Den store kaffeordbog - Kaffens ABC

22/06 2012 : Kaffeviden , Tips & guides
Den store kaffeordbog - Kaffens ABC

Her kan du læse om hvad f.eks. crema, arabica eller noget helt tredje egentlig betyder, så du kan blive ekspert i kaffesproget.

 

Arabica

Coffea arabica er den mest almindelig og ældste kaffetype der findes. Arabica har navn fra den Arabiske halvø, hvor den menes stamme fra, sammen med det Etiopien. I dag dyrkes arabica både sydamerika samt i østafrika og typisk i højlandsområder, hvilket giver en mildere smag og den er derfor mere eftertragtet end de andre typer kaffe som robusta. Langt det meste kaffe her i Danmark er baseret på Arabica kaffe.

 

Aroma

Er primært den duft der frembringes af f.eks. kaffe, men bruges som begreb for det samlede sanseindtryk.

 

Backflush

En metode til at rense semi automatiske espressomaskiner med trevejsventil. Vha. et blindfilter, bruger du et specielt pulver, som du putter i blindfilteret, og monterer på espressomaskinen. Så tænder du får vandet, der bliver blokeret af blindfilteret, og derved sendes vandet retur i espressomaskinen. På den måde kører rengøringsmidlet gennem maskinen og rengører de indre dele.

 

Barista

Italiensk ord for espressobrygger, idag betegnes de som står på cafeer og restauranter som baristaer.

 

Blend

Betyder blanding og er derfor en blanding af 2 eller flere typer bønner, hvor imod single-blend er en ren type.

 

Blindfilter

Et filter uden huller, som bruges i semi automatiske espressomaskiner, når de skal renses gennem backflush.

 

Crema
Betegnelse for den "skum" som kommer oven på kaffen når den er brygget som espresso. Medvirker til at give drikken en rundt og cremet smag.

 

Decaf / decaffeination

Er kaffe hvor koffeinen er fjernet fra bønnerne under produktionen.

 

Ekstraktion / ekstrahering

Processen i espressobrygning hvor smagsstofferne presses ud af bønnerne. Løber vandet for hurtigt gennem bønnerne, får du en underekstration, hvor du ikke får alle smagstoffer ud. Løber vandet for langsomt får du en overekstration og espressoen bliver bitter.

 

Espresso
Betegnelse for bryggeformen hvor espressoen brygges under et tryk på ca. 9 bar. Espresso betyder på italiensk "hurtig", og den henleder til den hurtige gennemløbstid, hvor vandet presses igennem kværnede bønner der er presset sammen.

 

Espressospecialitet
Betegnelse for de drikke som laves med udgangspunkt i espresso. Ofte drejer det sig om at tilføre varm dampet mælk eller mælkeskum. Eksemplerne er mange, men de mest kendte er Cappuccino og Caffe Latte.

 

Filterholder

Se forklaring til portafilter.

 

Filterkurv

Er del af det udstyr der bruges i espressomaskinen. Filterkurven er den del hvori de malede bønner puttes i. Filterkurven sidder i portafilteret/filterholderen.

 

Gennemløbstid

Når du brygger espresso skal et enkelt "skud" tage 20-30 sekunder. Gennemløbstiden er betegnelsen for den tid det tager for vandet at løbe gennem bønnerne og lave et espressoskud. Hvis din gennemløbstid er for høj, har du kværnet for fint eller stampet for hårdt eller omvendt hvis vandet løber for hurtigt igennem.


Kedel/dobbelt kedel
Kedlen er den der sikre at vandet i maskine er varm nok til at brygge espresso. Dobbelt kedel betyder at maskine er udstyret med en kedel til espresso brygning og en seperat til opskumning af mælk. Dette gør at maskine er konstant klar til begge dele.

 

Latte Macchiato

Er et glas med varmt mælk i bunden et skud espresso i midten og skummet mælk på toppen. 

 

Macchiato

Et skud espresso med ganske lidt skummet mælk på toppen. Til forskel for en Latte Macchiato som er varm mælk med et skud espresso oveni og skummet mælk på toppen.

 

Malingsgrad

Det er betegnelsen for hvor fint bønnerne er malet. Bønner males f.eks. groft til stempelkande og fint til espresso.

 

OPV-ventil

Er en engelsk forkortelse der står for Over Pressure Valve. Dvs. det er en ventil der tilpasser trykket i espressomaskinen. Mange maskiner skriver de kan levere 15-20 bar, men OPV ventilen sørger for at tilpasse trykket, så vandet rammer bønnerne med de optimale 9 bar.

 

Portafilter

Eller filterholderen, hvori filterkurven sidder, er det håndtag der kan tages af espressomaskinen. De malede bønner puttes i filterkurven, og portafilteret monteres herefter på espressomaskinen.

 

Tamper / stamper

Er et redskab du bruger til at presse de malede bønner sammen i espressomaskinens filter. Tamperen kan have forskellige størrelser og former. Den typiske diameter er 58mm, men den skal selvfølgelig passe til din filterkurv.

Relaterede indlæg

Del dette indlæg