Videochat eller skriv med en rådgiver

Videochat direkte om din næste espressomaskine

Videochat eller skriv med os

Få videorådgivning til din næste espressomaskine

Tal direkte med en rådgiver man-fre fra. 10 til 12.
Du kan se os, men vi kan ikke se dig.

Videochat er åben man-fre fra kl. 10 til 12.

Der er pt. ingen videorådgivere tilgængelige. Du kan i stedet skrive med vores chatbot.

eller

Skriv med en sælger

Se om vores chatbot kan hjælpe dig - ellers viderestilles du til en af vores sælgere.

Kaffe og sundhed: Hvor meget koffein må man få om dagen?

14/12 2021 : Kaffeviden
Kaffe og sundhed: Hvor meget koffein må man få om dagen?

Kaffe har mange gode egenskaber, og derfor er det en meget populær drik verden over. Den opkvikkende effekt, som kaffen har, takket være koffeinindholdet, har været en af grundene til kaffens udbredelse. 

Koffein stimulerer vores centralnervesystem (dvs. at hukommelse, udholdenhed, koordination og en lang række mentale aspekter forbedres) samt produktionen af adrenalin. Derfor virker koffein opkvikkende, og du vil føle dig mere opmærksom. Det påvirker også udskillelsen af dopamin, som giver os en følelse af velbehag. 

Men, hvis kaffe er sundt, burde man så ikke bare drikke så meget som muligt? 

Nej. Bare nej. “Alt med måde” er vise ord at leve efter, for mere er ikke nødvendigvis bedre. 

Kaffe kan gavne din sundhed

Holder du dit indtag af koffein under 400 mg om dagen, har det primært positive effekter, og koffeinen kan endda være med til at gavne din krop på længere sigt. For eksempel kan kaffe påviseligt reducere Alzheimers og udvikling af Parkinsons sygdom.

Her og nu vil du opleve en øget hjerneaktivitet, hvilket betyder, at du føler dig friskere og mere opmærksom. Du kan også opleve forbedringer i dine fysiske præstationer samt dit humør.

400 mg koffein svarer til 4-5 kopper kaffe eller godt en liter energidrik eller fire liter cola. 

Der er ikke blevet påvist nogen skadelig langtidseffekt som følge af koffeinindtag, men - som med så mange andre ting - vil meget høje doser sandsynligvis være skadeligt. Et højt koffeinindtag kategoriseres som over 700 mg dagligt, og her kan du opleve forstyrret søvn og uro i kroppen. Drikker du 50 kopper kaffe (5.000 mg koffein), kan det være decideret giftigt. 

Har du problemer med maven, angst eller hjerterytme-forstyrrelser, kan det blive forværret af et dagligt koffeinindtag på over 400 mg. 

Hvor meget koffein er der i kaffen?

Koffeinindholdet i din kaffe afhænger meget af din valgte bryggemetode. Den koncentrerede kaffe, du får fra en fantastisk fuldautomatisk espressomaskine, har det højeste koffeinindhold (ca. 290 mg koffein pr. dl.) - op til 6 gange så højt som instantkaffe eller kaffe brygget i en stempelkande. Brygger du din kaffe på en kaffemaskine, indeholder den omkring 66 mg koffein pr. dl. 

En kop stærk, sort te kan indeholde lige så meget koffein som en kop kaffe. Der findes også mindre mængder koffein i chokolade og kakao.

Børn og koffein

Det er nok de færreste børn, der bryder sig om kaffe, og derfor har du måske ikke overvejet, hvor meget koffein dit barn kan tåle at indtage - men det er faktisk enormt relevant, da det langtfra kun er i kaffe, der findes koffein.

Gennem de seneste år er energidrikke blevet mere populære. Her kan man få en dosis koffein, der næsten tilsvarer kaffe, men den er forklædt som læskedrik - fuld af sukker og syntetisk smag, som børn er vilde med.

Sundhedsstyrelsen vil decideret fraråde, at børn drikker energidrikke. 

Koffein i større mængder kan nemlig gøre børn og unge irritable og urolige samt give dem koncentrationsbesvær. Andre adfærdsændringer hos børn kan være, at de bliver mere indelukkede eller nervøse.

Desuden kan børn, som har drukket energidrik, få mavepine, hovedpine, kvalme og endda hjertebanken og muskelrystelser. Det kan også føre til rastløshed og søvnbesvær.

Så meget koffein må børn og unge indtage om dagen

Børn og unge bør ikke indtage mere end 2,5 mg koffein pr. kg. kropsvægt. Det vil sige, at et barn på 32 kg. må få op til 80 mg (2,5 dl energidrik eller 2 dl kaffe), mens en 15-årig på 60 kg må indtage op til 150 mg koffein dagligt. Det svarer til omkring en halv liter energidrik eller knapt en liter cola - men så begynder sukkerindtaget at være et større problem end koffeinen.

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg