Kaffebønne test (2021): Vi tester 8 smagfulde kaffeblends

06/09 2021 : Anmeldelser & Test
Kaffebønne test (2021): Vi tester 8 smagfulde kaffeblends

Der findes et utal af forskellige kaffevarianter på markedet, og det kan virke uoverskueligt at vælge en, der vil falde i din smag. Smag og behag er selvfølgelig individuelt, men her har vi alligevel forsøgt at samle et bredt udvalg af forskellige kaffer, så der er noget til alle.

Lys-, mellem- eller mørkristede kaffebønner

Vi har valgt kaffer med forskellige afristninger, så du kan finde alt lige fra lysristede til de mellemristede til de meget mørkristede kaffeblends, der giver en dybere og mere intens smag. Hvis det ikke siger dig så meget, kan du læse vores introduktion til kafferistningerne

De fleste kaffebønner på det danske marked er mellemristede; foretrækker du din kaffe stærk og fyldig, bør du vælge en mørkere ristning, mens du skal gå efter en lysere ristning, hvis du foretrækker en let syrligere kaffe.

Hvis du ønsker at få uddybet baggrunden for kaffebønner, så anbefaler vi dig at læse vores købsguide om hele kaffebønner. Du kan finde den lige her.

Italiens fantastiske kafferisterier

Kaffen dyrkes i højtliggende områder omkring Ækvator. De grønne kaffebønner eksporteres til hele verden, men de skal ristes, inden de kan sælges til forbrugeren. Langt de fleste kaffebønner, du kan købe i Europa, er ristet på europæiske risterier og altså ikke samme sted, som de er dyrket.

Italien er espressoens hjemland, og derfor er det måske ikke nogen overraskelse, at mange af de kaffer, vi har testet, kommer fra italienske risterier. Italienernes lange tradition for kafferistning og -brygning giver dem et forspring i fremstillingen af fantastisk kaffe.

Vi har testet følgende kaffer:

Og husk: Uanset, hvilken kaffe du vælger, eller hvilken bryggemetode du bruger, anbefaler vi altid, at du bruger friskmalede hele kaffebønner, fordi det giver det allerbedste kafferesultat. Selv en ganske almindelig filterbryg kan blive taget til et helt nyt niveau, hvis du maler dine bønner selv, og du kan sagtens finde en billig kaffekværn til at starte med.

Desuden er det altid vigtigt at opbevare kaffen korrekt: Tørt, mørkt, køligt og i en lufttæt beholder.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Før vi går tættere på de forskellige kaffeblends, kan du her læse lidt omkring de forskellige mærker indenfor kaffe, som vi har med her i testen. 

Rigtig Kaffe - Vores egne kaffeserier

Vi er enormt stolte over at kunne præsentere vores helt egne kaffeblends - skabt af passionerede kaffeelskere. Vi har i alt 28 blends i eget navn, hvor den første blev lanceret i 2015. De forskellige kaffeblends ser fordelt i fem nøje udvalgte og eksklusive serier, hvoraf fire serier ristes i Danmark.

Vores økologiske, grønne serie var den første, vi lancerede. Den består af fem forskellige, økologiske blends, som alle er 100% Arabica. Vi har også en italiensk serie, der hylder Italiens kaffehistorie og -traditioner. Den orange serie hedder Verdens Kaffe, og her kan du smage dig verden rundt og opleve landenes forskellige karakteristika. Se hele vores udvalg af lækre kaffeblends.

________________________________________

Arcaffè - Omhyggelighed og bæredygtighed

Arcaffe er et italiensk speciality risteri, der lægger stor vægt på omhyggelighed og bæredygtighed. De har stolte traditioner for kafferistning, og de rister noget af markedets allerbedste kaffe. 

Deres kaffebønner er nøje udvalgt helt ude ved de lokale farmere, og bønnerne kommer udelukkende fra CSC-plantager. Manden bag munden, der udvælger kaffebønnerne, er Enrico Meschini, og han står bag Arcaffes lækre sortiment. Han er desuden jurymedlem for “Cup of Excellence”, medlem af SCA, Speciality Coffee Association, og stifter af CSC.

________________________________________

Le Piantagioni Del Caffè - Italiensk Speciality Coffee

Le Piantagioni Del Caffè er et italiensk kafferisteri, som laver autentisk italiensk speciality coffee. Her får du noget af det ypperste indenfor kaffeverdenen; skabt af kaffeentusiaster, som absolut ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Le Piantagioni har passion for kaffe og stræber efter at opnå den højeste kvalitet indenfor espresso- og kaffebønner. 

Kaffen fra Le Piantagioni er “estate-kaffe”, som betyder, at hver pose bønner kan spores helt tilbage til, hvilken kaffefarm, den kommer fra. Risteriet er grundlagt af Enrico Meschini i 1994, men har rødder helt tilbage til 1895, hvor Enricos tipoldefar. 

I 1996 stiftede Enrico CSC - Certified Speciality Coffee - en standard, der garanterer dig kaffe af højeste kvalitet. Le Piantagioni har siden 2005 været en del af risteriet Arcaffe, hvor Enrico Meschini også er munden bag lækre kaffeblends.

I 2021 havde risteriet en meget enkel målsætning; de ville fungere som ledestjerne for kaffebranchen og bane vejen for lettilgængelig, god kaffe.

________________________________________

Lavazza - Italienernes favorit

Lavazza er det 7.-største kafferisteri i verden, og de står for næsten halvdelen af den kaffe, der bliver købt i Italien. Det er derfor ikke uden grund, at deres slogan er “Italy’s favourite coffee”.

Historien starter i Italien med Luigi Lavazza, der i 1895 købte en lille købmandsforretning, hvor han begyndte at riste kaffebønner. Han ristede og blandede bønnerne efter sine egne opskrifter og kundernes forespørgsler. 

Det er en fortælling om smag, kvalitet og innovation. I dag ejes virksomheden af 4. generation, og deres store interesse, viden og erfaring med kafferistning kan smages i resultaterne.

________________________________________

Holy Bean - Dansk mikroristeri

Der er 3 nøgleord, som beskriver Holy Bean: Håndværk, passion og kvalitet.

Holy Bean er et dansk mikroristeri, hvor de stræber efter at forfine håndværket i arbejdet med kaffe som råvare. Her handler kaffe om nysgerrighed og passion; gå på opdagelse i det komplekse smagsunivers, og udfordr fordommene om, hvordan kaffe kan smage. 

For at få en råvare af høj kvalitet, er der oftest økologisk Speciality Coffee i sortimentet. Noget af det vigtigste for Holy Bean er gode råvarer, og de lægger vægt på, hvor vigtigt kaffebøndernes arbejde er. På den måde håber de også at kunne påvirke levevilkårene for de mange, som er involveret i kaffeproduktionen.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Arcaffè Rigtig Kaffe Gold Crema - til kræsne og kvalitetsbevidste kaffekendere (testvinder)

Kaffestyrke

Medium

Arabica

100%

Robusta

0%

Noter

Chokolade
Hasselnød
Malt

Oprindelse

Brasilien

Kilopris (ca.)

299,95

 

Vi har lavet Rigtig Kaffe Gold Crema i samarbejde med risteriet Arcaffe. Den består af 100% Arabica-bønner fra tre af Brasiliens bedste Speciality kaffeplantager. Det er kaffe til den kræsne og kvalitetsbevidste kaffekender! 

Kaffeblenden er udviklet i tæt samarbejde med Arcaffe, der har sørget for at riste bønnerne, så de er blevet præcis, som vi ville have dem. Arcaffe Rigtig Kaffe Gold Crema har en fantastisk flot crema og en fløjlsblød smag af hasselnød med en dejlig eftersmag af chokolade. Blandingen er perfekt til espresso, cappuccino, latte og meget andet. Herunder kan du læse om de tre speciality kaffeplantager, som Gold Crema består af. 

Fazenda Samambai-bønnerne i denne blend kommer fra området Campos dos Vertentes i Brasilien. Her dyrkes en af de bedste, traditionelle, uvaskede brasilianske kaffer, som er kontrolleret af BSCA (Brazilian Specialty Coffees Association).

Fazenda Lagoa do Morro plantagen er en brasiliansk plantage beliggende i Brejões regionen. Plantagen producerer en speciel "Fully Washed" brasiliansk kaffe - efter vores mening, den bedste af slagsen! Bjergene ved plantagen er indhyllet i tåge indtil solen begynder at oplyse dem. Dette betyder, at plantagens produktion skal vaskes og derefter tørres i ovnen.

Fazenda Monte Alegre plantagen er en brasiliansk plantage beliggende i den sydlige del af Minas Gerais regionen, som er kendt for sin fantastiske kvalitetskaffe. Plantagen er en af de vigtigste og mest organiserede i Brasilien, og kaffen herfra er en af de bedste, der findes.

________________________________________

Rigtig Kaffe Super Crema - autentisk italiensk espressooplevelse

Kaffestyrke                                                       

Medium                                                 

Arabica

100%

Robusta

0%

Noter

Chokolade
Nødder

Oprindelse

Brasilien
Sumatra
Guatemala

Kilopris (ca.)

299,95

 

Rigtig Kaffe Super Crema er en 100% arabica kaffeblend bestående af nøje udvalgte bønner fra Brasilien, Sumatra og Guatemala.

Du får en medium til mørkristet kaffe med en flot og fyldig smag og duft, hvor du vil opleve noter af chokolade og nødder. Eftersmagen er velafbalanceret med en let sødme.

Super Crema er en utroligt spændende kaffe takket være kombinationen af arabicabønner fra Syd- og Mellemamerika samt Indonesien. Du får en kaffe med en god fylde og power, som giver en utroligt lækker espresso med en flot, tæt crema. Rigtig Kaffe Super Crema lever virkelig op til sit navn, og giver dig en utroligt autentisk italiensk espressooplevelse.

Rigtig Kaffes blå serie består af fire forskellige kaffeblends, som er skabt udfra en forståelse for, hvordan kaffe skal ristes og håndteres, for at få den absolut bedste oplevelse - uanset om man er til en dampende espresso eller en cremet latte.

________________________________________

Rigtig Kaffe Adrianna - en hyldest til den traditionelle mørke, dybe espresso

Kaffestyrke

Medium

Arabica

60%

Robusta

40%

Noter

Chokolade

Oprindelse

Columbia
Brasilien

Kilopris (ca.)

199,95Du får en mediumristet kaffeblend med en gennemtrængende, mørk smag med bid og power. Kaffen har en intens og lang eftersmag med noter af chokolade og giver en utroligt flot crema.Rigtig Kaffe Adrianna er en hyldest til den traditionelle mørke og dybe espresso, som serveres på Sicilien. Kaffen består af 60% vasket arabica og 40% robusta fra Columbia og Brasilien.

Rigtig Kaffe Adrianna er perfekt til en kop espresso såvel som en almindelig sort kaffe, og takket være den kraftfulde smag, giver den en fremragende cappuccino, hvor kaffesmagen trænger stærkt igennem. Adrianna er en kaffe med bid, kant og karakter, som giver et boost i munden.

Adrianna er et italiensk pigenavn, som betyder mørk og denne kaffeblend har fået navnet, fordi den er inspireret af den sicilianske tradition for ristning af kaffebønner og dens mørke kaffesmag.

Sicilianere køber ofte deres kaffe hos den foretrukne lokale rister "torrefazione" og foretrækker en lille, meget stærk sort kop kaffe, som drikkes hurtigt og giver et koffeinkick pga det høje indhold af robusta.

På Sicilien ristes kaffen efter gamle traditioner, som går i arv generation efter generation. Her fokuseres på den dybe og kraftige smag og den meget nøjagtige ristning, som giver den helt rigtige sicilianske espresso.

________________________________________

Lavazza Super Crema - propfuld af personlighed og karakter

Kaffestyrke

Medium

Arabica

80%

Robusta

20%

Noter

Chokolade
Karamel
Krydderier
Malt

Oprindelse

Brasilien
Centralamerika
Indonesien

Kilopris (ca.)

139,95


Super Crema fra italienske Lavazza
 er en kaffe propfuld af personlighed og karakter. Den har en mild og delikat smag af krydderier, karamel, malt og mørk chokolade. Kaffen indeholder 80% Arabica og 20% Robusta-bønner i medium ristning. Denne blend er idéel til en god, fyldig espresso, og den har en lækker, tyk, fløjlsagtig og langvarig crema.  

Arabica kaffebønnerne stammer fra plantager i Brasilien og Centralamerika, mens Robusta bønnerne kommer fra Indonesien. Bønnerne er specielt udvalgte til denne blanding, og er i den fineste kvalitet, for at sikre en premium kaffeblend.

________________________________________

Le Piantagioni Del Caffè La Cumbre - "El Salvador Cup of Excellence 2018"

Kaffestyrke

Mørk

Arabica

100%

Robusta

0%

Noter

Æble
Banan
Kirsebær

Oprindelse

El Salvador

Kilopris (ca.)

399,95


La Cumbre er en kaffe, som giver helt fantastiske og aromatiske resultater. Kaffen har vundet “El Salvador Cup of Excellence 2018”. Det er en mørk rist af 100% Arabica-bønner fra El Salvador. Kaffebønnerne har noter af æble, kirsebær og banan, hvilket giver en silkeagtig smag med en dejlig sødme og en anelse smag af fudge eller flødekaramel. 

Le Piantagioni La Cumbre er en Single Estate kaffe; den indeholder kun kaffebønner fra én plantage. Her er bønnerne blevet dyrket i 1.500-1.600 meters højde og derefter soltørret. Den høje placering er med til at give en mere frugtagtig duft og smag til kaffen. Her er tale om en usædvanlig Speciality Coffee med lav syrlighed og flødekaramelagtig fedme. 

Bønnerne i denne kaffe  har en sjælden og unik diversitet, hvilket gør, at den er interessant både som sort kaffe og med mælk - og vi kan helt klart anbefale den til en lækker iskaffe på grund af dens uovertrufne sødme.

________________________________________

Rigtig Kaffe Guanaja Økologisk - fyldig double roast

Kaffestyrke

Meget mørk

Arabica

100%

Robusta

0%

EU Økologi-mærket

Ja

Fairtrade

Ja

Noter

Chokolade
Røde bær

Oprindelse

Mexico
Honduras
Peru

Kilopris (ca.)

339,95


Rigtig Kaffe Guanaja
 er både økologisk og fairtrade-certificeret, og det er en kaffe med en dyb smag og kraftig fylde; en meget mørkristet (double roast) kaffe fra Honduras, Mexico og Peru. Den giver en kop kaffe med kraftig og fyldig karakter, en dyb aroma, som har noter af røde bær, og en lækker eftersmag af mørk chokolade.  

Rigtig Kaffes økologiske serie består udelukkende af økologiske arabicabønner i verdensklasse. Herunder kan du læse om de tre steder Rigtig Kaffe Guanaja stammer fra. 

I den sydøstlige del af Mexico ligger staten Chiapas, og her dyrkes mexikansk premium kaffe, som er kendt for sin søde, milde og delikate smag med noter af chokolade.

Kaffe fra Honduras har typisk en fyldig karakter samt en sød og mild smag - kaffebønner med en flot syrlighed.

Kaffebønner fra Peru, Chanchamayo-provinsen anses som værende den fineste premium kaffe fra Peru. Kaffen er kendt for sin medium body med en mild og blød syrlighed. Smagen er delikat med noter af nødder, chokolade og et strejf af citrus. 

________________________________________

Arcaffe Peru 500g - Single Estate og 100 % økologisk

Kaffestyrke

Medium

Arabica

100%

Robusta

0%

EU Økologi-mærket

Ja

Fairtrade

Ja

Noter

Honning
Kakao
Mangler

Oprindelse

Peru

Kilopris (ca.)

319,95


Arcaffe Peru er en 100% økologisk & fairtrade kaffe fra det legendariske Arcaffe risteri i Livorno. Du får en kaffe med en fremragende aroma, en fantastisk rund krop med et delikat syreindhold. Kaffen byder på en 
dejlig, sød karakter, som har smagsnoter af honning og ristede mandler samt en eftersmag af kakao.

Peru er en Single Estate kaffe, hvilket betyder, at den kun indeholder bønner fra én plantage. Langs den peruvianske del af Amazon-floden dyrkes kaffen i skyggen af træerne. Plantagen består af en sammenslutning af 120 småbønder, som alle er medlem af CACE (Cooperativa Agraria Cafetalera Ecologica).

Denne økologiske kaffe er nøje udvalgt pga. dens ensartede kvalitet, og fordi den dyrkes med respekt for de etiske, sociale og miljømæssige værdier for både området og beboerne.

________________________________________

Holy Bean Brasilien/Rwanda Espresso Blend Økologisk - fokus på miljø og ansvarlighed

Kaffestyrke

Lys

Arabica

100%

Robusta

0%

EU Økologi-mærket

Ja

Noter

Chokolade
Tørret frugt
Mandler

Oprindelse

Brasilien
Rwanda

Kilopris (ca.)

330,-


Holy Bean Brasilien/Rwanda
 er en økologisk, fyldig espressoblend med en dejlig, sød aroma af mandel og smagsnoter af chokolade og tørret frugt. Blenden består af kaffe fra farme med stort fokus på miljø og ansvarlighed. 

Kaffen fra Brasilien giver sødme og chokolade fylde, mens kaffen fra Rwanda tilfører noter af søde, mørke bær. Bønnerne er ristet efter en lys-mellem espressoprofil for at få fin balance mellem sødme og syrlighed. Kaffen kan sagtens stå alene, men den smager også godt med mælk, hvor den får en fyldig karakter. 

Bønnerne egner sig bedst til bryggemetoder som espresso, mokkakande og aeropress. Holy Bean er et dansk mikroristeri, hvor de stræber efter at forfine håndværket i arbejdet med kaffe. 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Testvinder: Arcaffè Rigtig Kaffe Gold Crema

I denne test har vi valgt Arcaffé Rigtig Kaffe Gold Crema som testvinder. Denne kaffeblend har smagsnoter af chokolade og hasselnød, fremstillet af 100 % Arabica-bønner og fra verdens største kaffeproducerende land Brasilien. Du opnår en yderst velsmagnede kop kaffe med en fantastisk flot crema på toppen. Bønnerne er vasket, hvilket giver dig mest mulighed smag. Denne kaffeblend består af tre forskellige slags kaffebønner fra tre af Brasiliens bedste Speciality kaffeplantager.  

Som vi nævnte indledningsvis er det meget individuelt, hvilke smagsnoter, ristning og dufte der falder i ens smag. Kaffe er en af verdens mest komplekse fødevare, og derfor findes der også så mange forskellige typer af kaffebønner og måder at forarbejde dem på, hvilket giver mulighed for at sammensætte forskellige smage. 

Er du blevet mere nysgerrig på hele kaffebønner, så kan du med fordel læse vores Hele kaffebønner købsguide.

Del dette indlæg