Den ultimative kaffebønne købsguide

Vi har udarbejdet en kaffebønne købsguide, så du nemmere kan finde frem til den kaffe, der falder bedst i din smag. Der er nemlig stor forskel på kaffebønner i forhold til hvilket land de kommer fra, hvordan de er behandlet, hvordan de er ristet, og til hvilken bryggemetode, du skal anvende dem til.

Er du meget i tvivl, har du altid mulighed for at afprøve forskellige kaffebønner ved at købe en kaffe mixpakke, hvor forskellige varianter er repræsenteret.

Hele kaffebønner

Kaffepakker

Speciality

Økologisk % Fairtrade

Kaffeproducerende lande

Det kræver et helt særligt klima for at dyrke kaffe, og langt de fleste kaffeproducerende kaffe ligger derfor tæt ved ækvator. Der findes over 80 forskellige lande, hvor Brasilien er det største land med en andel på ca. 35 % af verdens produktion. Af øvrige lande kan nævnes Colombia, Vietnam, Indonesien, Etiopien, Kenya, Guatemala, Peru, Mexico, Honduras, Uganda, Indien og mange flere.

Brasilien er kendt for at producere smagfulde arabica bønner, som er mere eftertragtede end robusta bønner. Et land, som udelukkende producerer vasket arabica bønner, er Columbia og står for ca. 6-8 % af verdens produktionen. Columbiansk kaffe er kendetegnet ved den sødmefulde, let frugtagtige smag med noter af citrus og nødder. Kaffe fra Kenya er elsket af mange, da kaffen har en fyldig body med kraftig smag, god aroma og fuldt syreindhold. De rige smagsnuancer byder blandt andet på en markant frugtighed og en vinøs smagsoplevelse. 

Hvert land har deres individuelle profil, og derfor finder du mange blends, hvor man har kombineret kaffebønner fra forskellige lande og/eller regioner for at opnå en helt bestemt sammensætning af smag. Nedenfor kan du læse om kaffe fra fire udvalgte lande og få forslag til bønner. 

Prøv kaffebønner fra Brasilien

Brasilien er verdensstørste producent af kaffebønner, hvor 80 % af produktionen er arabica bønner. Der findes mere end 300.000 kaffeplantager i landet, og der dyrkes kaffe i 7 regioner: Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondonia og Rio de Janeiro.

Brasiliansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Lav syrlighed
  • Sødmefuld smag
  • Smagsnoter af bl.a. chokolade, nødder og karamel

Prøv kaffebønner fra Guatemala

Kaffe fra Guatemala er noget af det mest aromatiske kaffe i verden. 98 % af al deres kaffe er vasket arabica, hvor de mest traditionelle varianter er Bourbon, Caturra, Catuai, Pache og Typica. Der dyrkes kaffe i 8 regioner: Acatenango, Antigua, Atitlán, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente og San Marcos.

Guatemalansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Fyldig body
  • Sødmefuld smag
  • Smagsnoter af bl.a. chokolade, kakao og karamel

Prøv kaffebønner fra Columbia

Colombia er verdens 3. største kaffeproducent, svarende til ca. 6-8 % af verdensandelen. Her dyrkes og produceres udelukkende vasket arabica bl.a. af de eftertragtede typer Typica og Bourbon. Der dyrkes kaffe i følgende regioner: Cauca, Huila, Quindio, Caldas og Santander. 

Colombiansk kaffe er kendetegnet ved:

  • Lav syrlighed
  • Sødmefuld smag
  • Let frugtagtige smag med noter fa citrus og nødder

Prøv kaffebønner fra Etiopien

Etiopien anses for at være kaffens hjemland, og kaffen hører bestemt til i den høje ende af kvalitetsskalaen. Etiopiske kaffebønner er som oftest naturligt forarbejdet - de tørres med frugkødet på fremfor at få det skyllet af. Der dyrkes kaffe i følgende regioner: Sidamo, Harrar og Yirgacheffe. 

Etiopisk kaffe er kendetegnet ved:

  • Egner sig rigtig godt til filterbryg
  • Frugtagtig smag med noter af citrus
  • Fyldig body

Smag & aroma

Inden for kaffens verden er der identificeret mere end 800 forskellige smags- og aromabærende stoffer, hvilket er med til at gøre kaffe til en af de mest komplekse fødevarer, der findes. Derfor findes der også så mange forskellige varianter på markedet. Aromaer er de sanseindtryk, som du oplever, når du dufter og smager på kaffen. Man skelner mellem den direkte og indirekte. Den direkte aroma er den, du oplever, når du dufter til kaffen. Den indirekte aroma er den, du oplever, når du drikker kaffen.

Nogle af de aromaer, som oftest optræder i kaffe er følgende:

  • Chokoladeagtige aromaer er mest fremtrædende i de mellem- til de mellemmørk-ristede kaffer. Smags- og aromamæssigt er chokolade næsten ligeså kompleks som kaffe, og derfor vil du ofte have en fornemmelse og følelse af, at din kaffe har lidt eller mange chokolade noter uden at kaffen faktisk har chokoladeagtige aromaer.

  • Nøddeagtige aromaer findes ofte i lys- til mellemristede kaffer. Her finder du eksempelvis hasselnødde, valnødde- og mandelagtige aromaer.

  • Frugtagtige aromaer kan være bær som eksempelvis solbær, blåbær eller jordbær. Det kan også være for eksempel æble, mandarin eller citrus.

  • Florale aromaer er de aroma - også kaldet den blomsteragtig aroma - der er de mest sjældne at finde i kaffen. For at producere en kaffe med florale aromaer skal processen fra bonde til ristning til barista foregå meget omhyggelig for at de ikke forsvinder undervejs. De florale aromaer er eksempelvis jasmin, syren og lilje.

Ristning

Når du skal vælge kaffebønner, er det væsentlig at overveje, hvordan bønnerne er ristet, da det har stor betydning for smagen. Men hvordan ved jeg så hvilken ristning, jeg er mest til, spørger du så? 

Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er udfra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet. Herunder gennemgår vi kort de overordnede forskelle på ristningsgraderne. Hvis du er nysgerrig på endnu mere så læs her.

     Lys                        Mellem                  Mørk                 Meget mørk

  • Lysristede kaffebønner har en lysebrun farve, høj syre, frugtagtig duft, let og har højt koffeinindhold. Den lyse ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i større grad end ved mørkere ristning. Her vil du ofte finde de meget flygtige florale (eller blomsteragtige) aromaer såsom jasmin, syren og lilje.

  • Mellemristede kaffebønner har en brun farve, har balanceret smag og syre, let sødme i smag, medium-fyldig og med medium koffeinindhold.

  • Mørkristede kaffebønner har en mørkebrun farve, let olieret overflade, kraftig smag og aroma, bittersød eftersmag, fyldig, lav syre og medium koffeinindhold. Her vil du ofte finde aromaer såsom chokolade, krydderier og nødder.

  • Meget mørkristede kaffebønner har en mørkebrun/næsten sort farve, olieret overflade, bitter og let røget smag. De er kraftige og intens i smagen og har en meget fyldig body, ingen syre og lavt koffeinindhold.

Den mest populære variant er de mellemristede kaffebønner, men du kan med fordel afprøve de mørk- eller meget mørkristede varianter, hvis du er vild med smagsnoter som chokolade, karamel og nødder, og hvor du får en meget fyldig kop kaffe. Du kan også afprøve de lysere varianter, hvis du er vild med smagsnoter som citrus, frugt, blomster og mild chokolade, og hvor mange af kaffens naturlige aromaer er bevaret.

Holdbarhed & opbevaring

Generelt bliver kaffe ikke for gammelt, som vi kender det fra andre fødevarer. Alt kaffe fra eksempelvis vores eget mærke Rigtig Kaffe er pakket i en beskyttet atmosfære, som er en blanding af nitrogen og kulsyre. Denne beskyttende atmosfære har til formål at fortrænge ilten, så kaffens gode smag ikke udsættes for iltning. Fra ristning og 24 måneder frem kan du altid regne med, at smagen fortsat er god. Selv om holdbarhedsdatoen er overskredet, kan du stadig sagtens drikke kaffen, da kaffe ikke fordærves, men blot mister aroma over tid.

En rigtig god idé for at bevare kaffens aromaer, er at anvende det indenfor 4 uger efter åbning, og at opbevare det korrekt. Kaffe skal opbevares mørkt, tørt, køligt og i en lufttæt beholder, da ilt fjerner smag og aroma fra kaffen. Det kan virke som en god ide at opbevare din kaffe i køleskabet, men du risikerer, at der opstår kondens, som får bønnerne til at tabe smag hurtigere. 

Det vil være ideelt at anvende en vakuum kaffebeholder, så din kaffe holdes frisk og fyldt med aroma - selv efter du har åbnet posen. En vakuumbeholder sørger for at forebygge kaffe oxidation og udvider holdbarheden med op til 50%. Se alle vores kaffebeholdere her

                       Sådan opbevarer du kaffe

opbevarer-kaffe

Mest populære mærker

RK.jpg

Hos Rigtig Kaffe finder du et stort udvalg af kaffeserier, som er skabt i tæt samarbejde med Arcaffe samt et dansk risteri. Serierne er skabt ud fra hver sit tema, men fælles for alle er, at bønnerne er nøje udvalgte og der er brugt lang tid på at smagsteste og finpudse inden lancering. Kaffebønnerne kommer fra hele verden og der er kaffebønner til enhver smag. Rigtig Kaffes egne kaffeblends fås kun i hele kaffebønner, da du får den absolut bedste smagsoplevelse ved at anvende friskkværnede bønner. Find hele Rigtig kaffes sotiment her.

arcaffe.jpg

Arcaffé er et speciality risteri i Italien, som med omhyggelighed og bæredygtighed rister noget af markedets bedste kaffe. Arcaffé har lange stolte traditioner for at riste kaffe af højeste kvalitet, og siden 1945 er ristningen foretaget med nøje udvalgte kaffebønner fra udelukkende CSC-certificerede farme. Arcaffes forskellige blends fås både som hele kaffebønner, malet kaffe og ESE pods. 

Find hele Arcaffes sotiment her.

lavazza.jpg

Lavazza er Italiens førende kaffeproducent, og deres kaffe er kendt og elsket i hele verden. Sortimentet spreder sig over stort set alle typer kaffe og espresso fra alle steder i verden. Der importeres bl.a. grønne bønner fra Nord-, Central- og Sydamerika, Asien og Afrika. Udover hele kaffebønner tilbyder Lavazza også formalet kaffe og kaffekapsler.

Find hele Lavazzas sotiment her.

Udvalgte kaffeblends til kaffedrikke og bryggemetoder

God til espresso

Espressobønner er en lidt misforstået betegnelse, for faktisk er kaffebønner, der anvendes til espresso ikke anderledes end almindelige kaffebønner. Espresso kan brygges af alle typer kaffebønner, og det er en smagssag hvilken slags bønner, man bedst synes om. Nogle foretrækker mellem-mørkristede kaffer med en blanding af arabica og robusta, fordi det giver en kraftigere og mere intens espresso, men en 100% arabica kan ligeledes smage himmelsk. En god ide vil derfor være at teste forskellige kaffebønner for at finde ud af, hvilken slags bønne der tiltaler dig mest. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til espresso er: Rigtig Kaffe Peru No. 3, Espresso og Organic El Chebe

God til sort kaffe

Når man taler om en sort kop kaffe, kan det både være filterkaffe, en americano, cafe crema eller en espresso. Fælles for dem alle er, at det er en kaffetype, hvor der ikke er tilsat mælk. Når du skal vælge hvilken slags kaffebønne, du vil anvende til din sorte kaffe, så kommer det an på, om du er mest til en kaffe med masser af kraft og intensitet eller om du er mere til en blød og rund smag. Ofte vil kaffebønner med 100% arabica give dig en fløjlsblød og afbalanceret smagsoplevelse, hvor en blanding af arabica og robusta bønner ofte giver en mere intens og fyldig aroma. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til sort kaffe er: Rigtig Kaffe Organic Antigua, Tanzania No. 2 og Super Crema.

God til mælkedrikke

Er du vild med mælkedrikke såsom caffe latte, latte macchiato og cappuccino, så vil der være en lang række af kaffeblends, som fungerer rigtig godt til mælkedrikke. Der er rigtig mange, som foretrækker en mellem-mørkristet kaffebønne til mælkedrikke, fordi de mørkere bønner komplimenterer mælken helt fantastisk. Den mørke bønne som ofte er stærk og intens i smagen, giver en god kontrast til den søde mælk. Du får derfor en kop kaffe med en god fylde og krop med smagsnoter som chokolade, karamel og nødder. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til mælkedrikke er: Rigtig Kaffe Espresso Latte, Adrianna og Super Crema Økologisk.

God til stempelkande

Stempelkaffe er en af de mest udbredte og simple bryggemetoder til en lækker kop kaffe. Med stempelkanden kan du nemt brygge en fantastisk kop kvalitetskaffe fyldt med smag, aroma og fylde. Stempelkander giver et rigtig godt udtræk af kaffen, fordi vandet og alt kaffen kommer i kontakt med hinanden. Til bryg på stempelkande anbefaler vi, at du anvender bønner, der har en høj procent af arabica, således du opnår en blød og rund smag. Vi synes, at lysristede bønner egner sig rigtig godt til stempelkaffe, da du får en frisk, let syrlig og afbalanceret kop kaffe. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til denne bryggemetode er: Rigtig Kaffe Fiorenza, Organic Chiapas og Organic Chanchamayo.

God til espressokande

Espressokanden, eller mokkakanden som den også kaldes, er italienernes foretrukne bryggemetode. Det er en meget autentisk måde at brygge din kaffe på. Når du brygger på denne, får du en rig og meget fyldig kop kaffe med en intens, kraftig og langvarig smag. Når du brygger på mokkakanden, anbefaler vi, du bruger en mørkristet kaffe, som er relativt fint formalet for at opnå det bedste resultat. Med mørkristede kaffebønner vil du ofte finde aromaer såsom chokolade, krydderier og nødder. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til denne bryggemetode er: Rigtig Kaffe Organic Mount H, Colombia No. 4 og Organic Papua New Guinea.

God til filtermaskine

Filterkaffen er danskernes foretrukne, og når du brygger kaffe på en filtermaskine kan du få rigtig velsmagende kaffe i koppen. Vi anbefaler, at du anvender mellemristede 100% arabica kaffebønner, da du får en dejlig afbalanceret, rund og fyldig smagsaroma ved denne form for kaffebrygning. Du får en kop kaffe, som har en lækker crema, og som er fyldt med aroma. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til denne bryggemetode er: Rigtig Kaffe Brasilien No. 8, Arcaffé Rigtig Kaffe Gold Crema og Super Crema.

God til filterbryg / Pour Over

Ved pour over / filterbrygning kan du opnå en meget klar, ren og delikat kop kaffe. Ved at brygge med pour over metoden får du nemlig udnyttet kaffen og dens smagsnuancer bedre, fordi du får hældt kaffe ud over alle de malede bønner. Vi synes, at lyse og mellemristede kaffebønner med en let syrlighed egner sig bedst til denne form for kaffebrygning. Vores tre bud på velegnede kaffeblends til denne bryggemetode er: Rigtig Kaffe Organic Chanchamayo, Organic Chiapas og Fiorenza.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på lys, medium eller mørkristet kaffe?

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Ristning er en videnskab og en kunstform i sig selv, da der ikke findes en standard, man blot kan følge. Hver type kaffe har sine egne unikke karakteristika, der skal tages med i overvejelserne inden og under ristningen. På blot få sekunder, kan en portion kaffe gå fra at være perfekt ristet til ødelagt, så erfaring og viden om råvarerne er utroligt vigtige. Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er udfra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet. Læs meget mere om de forskellige ristninger i vores blogindlæg

Hvad er forskellen på hele kaffebønner og kaffekapsler?

Forskellen på kaffebønner og kaffekapsler er ret stor. Fordelene ved at bruge kaffekapsler er, at det er hurtigt og nemt, næsten ingen rengøring, og du kan få en billig maskine. Ulemperne er, at kapslerne er dyre, aldrig 100% friske og ingen mulighed for at justere smagen. Fordelene ved at anvende hele kaffebønner er at udvalgte er enormt stort, og du har mulighed for bedre kaffesmag, da hele kaffebønner bevare flere aromaer end kaffekapsler, da kaffen her allerede er malet. På den lange bane er det billigere pr. kop kaffe at anvende hele kaffebønner frem for kaffekapsler. Samtidig har du ikke kapselemballage, der skal smides ud og som er med til at belaste miljøet. Du kan læse mere om kaffebønner vs. kaffekapsler her.

Hvad er forskellen på arabica bønner og robusta bønner?

Arabica og robusta bønner ligner hinanden meget, men der er flere forskellige ved disse to. Arabica er dyrere at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar og er mere følsom overfor vejrforhold. Robusta er billigere at producere, fordi den er mere modstandsdygtig. Du kan læse mere om forskellen her.

Kaffe-smagshjul

Smag på din kaffe

Er du i tvivl om hvordan du rigtig smager på kaffen?
Læs vores blog indlæg her. 

Speciality Coffee

Speciality Coffee

Er du en rigtig kaffeelsker?
Så prøv Speciality Coffee. Læs her hvorfor! 

Udforsk vores FAQ

Vil du vide mere?

Læs vores store kaffe FAQ,
hvor vi har svaret på alle dine kaffespørgsmål.