Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg
Mandag - fredag: | 09.00-17.00 |
Lørdag: | 10.00-14.00 |
Udgivet:
23/05 2018
Kategorier:
Kaffeviden
Cupping er barista-sprog for kaffesmagning, og her har man en helt særlig fremgangsmåde til at identificere enhver kaffes karakteristika. Cupping er en måde at vurdere kaffebønners kvalitet, men man behøver ikke være professionel barista eller smagsdommer for at lave en kaffesmagning - faktisk kræver det ikke ret meget at komme i gang, og man vil hurtigt opleve en hel anden side af sin yndlingskaffe.
Cupping kræver ikke en masse udstyr - helt grundlæggende, skal du blot bruge vand, bønner og en kop. Vi anbefaler, at man laver sin cupping på friskmalede bønner, da der er langt mere smag og aroma i, og du vil derfor få den mest intense oplevelse.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Start i den inderste cirkel på smagshjulet (klik på billedet, for at se det i stort), og identificer kaffens nøgle-smag, tænk ikke på undertoner, men den første note, der falder dig ind. Tag igen en tår af din kaffe, og vurder nu udfra nøgle-smagen, hvilke undertoner, du oplever i munden. Kaffe kan have mange undertoner, så overvej, om der er flere toner og hvilke, der er mest ligefremme.
Udover kaffens smagsnoter, kan man ligeledes overveje følgende 3 ting:
Mundfølelsen handler om, hvorvidt kaffen er syrlig, fyldig, tør og lignende. Hvad føler du, når kaffen rammer tungen? Her skal du vurdere syrlighed og body.
Hvordan føles kaffen i munden - er den fx tung eller let, cremet , blød eller tyk. En tung kaffe vil ofte give en langvarig oplevelse.
Hvad oplever du, når du har sunket kaffen? Nogle kaffer har en meget langvarig eftersmag, som kan smages længe efter - eftersmagen kan være mange ting, bl.a. blød, tung, langvarig, bitter og kort.