Sådan brygger du kaffe på en espressokande

01/05 2024 : Kaffeviden , Tips & guides
Sådan brygger du kaffe på en espressokande

Om espressokanden - italienernes foretrukne bryggemetode

Espressokanden eller mokakanden, som den også kaldes, er italienernes foretrukne bryggemetode, som blev opfundet tilbage i 1933. Herunder kan du læse meget mere om den geniale lille kaffebrygger.

I 1933 designede og udviklede Alfonso Bialetti den første patenterede espressokande, Moka Express - en tredelt kande, som anvender damp til at tvinge vandet fra nederste kammer op igennem den malede kaffe for til slut at ende i det øverste kammer som færdigbrygget mokka-kaffe.

Alfonso Bialettis espressokande blev produceret i aluminium og udformet i timeglas-facon med et karakteristisk otte-kantet design, og den dag i dag findes den klassiske Moka Express stadig på markedet - en tidløs og unik kande, der i 2016 var at finde i ca. 90% af alle italienske hjem. Et respekteret italiensk ikon!

Salget og produktionen af Moka Express startede i det små - der kunne produceres ca. 10.000 enheder om året, og salget foregik via Alfonsos egen butik samt på markeder og lignende. Sønnen Renato vendte tilbage efter 2. verdenskrig for at blive en del af sin fars virksomhed, og det første tiltag var en massiv markedsføringskampagne, som ganske hurtigt gav et stigende salg, som automatisk gjorde efterspørgslen højere. Dette betød også, at man gik fra at producere ca. 10.000 enheder om året til at producere 1.000 stk pr. dag.

I dag findes der mange espressokande-producenter på markedet, og hos Rigtig Kaffe finder du espressokander fra Bialetti, Alessi, La Cafetière m.fl. Fælles for alle, er den klassiske bryggemetode, mens design og materiale differentierer sig fra brand til brand. Hos Rigtig Kaffe har vi espressokander i utallige størrelser, designs og farver - se udvalget i vores tre espressokande-kategorier: alle espressokanderespressokander til induktion samt elektriske espressokander

Bialetti Venus Kobber              /             Alessi Pulcina             /              Bialetti Moka Express               /                 Bialetti Venus Stål                /               Bialetti Moka Lovers


Hvilken størrelse espressokande, skal jeg vælge?

Espressokanden fås i mange forskellige størrelser ofte angivet i antal kopper - her er det vigtigt at vide, at en kop mokka er meget mindre end de kopper og krus, vi traditionelt anvender i Danmark, så hav dette i tankerne, når du vælger størrelse. De gængse størrelser er 3 og 6 kopper, men visse modeller fås også i størrelser som eksempelvis 1, 2, 4, 9, 10 og 12 kopper.

Nedenstående tabel er Bialettis vejledende størrelser for Moka Express. Efter brygning vil der ligge en smule vand tilbage i det nederste kammer, så mængden af den færdige kaffe vil være en smule mindre end angivet

Antal kopper Kapacitet
1 kop. 60 ml
3 kop. 200 ml
6 kop. 300 ml
9 kop. 550 ml
12 kop. 775 ml

Hvordan brygger man kaffe på en espressokande?Espressokande Guide

Sådan gør du:
 1. Fyld nederste kammer med vand til lige under sikkerhedsventilen.

 2. Indsæt filterkurven og fyld op med friskmalet kaffe, ca 15-20 g (kaffen skal ikke tampes). Fjern kaffe fra kanten af tragten, hvis der sidder noget.

 3. Sæt toppen af espressokanden på og skru den fast. Undgå at bruge håndtaget, når du skruer.

 4. Placer kanden på en passende størrelse kogeplade.

 5. Lad kanden stå indtil vandet begynder at koge, og kaffen begynder at trænge op i det øverste kammer.

 6. Når det øverste kammer er fyldt med kaffe, fjernes kanden fra kogepladen. Nøddebrunt skum vil komme ud, når kaffen er færdig.

 7. Rør rundt i kaffen med en ske før servering


Tips:
 • Brug filtreret vand for den bedste smag.

 • Kaffen må ikke være for fint malet (skal have samme konsistens som groft sand).

 • Prøv dig frem med temperaturindstillingen på komfuret - brygger du ved for høj varme, kan kaffen brænde på.

 • Tilføj mælkeskum for en lækker cappuccinoAnbefalet kaffe til espressokander

For at komme i gang med at brygge mokka-kaffe, er det naturligvis vigtigt at finde den helt rigtige kaffe - dette er selvfølgelig meget afhængig af din egen smag, så her er det vigtigt, at prøve sig frem i forhold til både ristning samt indhold af arabica kontra robusta.


Sådan rengører du din espressokande

Det er vigtigt, at du rengører din espressokande ordentligt, så du opnår den bedste smag hver gang. Nedenfor finder du en guide til hvordan den renses bedst.

 1. Skil kanden ad og fjern kaffegrumsen.

 2. Rengør filteret og holderen ved at komme det under rindende vand.

 3. Rens selve kanden med sæbe og en blød børste. Sørg for at fjerne alle kafferester og kalkaflejringer. Dette sikrer den bedste smag. Skyl kanden grundigt, så alle sæberester fjernes.

 4. Der kan sommetider være behov for at rengøre tætningsremmen. Dette gøre ved at fjerne remmen og skylle den under rindende vand. Du kan evt. bruge en mild sæbeopløsning, hvis det er nødvendigt.

 5. Når kanden og de resterende dele er rengjort og tørret af, kan du samle espressokanden igen. Den er nu klar til at brygge din næste kop kaffe.

  Vi anbefaler at rengøre espressokanden jævnligt, så du bevarer den gode kaffesmag, men også god hygiejne.

Relaterede indlæg

Del dette indlæg