Sådan brygger du kaffe på en espressokande

10/04 2019 : Kaffeviden , Tips & guides
Sådan brygger du kaffe på en espressokande

Espressokanden eller mokakanden, som den også kaldes, er italienernes foretrukne bryggemetode, som blev opfundet tilbage i 1933.

Herunder kan du læse meget mere om den geniale lille kaffebrygger, samt se vores video, hvor vi viser, hvor let det er at brygge moka-kaffe.

I 1933 designede og udviklede Alfonso Bialetti den første patenterede espressokande, Moka Express - en tredelt kande, som anvender damp til at tvinge vandet fra nederste kammer op igennem den malede kaffe for til slut at ende i det øverste kammer som færdigbrygget moka-kaffe.

Alfonso Bialettis espressokande blev produceret i aluminium og udformet i timeglas-facon med et karakteristisk otte-kantet design, og den dag i dag findes den klassiske Moka Express stadig på markedet - en tidløs og unik kande, der i 2016 var at finde i ca. 90% af alle italienske hjem. Et respekteret italiensk ikon!

Salget og produktionen af Moka Express startede i det små - der kunne produceres ca. 10.000 enheder om året, og salget foregik via Alfonsos egen butik samt på markeder og lignende. Sønnen Renato vendte tilbage efter 2. verdenskrig for at blive en del af sin fars virksomhed, og det første tiltag var en massiv markedsføringskampagne, som ganske hurtigt gav et stigende salg, som automatisk gjorde efterspørgslen højere. Dette betød også, at man gik fra at producere ca. 10.000 enheder om året til at producere 1.000 stk pr dag.

I dag findes der mange espressokande-producenter på markedet, og hos Rigtig Kaffe finder du espressokander fra Bialetti, Alessi m.fl. Fælles for alle, er den klassiske bryggemetode, mens design og materiale differentierer sig fra brand til brand. Hos Rigtig Kaffe har vi espressokander i utallige størrelser, designs og farver - se udvalget i vores tre espressokande-kategorier: alle espressokanderespressokander til induktion samt elektriske espressokander

Bialetti Venus Kobber              /             Alessi Pulcina             /              Bialetti Moka Express               /                 Bialetti Venus Stål                /               Bialetti Moka Lovers


Hvilken størrelse espressokande, skal jeg vælge?

Espressokanden fås i mange forskellige størrelser ofte angivet i antal kopper - her er det vigtigt at vide, at en kop moka er meget mindre, end de kopper og krus, vi traditionelt anvender i Danmark, så hav dette i tankerne, når du vælger størrelse. De gængse størrelser er 3 og 6 kopper, men visse modeller fås også i størrelser som eksempelvis 1, 2, 4, 9, 10 og 12 kopper.

Nedenstående tabel er Bialettis vejledende størrelser for Moka Express. Efter brygning vil der ligge en smule vand tilbage i det nederste kammer, så mængden af den færdige kaffe vil være en smule mindre end angivet. 

Antal kopper Kapacitet
1 kop. 60 ml
3 kop. 200 ml
6 kop. 300 ml
9 kop. 550 ml
12 kop. 775 ml

Hvordan brygger man kaffe på en espressokande?Espressokande Guide

Sådan gør du:
 1. Fyld nederste kammer med vand til lige under sikkerhedsventilen
 2. Indsæt filterkurven og fyld op med friskmalet kaffe, ca 15-20g (skal ikke tampes). Fjern kaffe fra kanten af tragten, hvis der sidder noget
 3. Sæt toppen af espressokanden på og skru den fast. Undgå at bruge håndtaget, når du skruer
 4. Placer kanden på en passende størrelser kogeplade
 5. Lad kanden stå indtil vandet begynder at koge og kaffen begynder at trænge op i det øverste kammer
 6. Når det øverste kammer er fyldt med kaffe, fjernes kanden fra kogepladen. Nøddebrunt skum vil komme ud, når kaffen er færdig
 7. Rør rundt i kaffen med en ske før servering
Tips:
 • Brug filtreret vand for den bedste smag

 • Kaffen må ikke være for fint malet (skal have samme konsistens som groft sand)

 • Prøv dig frem med temperaturindstillingen på komfuret - brygger du ved for høj varme, kan kaffen brænde på

 • Tilføj mælkeskum for en lækker cappuccino


Anbefalet kaffe til espressokander

For at komme i gang med at brygge moka-kaffe, er det naturligvis vigtigt at finde den helt rigtige kaffe - dette er selvfølgelig meget afhængig af din egen smag, så her er det vigtigt at prøve sig frem i forhold til både ristning samt indhold af arabica kontra robusta.

 • Lysristet: giver en kaffe med en let body, som er meget aromatisk med en let syrlig og fin smag.

Her kan vi anbefale dig at prøve Rigtig Kaffe Fiorenza eller Rigtig Kaffe Chanchamayo.

 • Mediumristet: giver en blød og rund kaffe med en dejlig fylde - et godt sted at starte, hvis du aldrig har prøvet moka-kaffe før.

Prøv fx Rigtig Kaffe Gold Crema eller Rigtig Kaffe Super Crema.

 • Mørkristet: giver en rig og meget fyldig kop kaffe med en intens, kraftig og langvarig smag - meget typisk italiensk.

Her kan vi anbefale dig at prøve Rigtig Kaffe Kenya eller Rigtig Kaffe Espresso.

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg