• Levering fra dag til dag- afsendes fra eget lager
  • Danmarks største udvalg- i espressomaskiner og tilbehør
  • Vi giver gratis fragt- på alle ordrer over 699,-
  • Egen butik og lager- besøg os i Skanderborg

Søg i bloggen

Tilmeld dig vores nyhedsmail!


Besøg butikken

Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg

Mandag - fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 10.00-14.00

Se mere info her.

Rigtig Kaffe

  • Returret 14 dages fortrydelsesret
  • Sikkerhed 3D secure - for din sikkerhed
  • Gratis levering Ved køb over kr. 699,-
  • Rådgivning og service Vi er autoriseret forhandler
  • Butik i Skanderborg Oplev et univers af kaffe
  • Egen YouTube kanal Med guides og produkt videoer
  • Afsendelse fra eget lager Bestil inden 15.30 og vi sender samme dag
Hos Rigtig Kaffe kan du betale med MobilePay

Smagshjul: Sådan smager du kaffe

Udgivet: 23/05 2018
Kategorier: Kaffeviden

Kaffe har mange spændende og finurlige aspekter, og når det kommer til at smage og identificere noterne i kaffen, er “cupping” den absolut bedste måde at gøre det på. Kaffes smag og duft er utroligt kompleks, så hvordan identificerer man egentlig noterne?

 

Cupping er barista-sprog for kaffesmagning, og her har man en helt særlig fremgangsmåde til at identificere enhver kaffes karakteristika. Cupping er en måde at vurdere kaffebønners kvalitet, men man behøver ikke være professionel barista eller smagsdommer for at lave en kaffesmagning - faktisk kræver det ikke ret meget at komme i gang, og man vil hurtigt opleve en hel anden side af sin yndlingskaffe.

Cupping kræver ikke en masse udstyr - helt grundlæggende, skal du blot bruge vand, bønner og en kop. Vi anbefaler, at man laver sin cupping på friskmalede bønner, da der er langt mere smag og aroma i, og du vil derfor få den mest intense oplevelse.

 

Kaffe smagshjul - sådan smages kaffe

Sådan laver du din egen cupping/kaffesmagning

Det skal du bruge:

  • Kaffebønner
  • Kopper i samme størrelse (200-250ml)
  • Ske
  • Kaffekværn
  • Vægt

 

Sådan gør du:

  1. Afvej 12 gram hele kaffebønner og mal dem i en medium formalingsgrad
  2. Duft til den malede kaffe, og overvej hvilke noter, du oplever i duften
  3. Bring vand i kog, og lad det køle ned til 90-94C.
  4. Hæld 200ml vand ud over bønnerne og sørg for, at kaffen gennemvædes
  5. Lad kaffen trække i 4 minutter - duft til den undervejs og sammenlign med tidligere
  6. Når trækketiden er ovre, røres der tre gange i overfladen, så kaffen falder til bunds
  7. Fjern skum og flydende partikler med en ske
  8. Når kaffen er kølig nok til at smage på, dyppes skeen i, og du skal nu slubre kaffen fra skeen
  9. Nu er det tid til at vurdere kaffen på smagsnoter, mundfølelse osv.

  

Sådan bruges smagshjulet

Start i den inderste cirkel på smagshjulet (klik på billedet, for at se det i stort), og identificer kaffens nøgle-smag, tænk ikke på undertoner, men den første note, der falder dig ind. Tag igen en tår af din kaffe, og vurder nu udfra nøgle-smagen, hvilke undertoner, du oplever i munden. Kaffe kan have mange undertoner, så overvej, om der er flere toner og hvilke, der er mest ligefremme.

 

Udover kaffens smagsnoter, kan man ligeledes overveje følgende 3 ting:

 

Mundfølelse (body/syrlighed)

Mundfølelsen handler om, hvorvidt kaffen er syrlig, fyldig, tør og lignende. Hvad føler du, når kaffen rammer tungen? Her skal du vurdere syrlighed og body.

 

  • Syrlighed: Hvordan føles kaffen i munden? Syrlige kaffer smages bagerst i munden og føles frisk og skarp, hvorimod kaffe med lav syrlighed er glattere og mere vedvarende i munden. 
  • Body: Når man taler om body, handler det om, hvordan kaffens føles i munden - er den tung, fyldig eller let? En tung eller fyldig kaffe har en mere intens smag, hvor lettere kaffer typisk har en kort eftersmag.

 

Konsistensen 

Hvordan føles kaffen i munden - er den fx tung eller let, cremet , blød eller tyk. En tung kaffe vil ofte give en langvarig oplevelse.

 

Eftersmag

Hvad oplever du, når du har sunket kaffen? Nogle kaffer har en meget langvarig eftersmag, som kan smages længe efter - eftersmagen kan være mange ting, bl.a. blød, tung, langvarig, bitter og kort.

Tilføj kommentar