Hele kaffebønner vs kaffekapsler: Hvad er forskellen, og hvad foretrækker du?

15/08 2021 : Kaffeviden
Hele kaffebønner vs kaffekapsler: Hvad er forskellen, og hvad foretrækker du?

Kaffekapsler er en lille kapsel, der indeholder ca 5 g formalet kaffe. Hver kapsel kan bruges til at brygge én kop kaffe, hvor du er sikret et ensartet resultat hver gang. 

Køber du hele kaffebønner har du et bredt udvalg af blends og ristninger at vælge imellem, så du ikke kun kan brygge én type kaffedrik.

Den bedste og billigste løsning

Kapselkaffemaskinen er billigere her og nu, men i det lange løb kommer du til at bruge langt flere penge på at købe kapsler, så en (fuld)automatisk espressomaskine kan sagtens være en fornuftig investering. Faktisk kan kapselkaffe ende med at femdoble dit kaffebudget sammenlignet med klassisk filterkaffe eller stempelkande. Er du interesseret i beregningen af prisen på kapsler vs espressomaskine, har vi også lavet et blogindlæg om det. 

En gennemsnitsdansker drikker omkring 4 kopper kaffe om dagen, og det kan hurtigt løbe op. Regner man med en pris på cirka 100 kroner kiloet for kaffebønner, kommer én kop kaffe til at koste i omegnen af 0,8 kr. for en kop kaffe. Til sammenligning koster kaffekapsler 1,5-3 kroner pr. kop. 

Den største fordel ved espressomaskinen frem for kapselmaskinen er smagen. Friskmalede kaffebønner giver nemlig en meget mere intens og fyldig smag sammenlignet med kaffekapsler. Samtidig er det betydeligt billigere at købe kaffebønner end kapsler, så, hvis du drikker mange kopper kaffe om dagen, er prisen pr kop lavere, hvis du maler dine egne kaffebønner.

Kaffekapsler vs. kaffebønner - fordele og ulemper

Smagen i kapslerne er typisk rimelig god, og det er nemt og hurtigt at brygge en enkelt kop kaffe. Der er næsten ingen rengøring da kaffegrumsen bliver i kapslen og kan smides ud. Desuden er maskinen relativt billig i indkøb sammenlignet med en espressomaskine. Men i længden bliver kapselmaskinen dyr i brug. 

Gennemsnitligt bruger danskerne omkring 1000,- om året på kaffe; bruger du kaffekapsler vil dette forbrug stige til mellem 3000,- og 6000,- om året, alt efter hvilken type kapsler du bruger. Drikker du ikke mange kopper kaffe om dagen og vægter bekvemmeligheden højt, er en kapselmaskine en god løsning for dig.

Kaffebønnerne giver en mere intens og fyldig smag. Bønner er også billigere end kapsler, så, hvis du drikker meget kaffe på daglig basis, er det billigere i længden, da prisen pr. kop er meget lavere. Men kaffemaskinen er ikke helt så nem at rengøre som med kapsler. 

Du vælger altså i nogen grad mellem kapselmaskinens bekvemmelighed og espressokaffens kvalitet og smag. Sætter du pris på en god kop kaffe og ikke har noget imod at bruge lidt ekstra tid, så er kaffebønnerne vejen frem. Vil du derimod bare have et hurtigt koffein-fix og ikke lægge for meget arbejde, er kapslerne det rigtige valg.

Med hensyn til miljøet

Kaffekapslerne indeholder omkring 5 gram malet kaffe, hvilket er nok til en enkelt kop. Men de kommer pakket ind i både æske og pose, og selve kapslen består af folie og plastik, så der er enormt meget emballagespild ved denne bryggemetode. 

Brygger du derimod din kaffe i en espressomaskine, bruger du cirka 7-8 gram kaffe pr. kop, hvilket giver en mere intens og kraftig kaffeoplevelse. Ydermere vil det eneste affald være én pose og en masse kaffegrums, der kan bruges til overraskende mange ting.

Vælg den rigtige kaffe

Hos Rigtig Kaffe anbefaler vi altid, at du bruger friskkværnede hele kaffebønner, fordi de giver den bedste og mest smagfulde kaffe. Formalet kaffe mister hurtigt sin smag, og den eneste grund til, at kaffekapslerne kan holde nogenlunde på smag og aroma, er den totalt lufttætte, individuelle indpakning - der giver dig meget emballagespild. 


Bruger du kaffekapsler, kan den enkelte type kapsel kun bruges til en slags kaffe. Vil du have mere variation, skal du købe flere forskellige typer kaffekapsler, og der er ikke mulighed for at justere kaffen til dine individuelle præferencer, som du kan med en fuldautomatisk espressomaskine.

Relaterede indlæg

Del dette indlæg