Vakuum-kaffebryggere

12/03 2018 : Kaffeviden
Vakuum-kaffebryggere

Med sit opsigtsvækkende og fascinerende udseende, er vakuumbryggeren en sand klassiker, som virkelig har fået en ny storhedstid indenfor de seneste par år.

Vakuum-kaffebryggeren kendes også som siphon- eller kolbekaffebryggere, og kendetegnes ved sit karakteristiske udseende, som mest af alt minder om et kemiforsøg. Denne type kaffebrygger består af to kolber, som ved hjælp af varmen fra fx en kogeplade, skaber et vakuum, som er grundlaget for denne bryggemetode.

Historien om vakuum-kaffebryggeren

Det tidligst kendte patent på en vakuum-kaffebrygger dateres tilbage til de tidlige 1830’ere, og blev indgivet af Loeff of Berlin, men først i 1840 blev den første vakuum-brygger med kommerciel succes patenteret. Patentet blev indgivet af den franske kvinde, Marie Fanny Amelne Massot under navnet Mme. Vassieux. 

 Vassieux’ kaffebrygger bestod af to glaskolber, som blev holdt sammen af en ramme og som havde en metalkrone på toppen. Den nederste kolbe var desuden udstyret med en lille tappehane, som gjorde det let at tappe den færdigbryggede kaffe.

Igennem årene er der blevet udviklet utallige vakuum-kaffebryggere og rigtigt mange af efterfølgerne, var inspireret af Vassieux-modellen. I 1915 blev vakuum-bryggeren for alvor introduceret på det amerikanske marked, da modellen Silex kom på markedet. Silex var udført i Pyrex glas, som tåler høje temperaturer og var designet udfra sætningen “Sanitary and Interesting method of making Luscious coffee. It is Easy to operate on account of its being X-ray transparent.

Silex’ design var langt mere simpelt end de tidligere modeller af vakuum-bryggeren - et design, der stort set ikke har været ændret på i al den tid, den var på markedet.

Når man taler om vakuum-kaffebryggere i dag, kan man ikke undgå at støde på danske Bodum, hvis historie startede med lige netop en vakuum-kaffebrygger. I 50’erne satte Peter Bodum sig for at designe sin egen model med fokus på at forbedre design og funktion, og som skulle ligge i en prisklasse, hvor alle kunne være med. I 1956 kunne han lancere Bodums første produkt, vakuum-kaffebryggeren Bodum Mocca.

2 år senere kom efterfølgeren, Bodum Santos, og herefter fik Bodum for alvor succes. Santos fik stor international anerkendelse for sit design, og op igennem 50’erne, 60’erne og 70’erne var det en af de mest populære kaffebryggere på verdensplan. Den originale Santos produceres ikke længere, men kendes i dag som Bodum Pebo.

I dag har vakuum-kaffebryggeren fået en renæssance med sit karakteristiske look, sin effektivitet og ikke mindst på grund af det fantastiske resultat, som man får ud af denne bryggemetode! Bodums Pebo er i sandhed en ægte klassiker, som findes i mange hjem verden over, og som er kendt og elsket af mange, der nostalgisk husker den fra sit barndomshjem. I 2017 lancerede Bodum desuden sin elektriske udgave, ePebo.

Bodum er langt fra den eneste på markedet, der producerer denne type kaffebrygger - japanske Hario er ligeledes kendt for sit store udvalg af syphoner. Du kan se hele vores udvalg af vakuumbryggere herBryggemetoden

Vakuum-brygning foregår ved at lade den malede kaffe komme i direkte kontakt med vandet under hele brygningen (kaldet “total immersion”) - samme princip, som man kender fra stempelkanden, hvor kaffe og vand får lov at trække, så smagen udvikles.

Brygningen foregår ved, at vandet i den nederste kolbe bringes i kog, og ved hjælp af vakuum, vil det trække sig op i øverste kolbe, hvor den malede kaffe ligger. Her vil vandet tage imod smag og aroma fra kaffen og til sidst trække sig tilbage i nederste kolbe. Mellem de to kolber sidder et filter, som sørger for at kaffegrumsen bliver i den øverste kolbe, og så er kaffen klar til servering!

Kaffe brygget på en vakuum-kaffebrygger har en blød og balanceret smag.
 

Dette skal du bruge

 • Vakuum-kaffebrygger
 • Kaffebønner
 • Vand
 • Kaffekværn
 • Vægt
 • Målebæger
 • Varmekilde

Sådan gør du

 1. Fyld vand i nederste kolbe (120ml pr kop)
 2. Mal og tilføj den mængde kaffe, du skal bruge til øverste kolbe (ca 7g pr kop). Kaffen skal males medium/groft, som til stempelkande
 3. Lad vandet koge op
 4. Så snart vandet er trukket op i øverste kolbe, røres der godt rundt
 5. Lad kaffen trække over blusset i 45 sekunder
 6. Fjern kaffebryggeren fra varmekilden og iagttag kaffen, der trækker sig tilbage i nederste kolbe
 7. Server og nyd din friskbryggede kaffe!

Relaterede indlæg

Del dette indlæg