagtige aromaer kan være bær som eksempelvis solbær, blåbær eller jordbær. Det kan også være for eksempel æble, mandarin eller citrus.
  • Florale aromaer er de aroma - også kaldet den blomsteragtig aroma - der er de mest sjældne at finde i kaffen. For at producere en kaffe med florale aromaer skal processen fra bonde til ristning til barista foregå meget omhyggelig for at de ikke forsvinder undervejs. De florale aromaer er eksempelvis jasmin, syren og lilje.

Ristning

Når du skal vælge kaffebønner, er det væsentlig at overveje, hvordan bønnerne er ristet, da det har stor betydning for smagen. Men hvordan ved jeg så hvilken ristning, jeg er mest til, spørger du så? 

Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er udfra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet. Herunder gennemgår vi kort de overordnede forskelle på ristningsgraderne. Hvis du er nysgerrig på endnu mere så læs her.

     Lys                        Mellem                  Mørk                 Meget mørk

  • Lysristede kaffebønner har en lysebrun farve, høj syre, frugtagtig duft, let og har højt koffeinindhold. Den lyse ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i større grad end ved mørkere ristning. Her vil du ofte finde de meget flygtige florale (eller blomsteragtige) aromaer såsom jasmin, syren og lilje.
  • Mellemristede kaffebønner har en brun farve, har balanceret smag og syre, let sødme i smag, medium-fyldig og med medium koffeinindhold.
  • Mørkristede kaffebønner har en mørkebrun farve, let olieret overflade, kraftig smag og aroma, bittersød eftersmag, fyldig, lav syre og medium koffeinindhold. Her vil du ofte finde aromaer såsom chokolade, krydderier og nødder.
  • Meget mørkristede kaffebønner har en mørkebrun/næsten sort farve, olieret overflade, bitter og let røget smag. De er kraftige og intens i smagen og har en meget fyldig body, ingen syre og lavt koffeinindhold.

Den mest populære variant er de mellemristede kaffebønner, men du kan med fordel afprøve de mørk- eller meget mørkristede varianter, hvis du er vild med smagsnoter som chokolade, karamel og nødder, og hvor du får en meget fyldig kop kaffe. Du kan også afprøve de lysere varianter, hvis du er vild med smagsnoter som citrus, frugt, blomster og mild chokolade, og hvor mange af kaffens naturlige aromaer er bevaret.

Holdbarhed & opbevaring

Generelt bliver kaffe ikke for gammelt, som vi kender det fra andre fødevare. Alt kaffe fra eksempelvis vores eget mærke Rigtig Kaffe er pakket i en beskyttet atmosfære, som er en blanding af nitrogen og kulsyre. Denne beskyttende atmosfære har til formål at fortrænge ilten, så kaffens gode smag ikke udsættes for iltning. Fra ristning og 24 måneder frem kan du altid regne med, at smagen fortsat er god. Selv om holdbarhedsdatoen er overskredet, kan du stadig sagtens drikke kaffen, da kaffe ikke fordærves, men blot mister aroma over tid.

De personer, som rigtig nørder i kaffe, vil helst anvende kaffebønner, der er ristet indenfor 3 uger for at opnå den allerbedste smag i kaffen. Det er en rigtig god idé for at bevare kaffens aromaer, er at anvende det indenfor 4 uger efter åbning, og at opbevare det korrekt. Kaffe skal opbevares mørkt, tørt, køligt og i en lufttæt beholder, da ilt fjerner smag og aroma fra kaffen. Det kan virke som en god ide at opbevare din kaffe i køleskabet, men du risikerer, at der opstår kondens, som får bønnerne til at tabe smag hurtigere. 

                       Sådan opbevarer du kaffe

opbevarer-kaffe

Mest populære mærker

RK.jpg

Rigtig Kaffes sortiment består af fem nøje udvalgte og eksklusive kaffeserier, hvor af de fire er ristet i Danmark. Den ene kaffeserie er ovenikøbet økologisk og Fair Trade certificeret. I alt har Rigtig Kaffe 28 forskellige kaffeblends i eget navn med hver sin historie og karakter. Rigtig Kaffes egne kaffeblends fås kun i hele kaffebønner, da du får den absolut bedste smagsoplevelse ved at anvende friskkværnede bønner.
Find hele Rigtig kaffes sotiment her.

Lavazza er Italiens førende kaffeproducent, og deres kaffe er kendt og elsket i hele verden. Sortimentet spreder sig over stort set alle typer kaffe og espresso fra alle steder i verden. Der importeres bl.a. grønne bønner fra Nord-, Central- og Sydamerika, Asien og Afrika. Udover hele kaffebønner tilbyder Lavazza også formalet kaffe og kaffekapsler.
Find hele Lavazzas sotiment her.

Arcaffe er et speciality risteri i Italien, som med omhyggelighed og bæredygtighed rister noget af verdens bedste kaffe. Arcaffe har lange stolte traditioner for at riste kaffe af højeste kvalitet, og siden 1945 er ristningen foretaget med nøje udvalgte kaffebønner fra udelukkende CSC-certificerede farme. Arcaffes forskellige blends fås både som hele kaffebønner, malet kaffe og ESE pods. 
Find hele Arcaffes sotiment her.

italCaffe.jpg

ItalCaffè er et italiensk risteri med mange år på bagen og med base nær La Spezia i det nordlige Italien. Kaffeblends fra ItalCaffè er ristet efter autentiske italienske traditioner, og de grønne bønner importeres fra kaffeplantager fra flere forskellige kontinenter i det kaffedyrkende bælte. Bønnerne ristes ved hjælp af avanceret udstyr og leveres i poser med en envejsventil, der sørger for, at gasserne ledes ud uden at luft ledes ind. 
Find hele ItalCaffés sortiment her.

Udvalgte kaffeblends til kaffedrikke og bryggemetoder

God til espresso

Nyder du en god espresso vil et godt bud på en kaffeblend være Rigtig Kaffe Espresso. Denne variant er mellem til mørkristet og er en harmonisk og kraftfuld kaffeblend bestående af 70% arabica og 30% robusta, og takket være robustaen får du en kaffe, der er utroligt velegnet til espresso.

Er du ude efter en Speciality Coffee, kan vi anbefale Holy Bean Brasilien/Rwanda Espresso Blend eller prisvinderen Le Piantagioni La Cumbre, hvor begge varianter indeholder 100% arabica bønner.

God til sort kaffe

Ønsker du en ren sort kop kaffe vil et godt bud på kaffebønner være Rigtig Kaffe Arcaffe Gold CremaRigtig Kaffe Super Crema og Lavazza Top Class Filtro, da alle disse varianter indeholder 100 % arabica bønner og derved ikke har nogen bitterhed i smagen, men derimod giver en rund og blød smag.

Du opnår altid et bedre kafferesultat ved at anvende hele kaffebønner, da du ved friskkværnede bønner bevare flere af kaffens aromaer - også selvom du brygger kaffe på en trationel kaffemaskine. 

God til mælkedrikke

Er du vild med mælkedrikke såsom caffe latte, latte macchiato og cappuccino, så vil der være en lang række af kaffeblends, som fungerer rigtig godt til mælkedrikke. Du kan med fordel prøve varianter som Rigtig Kaffe Espresso Latte og Rigtig Kaffe Adrianna.

Disse kaffer komplimenterer mælken helt fantastisk. Du får en kop kaffe med en god fylde og noter af sødmefuld karamel, som giver en rund og blød smag. Dog vil det allerbedste være at teste forskellige typer af, hvor at finde din favorit.

God til stempelkande

Til bryg på stempelkande anbefaler vi, at du anvender bønner, der har en høj procent af arabica, således du opnår en blød og rund smag.

For at opnå en rund og fløjsagtig smag i din stempelkande vil et rigtig godt bud på kaffebønner være Le Piantagioni Iridamo, Arcaffe Mokacrema eller Le Piantagioni Selezione Yrgalem. Vil du gerne prøve Speicality Coffee kan vi anbefale varianter fra Holy Bean og Le Piantagioni.

God til espressokande

Hvis du godt kunne tænke dig en kaffe, der har smag af mørk chokolade, med fyldige og lækre hint af nødder, vil et godt bud være Le Piantagioni La Cumbre, Rigtig Kaffe Brasilien No. 8 eller Rigtig Kaffe Antigua.

Disse 3 kaffeblends er velegnet til espressokande, hvor du får et fyldigt og aromatisk resultat. De er mellem til mørkristet, og indeholder smagsnoter af alt fra frugter til chokolade og nødder.

God til kaffemaskine

Hele kaffebønner til kaffemaskine er det en rigtig god idé at anvende 100% arabica bønner, fordi de ikke har bitterhed i smagen, men derimod en rund og blød fylde og smag. Du får derfor en kop kaffe, som har en lækker crema, og som er fyldt med aroma. 

Du kan medfordel prøve følgende varianter Arcaffe Rigtig Kaffe Gold CremaRigtig Kaffe Super Crema og Arcaffe Mokacrema.

God til filterbryg / Pour Over

Ved at brygge med pour over metoden får du nemlig udnyttet kaffen og dens smagsnuancer bedre end ved eksempelvis en filtermaskine, fordi du får hældt varmt vand ud over alle de kværnede bønner. 
Mange kaffeelskere eksperimenterer med denne metode og går derfor ofte også op i at anvende Speciality Coffee. Et godt bud på en kaffe til denne bryggemetode er forskellige varianter fra Holy Bean og Le Piantagioni.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på lys, medium eller mørkristet kaffe?

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Ristning er en videnskab og en kunstform i sig selv, da der ikke findes en standard, man blot kan følge. Hver type kaffe har sine egne unikke karakteristika, der skal tages med i overvejelserne inden og under ristningen. På blot få sekunder, kan en portion kaffe gå fra at være perfekt ristet til ødelagt, så erfaring og viden om råvarerne er utroligt vigtige. Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er udfra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet. Læs meget mere om de forskellige ristninger i vores blogindlæg

Hvad er forskellen på hele kaffebønner og kaffekapsler?

Forskellen på kaffebønner og kaffekapsler er ret stor. Fordelene ved at bruge kaffekapsler er, at det er hurtigt og nemt, næsten ingen rengøring, og du kan få en billig maskine. Ulemperne er, at kapslerne er dyre, aldrig 100% friske og ingen mulighed for at justere smagen. Fordelene ved at anvende hele kaffebønner er at udvalgte er enormt stort, og du har mulighed for bedre kaffesmag, da hele kaffebønner bevare flere aromaer end kaffekapsler, da kaffen her allerede er malet. På den lange bane er det billigere pr. kop kaffe at anvende hele kaffebønner frem for kaffekapsler. Samtidig har du ikke kapselemballage, der skal smides ud og som er med til at belaste miljøet. Du kan læse mere om kaffebønner vs. kaffekapsler her.

Hvad er forskellen på arabica bønner og robusta bønner?

Arabica og robusta bønner ligner hinanden meget, men der er flere forskellige ved disse to. Arabica er dyrere at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar og er mere følsom overfor vejrforhold. Robusta er billigere at producere, fordi den er mere modstandsdygtig. Du kan læse mere om forskellen her.

Kaffe-smagshjul

Smag på din kaffe

Er du i tvivl om hvordan du rigtig smager på kaffen?
Læs vores blog indlæg her. 

Speciality Coffee

Speciality Coffee

Er du en rigtig kaffeelsker?
Så prøv Speciality Coffee. Læs her hvorfor! 

Udforsk vores FAQ

Vil du vide mere?

Læs vores store kaffe FAQ,
hvor vi har svaret på alle dine kaffespørgsmål.