Kaffe

Gå på opdagelse i vores fantastiske udvalg af kvalitetskaffer! Vi har noget for alle! Vi har nøje udvalgt de bedste kaffebønner, så du kan få en kaffeoplevelse udover det sædvanlige. Vi har også samlet nogle gode kaffepakker, så du kan prøve forskellige kaffeblends til en rigtig god pris.

Er du i tvivl om hvilke hele kaffebønner du skal vælge, så læs vores store købsguide. Den giver inspiration til aromaer, smag, ristning samt hvilke bønner, der fungerer godt til forskellige bryggemetoder. Vi har altid masser af tilbud på kaffe og de seneste nyheder indenfor de brands, som vi forhandler.

Kaffe af højeste kvalitet

Køb hele kaffebønner, malet kaffe, kaffekapsler, kaffesirup og meget mere

Gå på opdagelse i vores fantastiske udvalg af kvalitetskaffe. Leder du efter hele kaffebønner eller formalet kaffe - vi har det hele.

Vi har nøje udvalgt de bedste kaffebønner, så du kan få en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Vi har også samlet nogle gode pakkeløsninger, sådan at du, til en god pris, kan prøve de forskellige kaffe sorter. Eksempelvis en mixpakke, hvor du har mulighed for at smage forskellige kaffebønner, fra en sød og rund Segafredo Intermezzo kaffe, til de mere intensive Le Piantagioni kaffebønner. Vi har udviklet vores egen serie af kaffebønner, som vi er rigtig stolte af. Den hedder Rigtig Kaffe og er udviklet i tæt samarbejde med Arcaffe og et dansk kafferisteri.

Smagfulde hele kaffebønner

Vi anbefaler altid, at du benytter friskkværnede kaffebønner for at opnå den fulde smags- og duftoplevelse. Smagen bibeholdes meget bedre i hele bønner end ved formalede bønner. Derfor bør du også kun kværne den mængde kaffe, du kan benytte med det samme.

Hele kaffebønner giver dig også muligheden for selv at styre, hvor fint kaffen skal males; helt fintmalet espressokaffe eller grovere kaffe til stempelkanden og gammeldags filterkaffe. Det eneste, du skal bruge for at forkæle dig selv og dine nærmeste med en kop smagfuld kaffe brygget på friskkværnede bønner, er en kaffemølle. Vi har elektriske kaffekværne i mange prisklasser, men alle giver dig en vidunderlig duft af friskmalet kaffe.

Hos Rigtig Kaffe finder du et bredt udvalg af hele kaffebønner af højeste kvalitet. Der er mange blends og ristninger at vælge imellem, så der er god chance for, at alle kan finde en favorit.

Husk altid at opbevare dine kaffebønner i en lufttæt beholder et mørkt og køligt sted for at holde på smag og aroma.

Rigtig Kaffes egne blends

Her på siden finder du Rigtig Kaffes egne lækre kaffeblends. Der er 5 serier med hver deres tema at vælge mellem, så der med garanti er noget til enhver smag.

Den økologiske serie består af fem økologiske kaffeblends lavet af 100% arabicabønner. Kafferne er opkaldt efter bjerge, byer og steder, som har tilknytning til et af de lande, bønnerne kommer fra. Hvis du vælger vores mixpakke, har du mulighed for at smage alle varianterne.

Vores italienske serie er skabt som en hyldest til Italiens kaffekultur og -historie, og hver blend repræsenterer et italiensk områdes tradition for smag og ristning. Der er både kraftfuld kaffe som den laves i Syditalien og mere syrlig og raffineret kaffesmag inspireret af de nordlige regioner.

Rigtig Kaffes blå serie består af fire blends, hver skabt med forståelse for, hvordan bønnerne skal ristes og håndteres, for at skabe den bedste kaffeoplevelse i din espresso eller latte.

Vores orange serie er skabt med fokus på de karakteristika, der er ved kaffe fra forskellige lande. Vi kalder den Verdens Kaffe, og serien indeholder ni nøje udvalgte eksklusive kaffeblends fra en række af de kaffeproducerende lande i bønnebæltet omkring ækvator.

Sidst men ikke mindst har vi Arcaffe Rigtig Kaffe, som er en serie bestående af fem forskellige blends udviklet i tæt samarbejde med italienske Arcaffe. Her finder du vores allerførste kaffeblend, Gold Crema, der stadig er en af vores bedst sælgende.

rigtigkaffe_katalog_forside.png

Rigtig opbevaring af dine kaffebønner

Når du køber kaffebønner er det vigtigt at kigge efter ristedatoen. I supermarkedet kan du sjældent finde denne, men i stedet en “mindst holdbar til”-dato, der kan gå op til 2 år ud i fremtiden. Det siger altså ikke noget om, hvornår kaffen er blevet ristet, og sådan er det i mange butikker.

Går du i stedet i en specialbutik, vil du kunne finde kaffe med ristedato på posen. Hvorfor er det så vigtigt? Kaffebønner kan som sådan ikke blive for gamle; de mugner ikke, rådner ikke og har i det hele taget næsten uendelig holdbarhed - MEN! Når kaffebønnerne bliver ristet, opbygges smagen og aromaen i bønnerne, og den begynder at “fordampe” relativt hurtigt.

Derfor anbefaler vi, at du bruger dine kaffebønner inden 3 måneder; bønnerne er allerbedst i løbet af de første 3 uger.

Kaffebønnerne skal opbevares mørkt, køligt, tørt og i en lufttæt beholder, for at bevare mest smag og aroma.

Kaffesmagning

Cupping (kaffesmagning) er den fremgangsmåde, hvorpå man observerer smagene og aromaerne i brygget kaffe. Cupping er et professionelt foretagende, men kan sagtens udføres af alle kaffeentusiaster og amatører. En standard cupping-procedure involverer dyb indsnusning af duften fra kaffekoppen, og så skal man slupre kaffen fra en ske for at ilte kaffen og sprede den over tungen.

Smag og behag er dog individuel, for smagssansen er en af de mest komplekse af vores sanser. Smagsløgene på tungen opfanger smagen og sender impulser til smagscenteret i hjernen.

Menneskets smagssans har 5 smagskategorier (fokusområder), som er med til at definere en smagsoplevelse. Det er sødt, salt, surt, bittert og umami (sidstnævnte blev først tilføjet i 2001). Den bedste kaffe er, når alle 5 smagssanser bliver aktiveret, og de bedste kaffebønner giver komplekse smagsnuancer i din kaffe.

Kaffesmageren vil så forsøge at vurdere omfanget af aspekterne i kaffens smag - især kroppen, der henviser til den tekstur eller mundfølelse, kaffen har (for eksempel fedtet). Cupperen vurderer også kaffens sødme, syrlighed, smag og eftersmag. Nøjagtig som ved vinsmagning, kan kaffesmagerne (forsøge at) identificere kaffebønnernes oprindelse, da bønnerne indeholder smage, der kan afsløre, hvilken region de kommer fra.

De 5 smage, der bruges til at beskrive kaffe, er syrlighed, bitterhed, surhed, sødhed og saltethed. Dertil kommer noter og nuancer, der kan inkludere noter som chokolade, appelsin, eller nødder. Der er også mange aromaer at vælge imellem; nogle af de mest almindelige er karamel, frugtagtige, vinagtige, blomsteragtige, krydrede og træagtige aromaer.

De bedste kaffebønner

Selvom kaffe handler meget om din personlige smag, har vi alligevel forsøgt at samle en liste over nogle af verdens bedste kaffebønner - ifølge nogle af de mest anerkendte cuppers (professionelle kaffesmagere). Kaffesmag er en individuel ting, men der er alligevel nogle gourmet kaffer, som cuppers verden over roser.

Verdens 6 bedste kaffer

Etiopisk Yirgacheffe kaffebønner

Denne bliver af mange anset som verdens bedste kaffe. Det er en af de mest prisvindende kaffebønner, og den giver en smagsoplevelse, du ikke kan finde andre steder.

Kona-kaffe fra kaffebønner i Hawaii

Kaffe er nok ikke det, du normalt forbinder med ferieparadiset, men hawaiiansk Kona-kaffe har vundet flere priser. Den rige smag kommer fra den vulkanske jord og det unikke mikroklima.

Kaffebønner fra Nicaragua i Mellemamerika

Landet er kendt for at have nogle af de største kaffebønner; de såkaldte elefant bønner. Desuden er 95% af deres kaffeproduktion “shade-grown”, hvilket efter sigende skulle give en bedre smag i kaffen.

Kaffebønner fra Huila-provinsen i Columbia

Disse har ry for at være særligt gode. På samme måde som Champagne kun må kaldes sådan, hvis den kommer derfra, har Huila eneret på at kalde kaffen netop dette.

Harrar kaffebønner fra Etiopien

Anses af mange for at producere nogle af verdens bedste bønner. Kaffeproduktionen i Harrar er en af verdens øldste, som stadig er i drift.

Guatemalan Antigua kaffebønner

Guatemalas vulkanske jord er rig på mineraler, og kombineret med det stabile klima er det ideelt miljø for kaffeplanten.

Den bedste kaffe fås ved at:

  • Bruge friskristede kaffebønner
  • Opbevare kaffebønnerne mørkt, tørt, køligt og lufttæt
  • Købe kaffebønner hvor holdbarhedsdato og ristningsdato fremgår
  • Købe kaffe i lufttætte poser med envejsventil

Det er ikke nødvendigvis de dyreste kaffebønner, som falder i din smag, og billige kaffebønner kan også være gode nok, men pris og kvalitet hænger bare uløseligt sammen. Hvis du ikke ligefrem er kaffekender, kan du sagtens starte med at købe en billig variant til en begyndelse. Vil du derimod have en ekstraoridinær kaffeoplevelse, kan det svare sig at investere i en pose specialkaffe.

Lave priser og gode tilbud på kaffebønner

På rigtigkaffe.dk bliver prisen pr pose lavere, jo større mængder du køber ad gangen - men du skal stadig passe på ikke at købe mere hjem, end du kan nå at få brugt i løbet af de næste tre måneder.

Vi har også altid masser af kaffetilbud og gode tilbud til den entusiastiske og ambitiøse hjemmebarista. Uanset, hvad dit budget er, kan du med al sandsynlighed finde en kaffe, espressobrygger eller kaffekværn. Her er nemlig alt lige fra toppen af poppen og eliten til en god, billig løsning på dine kaffebehov.

Det kan være svært at købe sine kaffebønner online, da man ikke kan lugte eller smage bønnerne; vi har forsøgt at beskrive de forskellige kaffeblends, du finder her hos os, men de er sandsynligvis ikke helt fyldestgørende. Vil du gerne have hjælp til at vælge en kaffe, der falder i din smag, står vi klar med råd og vejledning. Du er også velkommen til at besøge vores butik i Skanderborg til en sludder og en god kop kaffe.

Sådan vælger du de rigtige kaffebønner

Når du køber kaffebønner, er der 6 ting, du skal tage med i dine overvejelser, for at finde de rigtige bønner til dine kaffebehov.

  • Kaffesort
  • Oprindelsesland
  • Ristning
  • Bryggemetode
  • Pris
  • Friskhed
  • Emballage

Kaffe smager forskelligt

Kaffe kan købes i mange forskellige kvaliteter, desuden har hver kaffesort en temmelig bred vifte af forskellige varianter. Kaffekenderen vil f.eks. også hellere have friskmalede kaffebønner, uden en masse tilsætningsstoffer der synes unødvendige for en god kaffe af højeste kvalitet. Der findes god kaffe til alle kaffedrikkere, men fællesnævneren for en god kop kaffe af høj kvalitet er, at det er frisk kaffe, friskmalede kaffebønner og tilberedning under de bedste betingelser.

I vores store udvalg af kaffebønner har alle en chance for at finde en favorit. Der er som sådan ikke nogen, der er bedre end andre; det er en smagssag, om du foretrækker en mild eller en kraftig kaffe. Uanset hvilken type kaffe, du brygger, har vi et bredt udvalg af bønner i forskellige typer, ristninger og fra hele verden.

Kaffesorterne - Arabica og Robusta

I kommercielle sammenhænge skelner man mellem to kaffesorter; Arabica og Robusta. Det er sjældent at finde kaffe, der er 100% Robusta, men den indgår ofte i espressoblandinger.

Du kan læse mere om forskellene på Arabica og Robusta her.

Arabica kaffebønner

Arabica kaffebønner giver en sød og blød smag, og du kan opleve noter af frugt og bær i kaffen, som har en høj syrlighed, men ikke er bitter. Omkring 75% af verdens samlede kaffeproduktion er Arabica på trods af, at denne type kaffeplante er ret krævende at dyrke. Træerne vokser i 900-2.000 meters højde, og gror derfor langsommere, hvilket giver kaffebønnerne et lavere indhold af koffein.

Arabica kaffeplanten kræver et tempereret klima, hvor temperaturerne ligger mellem 15 og 25°C og den årlige regnmængde er 1.500-2.500mm. Arabica træerne blomstrer efter regn, og det er derfor let at forudsige, hvornår det vil ske. Forvandlingen fra blomst til bær tager 9 måneder.Arabica anses for at være den oprindelige, arabiske kaffe.

Robusta kaffebønner

Robusta, derimod, har en skarp, stærk og bitter smag, og der er noter af blandt andet gran, jord og brændt gummi. Robusta udgør kun ca. 20% af verdens kaffe, på trods af at den er billigere at producere, fordi den kan tåle større temperaturudsving, højere temperaturer og kan dyrkes under 900 meter over havet.

Robusta kræver mere vand, 2.200-3.000mm, fordi de har et mere overfladisk rodnet. De trives godt i høje temperaturer - og kan derfor dyrkes i lavere luftlag. De ustabile, fugtige klimaer, som Robusta typisk gror i, og temperaturer på 18-30°C gør, at blomstringen er uregelmæssig og uforudsigelig. Fra træet blomstrer går der 11 måneder inden de røde kaffebær er klar til at blive plukket. Ikke desto mindre er Robusta den letteste at dyrke. Koffeinindholdet er dobbelt så stort som Arabica, og det høje koffeinindhold gør bærrene giftige for insekter.

Kaffens oprindelse

Der findes cirka 70 kaffeproducerende lande, som alle ligger i bønnebæltet (eller kaffebæltet) langs ækvator. Det største er uden tvivl Brasilien, der står for over en tredjedel af verdens kaffeproduktion.

Oprindeligt kommer kaffe fra Etiopien i Afrika, og de er stadig blandt verdens største kaffeproducerende lande. I dag dyrkes de fleste kaffebønner i Central- og Sydamerika, hvor de bedste betingelser for kaffebønnen findes. Et konstant varmt klima med høj luftfugtighed er for eksempel det optimale forhold for Arabica kaffe, mens Robusta kaffe er en mere robust kaffe art og vokser både i Asien og Afrika.

Når kaffen bliver høstet, er det små, røde kaffebær. Selve kaffebønnen ligger gemt indeni. Inden de grønne kaffebønner kan blive sendt afsted til risteriet, skal frugtkødet fjernes. Det sker enten ved at lægge bærrerne til tørre i solen, indtil det tørre frugtkød kan skilles fra bønnen, eller ved at “vaske” kaffebønnerne.

Alverdens kaffebønner

Men oprindelsen har enorm betydning; rundt i verden er der stor forskel på, hvordan kaffen bliver dyrket. De lokale forhold som klimaet og jordbunden, kaffeplanten gror i, påvirker kaffesmagen. Det er imidlertid umuligt at lave en fyldestgørende liste over alle de forskellige kaffer, men som en kort introduktion til kaffens vidunderlige verden, er her nogle af de smage, der kendetegner smagkaffen fra syv af verdens største producenter.

Brasilianske arabicabønner har typisk lav syrlighed og er karakteriseret af deres sødme og aroma af chokolade og nødder.

Colombianske kaffebønner er svære at generalisere; Colombia har alt fra bønner med kraftig chokoladearoma til nogle med aroma af sød frugt og syrlig citrus.

Indonesisk kaffe har ofte en stor fylde, lav syrlighed og aromaer af jord og træ.

Etiopiske kaffebønner, derimod, har stor syrlighed og en forholdsvis lille krop. Der er komplekse noter af ting som blomster, citrus, tropisk frugt eller mørke bær.

Indiske bønner har en kraftig smag og lav syrlighed. Resultatet er en cremet kaffe - oftest uden store kompleksiteter.

Mexicansk kaffe har medium syrlighed og sødme. Den har en let krop og aromaer af nødder, bær og lys chokolade.

Guatemalas kaffebønner er meget varierende, men ofte vil de have stor syrlighed og noter af citrus og sødmefulde bær.

De bedste kaffebønner er ristet lige efter din smag

Når kaffebønnerne ankommer til kafferisteriet er de grønne - den velkendte brune farve bliver skabt under ristningen. Det er op til risteriet at bestemme, hvor mørk en brun farve, bønnerne skal have; fra helt lysebrun til mørkebrun og næsten sort.

Lyst ristede kaffebønner
De lysristede kaffebønner har typisk en tør og lysebrun overflade og et højt indhold af koffein. Smagen er syrlig og de har en frugtagtig aroma. Hvis kaffen skal give ekstra energi om morgenen eller til de sene arbejdstimer er de lyse bønner et godt bud. Derfor er lysristede bønner et godt valg til kontoret.

Mellemristede kaffebønner
Mediumristede eller mellemristede kaffebønner er mørkere end de letristede og har en mere fyldig smag. Medium ristede bønner indeholder desuden lidt mindre koffein end de lyse.

Mørkt ristede kaffebønner
Mørkristede bønner er ristet til en temperatur på 220 til 240°C, hvilket giver kaffebønnerne en mørkebrun, olieret overflade kontra den lyse tørre ved letristede. Mørke kaffebønner har en kraftig smag og aroma samt mindre syrlig og lavere koffeinindhold end de andre typer ristninger.

Grønne kaffebønner

Grønne kaffebønner er bare uristede kaffebønner; rå, om man vil. De skifter først farve fra grøn til brun under ristning. Jo varmere og længere bønnerne ristes, des mørkere bliver de. Deraf mørkristede eller lysristede kaffebønner. Nogle påstår, at grøn kaffebønne kan booste vægttab og øge resultaterne ved en slankekur - det findes der dog ingen belæg for.

Du kan også riste dine egne kaffebønner ved at købe de friske kaffebønner og riste dem i en ovn eller på en pande. Det er en oplagt mulighed til dig, der vil have fuld kontrol over ristningen. Her kan du riste bønnerne lige efter din smag og selv være herre over processen. På den måde er du sikret helt friskristede bønner; og friskristet kaffe er en helt unik smagsoplevelse.

Det er også vigtigt at vælge en kaffebønne, der passer til din valgte bryggemetode. Køber du en espresso på en café i København, er den sandsynligvis brygget på en lysristet single-origin bønne. De lyse kaffebønner giver den rigtige smag til espressoen; en for mørk ristning kan give en for sød eller bitter espresso.

Hvis du leder efter espressobønner, får du måske svært ved at finde dem i butikkerne. Espressobønner er nemlig bare fællesbetegnelsen for de bønner, som er velegnede til at brygge det velkendte kaffeshot - men espresso er faktisk brygget på ganske almindelige kaffebønner.

Brygger du derimod stempel- eller filterkaffe, er det ikke så vigtigt, hvilken slags kaffebønner, du vælger. Du kan sagtens eksperimentere med forskellige blends og ristninger for at finde din personlige favorit.

Kend mærkningsordningerne på din kaffe

Speciality Coffee er en kvalitetsstandard indenfor kaffe. For at kalde det Speciality Coffee skal kaffebønnerne score mindst 80 point på en skala fra 60 til 100. Den kaffe, du finder i supermarkedet, vil typisk ligge omkring 60 point.

CSC står for “Certified speciality coffee”, og er en italiensk stiftet standard, der er din garanti for kaffe af høj kvalitet. For at kaffen kan blive CSC-mærket skal kaffen blandt andet være friskhøstet, håndplukket og -sorteret. Til 1kg Speciality Coffee går ca. 6000 håndplukkede kaffebønner, og special kaffe udgør kun omkring 3% af verdens samlede kaffeproduktion.

Hos Rigtig Kaffe er vi stolte af at have et samarbejde med italienske Arcaffe, der er ét af bare 11 CSC-certificerede kafferisterier i verden.

Vi har også både økologisk og fairtrade kaffe, dyrket med respekt for etiske, sociale og miljømæssige værdier for både område og beboere.

Når du vælger Fairtrade-kaffe er du med til at sikre bønderne en højere minimumspris for deres råvarer. Ud over fair kaffepriser får bønderne en bonus - Fairtrade Premium - hvoraf minimum 25% skal bruges på initiativer, der øger kvalitet, produktivitet og/eller bæredygtighed.

Økologisk kaffe er dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. For at kalde importvarer økologiske skal kaffeplantagerne med jævne mellemrum inspiceres af en EU-godkendt kontrollør- Ø-mærket er forbeholdt varer kontrolleret af de danske myndigheder, og derfor er Ø-mærket kaffe typisk pakket i Danmark.

Kaffe er ikke bare kaffe

Kaffe smager på mange forskellige måder, alt efter om du laver den på en kaffebrygger, i en stempelkande eller måske på en lidt mere avanceret espressomaskine. Desuden afhænger det af, hvilken type kaffebønner du bruger, formalingsgraden, gennemløbstiden osv. Naturligvis smager det anderledes, alt efter om det er brygget kaffe, instant kaffe eller espressokaffe. Alle os der drikker kaffe har mange forskellige grunde til, at vi drikker lige nøjagtig vores valgte kaffe, og hvorfor vi tilbereder lige nøjagtig på vores valgte måde, eller med vores valgte maskine.

Bryg den bedste kop kaffe

For at få den bedste smag i din kaffekop, skal du bruge omtrent 7 gram kaffebønner til brygning pr. kop (cirka 225 ml. vand) uanset bryggemetode. Smager kaffen ikke af nok, er det bedre at skifte til en mørkere ristet bønne end at dosere mere kaffe per kop.

Vær også opmærksom på, at vandet skal have den rigtige temperatur; 92-96°C, hvilket svarer til at lade kedlen stå i cirka to minutter efter vandet har kogt. Brug altid friskt, koldt vand til at brygge kaffe.

Kaffepakker og smagspakker

Det er svært at sige, hvilken kaffe du vil foretrække, men vi har udvalgt en lang række kaffebrands, vi tror falder i danskernes smag. Hos Rigtig Kaffe finder du altid et stort udvalg af kaffepakker, som vi har sammensat til dig. Nogle af dem er mixpakker med forskellige typer kaffe, så du har mulighed for at smage dig frem til din favorit, mens andre kun indeholder en slags, hvor du kan spare penge på din yndlingskaffe.

Du finder over 100 forskellige kaffepakker med hele bønner eller formalet kaffe, og pakkerne kommer i mange størrelser.

Erhvervsløsninger fra Rigtig Kaffe

Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden, og en del af vores kaffekultur er tæt knyttet til vores arbejdsliv. Rigtig Kaffe har salg af kaffe og kaffemaskiner til både private og erhverv, fordi vi mener, at alle fortjener en god kop kaffe i løbet af en lang arbejdsdag. Med vores lækre kaffe kan du og dine kolleger få lidt mere luksus i hverdagen. Vi har erfaring med levering af kaffe til både små og store virksomheder, og du kan finde et stort udvalg af kaffe til erhverv.

Vi kan blandt andet tilbyde kaffeløsninger til:

  • Industri
  • Skoler og uddannelsesinstitutioner
  • Kontorer
  • Caféer og restauranter
  • Hospitaler
  • Offentlige institutioner
  • Liberale erhverv

I vores udvalg af gode kaffemaskiner til kontoret vil nogle af de større kaffemaskiner have to bønnebeholdere, så der er mulighed for at have to forskellige typer kaffebønner; måske nogle, der er gode espressobønner, og en anden til almindelig sort kaffe. Mangler din virksomhed en kaffeløsning kan du også se denne side for kaffeløsninger til erhverv.