Løs te

Se vores store udvalg af løs te fra bl.a. Østerlandsk Thehus, Chaplon, Kusmi og Te- & Kaffespecialisten. Vi har et bredt udvalg af tetyper, herunder sort te, grøn te, hvid te, urte te samt løs te i dåse, refills og gaveæsker. Gå på opdagelse i vores teunivers og find din favorit te.

Produkter
There are 243 products.

243 produkter i alt

Stort udvalg af løs te

Vi har et stort udvalg af løs te i topkvalitet og findes i en lang række spændende smagsvarianter. Skønne, harmoniske teer med blomster, urter, bær og frugter, som skaber et smukt farvespil i koppen. Udvalget er bredt og her er mulighed for at udvide sin smagshorisont! Vi forhandler løs te fra mærker som Østerlandsk Thehus, Chaplon, Kusmi og Te- & Kaffespecialisten. Løs te findes i forskellige varianter - enten som hele teblade eller som fint bladet. Det afhænger af hvilken te, der er tale om.  

Her er te til den kræsne tedrikker, til dig, der vil prøve noget nyt og anderledes og til nybegynderen i teverdenen. Under hver te finder du en beskrivelse af smag og indhold, samt anbefalede bryggetemperatur og trækketid - dette varierer meget afhængigt af, hvilken type te, der er anvendt til den pågældende blanding. Vælg løs te i større mængder, hvis du allerede har fundet din favorit te eller køb løs te i dåse, hvor du ikke kun får en smagfuld te, men også en dekorativ dåse, som du kan have stående fremme på hylden i køkkenet.  

Tebrygning - temperatur, mængde og trækketid

Nedenfor ses et skema med vejledende bryggetemperaturer, trækketid og mængder til brygning af en lang række tetyper. Doseringen af teen er dog individuel afhængigt af, om man ønsker en kraftig eller mild te. 

Tetype Mængde (pr 180 ml vand) Trækketid Temperatur
Sort te 1-2 tsk 3-5 min 90-95°C
Grøn te 1-2 tsk 2-3 min 80-85°C
Hvid te 2-3 tsk 2-3 min 80-85°C
Rooibush
Honeybush 
1-2 tsk 5-6 min 95-100°C
Urte te 1-2 tsk 4-5 min 95-100°C

Løs te - fra blad til kop

Teplanten Camellia Sinensis kan leve op til 50 år. Blade til te kan plukkes fra planten er ca. 5 år, til den er omkring 25 år, nogen gange længere. Efter 5 år er en tebusk 80-90 cm i højden, hvilket er den perfekte højde for plukkerne. Plukningen foregår stadig primært med håndkraft og er meget arbejdskrævende. Dyrkning af buskene optimeres med gødning og beskæring, så de hele tiden danner nye unge skud. I nogle lande kan man høste hver anden uge hele året rundt. Andre steder er høsten sæsonbestemt.

Til den bedste te høstes to blade og topskuddet “Two leaves and a bud”. En dygtig og erfaring teplukker kan høste omkring 35kg teblade på en dag (hvilket svarer til ca. 7,5-9kg færdigproduceret te).

Den nyplukkede te bredes ud og tørres ved rumtemperatur i op til 24 timer. På den måde opnår reducerede fugtigheden i tebladene. Fugtigheden skal nedbringes med 30-60%.

De “visne” blade skæres i mindre stykker og rulles for at knuse bladcellerne og dermed frigøre de safter og enzymer, der giver teen dens karakteristiske smag. CTC står for “Crush, Tear and Curl” hvilket er den mekaniske proces til at gennemføre rulningen og iltningen af teen. Behandlingen udføres med en maskine, og giver mulighed for en hurtig behandling af større mængder te til f.eks tebreve.

Grøn te får en kort opvarmning efter rulning for at inaktivere de enzymer, som findes i bladene og dermed undgå, at der sker en iltning/fermentering. Oolong te og sort te gennemgår derudover nedenstående processer - kun med den forskel, at Oolong te fermenteres og tørres kortere tid en sort te.

Under fermentering reagerer bladenes cellesaft med luftens ilt og opnår dermed den rigtige aroma. Under fermentering styres udvikling i aromaen med temperatur og luftfugtighed. Fermenteringen eller iltningen starter så snart bladene rulles og stopped igen ved at starte tørring af bladene ved opvarmning. 

Efter fermentering skal teen tørres. Tørringen sker i en varm ovn, hvor teen føres igennem på et transportbånd. Den løse te bliver farvet brun under fermenteringen og under tørringen bliver den mørkere brun eller sort. Herefter skal teen sorteres efter bladstørrelse og pakkes i forede trækasser eller lufttætte poser for ikke at optage smagsstoffer eller fugt under transporten. 

Nu er teen klar til at blive transporteret ud i verden og rundt til de forskellige forhandlere, så du som tedrikker kan nyde en skøn kop te. 

Te kræver gode dyrkningsforhold ligesom kaffebønner

Ligesom kaffebønner - og andre fødevarer som f.eks. vin - afhænger smagen på te meget af, hvor i verden den kommer fra. Klima og jordbund har meget at sige, når man skal se på den enkelte tes smag, aroma og karakteristika. F.eks er te som er dyrket og høstet i højden, længere om at udvikle sig og blive høst klar og der høstes i meget mindre mængder end på lavere voksende buske. Til gengæld er der også langt flere smagsnuancer i teen.

Høsten er også afgørende for teens kvalitet. En nænsom høst af kun topskud og de to øverste blade giver en te af høj kvalitet. Mens en høst, måske med maskine, hvor flere blade høstes giver te af en dårligere kvalitet. I te verdenen er den aller første høst (first flush) af den højtvoksende Darjeeling te noget af det ypperste. 

Der er stor forskel på forarbejdningen af teblade fra område til område. Til de store produktioner af tebreve bruges i større udstrækning maskiner, og der arbejdes ikke så nænsomt med teen som på de farme, hvor der høstes særlige kvalitets teer.

Løs te / FAQ

Kan jeg købe løs te i dåse?

Ja, det kan du. Vi forhandler løs te i dåse i høj kvalitet fra bl.a. Østerlandsk Thehus, Kusmi og Chaplon. 

Kan jeg købe store mængder løs te? 

Hos Rigtig Kaffe kan du købe løs te i mange forskellige mængder. Vi sælger løs te i mængder helt ned til 90g og op til 3kg. Hvis driver en virksomhed og er interesseret i at købe te i store mængder, så tjek vores sortiment ud. Du finder løs te i 1kg, 2kg og 3kg

Hvad er den bedste te?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som kan være svært at svare på. Te findes i rigtig mange forskellige typer og smagsnuancer. Derfor vil det ofte være en smagssag hvilken te, der er den bedste. Ligesom ved smagen af forskellige kaffebønner, skal man prøve sig lidt frem, så du kan findes frem til hvilke smage, du bedst kan lide. 

Er det sundt at drikke te? 

Te indeholder en lang række vitaminer og andre gavnlige stoffer. Te bl.a. indeholder E-vitamin, C-vitamin, zink samt masse af flavonoider og fenoler, som spiller en vigtig rolle i bekæmpelse af infektioner og virusser. På den måde har teen mange sundhedsfremmende egenskaber og er med til at styrke dit immunforsvar. Udover at være fuld af vitaminer og derfor virke styrkende på immunforsvaret er der også meget, der tyder på, at indtagelse af f.eks. grøn te under et vægttab kan have en gavnlig virkning, idet denne form for te menes at have en positiv indflydelse på kroppens insulinfølsomhed.