Kakao

Produkter
There are 21 products.

21 produkter i alt

Kakao - det smager bare godt! 

På en kold vinterdag hvor ungerne har været ude og kælke og kommer hjem med kolde fusser, er der intet bedre, end at kunne servere en dejlig varm kop kakao (husk flødeskummen).

Kakao er et hit i de fleste danske hjem, fordi det smager dejligt hos både de voksne og de små, både når det bliver serveret varmt eller koldt.

Du kan hos Rigtig Kaffe købe mange forskellige former for kakao. Der er nemlig forskel på kakaoindholdet og dermed styrken af kakaosmagen, men vi har også kakao med forskellige smage. Du kan f.eks. prøve vores kakao fra Østerlandsk Thehus, hvor du både kan få den almindelige version, en med ingefær og en med lakrids. Meget bedre bliver det ikke.

Du kan også få både en økologisk version samt kakao i breve fra Wonderful og fra Camprimo, så de er lette og hurtige at servere. Prøv lidt forskelligt, og find din yndlings.

Hvad er kakao?

Der er langt fra den kakao, som hænger på træet til det kakaopulver, som du hælder i din kop. Kakao er basisråvaren for chokolade. Kakao kommer fra kakaotræet Theobroma cacao - hvor theo kommer af ordet theos, der betyder gud og broma føde - dvs. gudernes føde. Kakaobønner er frø, der ligger i 15-25 cm aflange rød-gule frugter, som vokser ud af kakaotræets bark. Kakaofrøene bliver malet til enten en tyktflydende chokolademasse, der tilsættes sukker og vanilje, eller man presser kakaosmørret af frøene og laver kakaopulver med ca. 20% fedt.

Kakaotræet stammer fra Sydamerika og vokser i regnskove, hvor der er skygge, høj temperatur og høj luftfugtighed. Kakaotræet blev opdaget af Maya-indianerne i Amazonas, som begyndte at dyrke det for godt 2600 år siden. Kakaobønner blev brugt som betalingsmiddel i Centralamerika omkring år 1000 og et par århundreder frem.

Indianerne (aztekerne) i Mexico er måske dem, der har opfundet den søde kakaodrik, idet de drak en form for kakao "chokolatl" smagt til med vanilje. Den spanske opdagelsesrejsende og erobrer af Mexico, Hernando Cortez, tog kakaobønnerne med til Europa i 1528. Siden fandt spanierne på at tilsætte sukker til "chokoatl", og chokoladen var skabt. Kakao blev en populær drik bla. i Firenze. Kakao kom til Danmark i 1600-tallet som en meget dyr luksusvare. Kakao blandet med vand og sukker blev regnet som en sund drik. I 1800-tallet fandt man ud af at presse fedtet af kakaobønnerne - for at producere kakaosmør og kakaopulver.

Hvordan dyrkes kakao?

Det perfekte miljø for et kakaotræ findes i den tropiske varme i skovene omkring. Det meste af verdens kakaohøst kommer fra Vestafrika. Dyrkning af kakao udgør hovedindkomsten for tusindvis af afrikanske bønder. Kakaotræet blomstrer to gange om året. Men højst 40 af de mange blomster udvikler sig til kakaobælge.

Efter 6 måneder er bælgene vokset færdig og har skiftet farve fra grøn til gulorange. De er nu modne til hovedhøsten, som finder sted fra maj til august. Efter høsten bliver bælgene åbnet, og frugtkødet fjernes sammen med kakaobønnerne. Bønnerne lægges i bunker og dækkes af bananblade. Her ligger de og gærer. Ca. 7 dage senere er sukkeret i frugtkødet nedbrudt; det giver bønnerne deres endelige aroma og farve.

Efter gæringen ligger kakaobønnerne til tørring på hævede bambusmåtter i fuld sol. Bønderne bringer derpå deres dyrebare høst til et opsamlingscenter, hvor bønnerne klassificeres og partiet får en kvalitetskode. Her blandes kakaobønner med forskellig oprindelse. Når sten, snavs og sand er fjernet, hurtigtørres kakaobønnerne under varmelegemer. Derefter knækkes de, og skallerne fjernes, så kun de små kernestykker er tilbage.

Kernestykkerne bliver eventuelt alkaliseret – og så ristet! Efter ristningen kværnes stykkerne til en flydende kakaolikør. Den kan bruges som ingrediens i chokolade, eller den kan forarbejdes yderligere til kakaosmør og kakaopulver, som bruges til drikke. Maskiner presser kakaolikøren igennem en meget fin si, som skiller partiet i kakaosmør og kakaokager. Kagerne males herefter til en række forskellige pulvere med foruddefinerede finhedsgrader.

Det kakaopulver, som bliver brugt til kakaodrikke, består af en balanceret blanding af kakao, mælk og sukker. Alt efter mængden af hver enkelt ingrediens varierer smagen fra bitter til sød.