• Levering fra dag til dag- afsendes fra eget lager
  • Danmarks største udvalg- i espressomaskiner og tilbehør
  • Vi giver gratis fragt- på alle ordrer over 699,-
  • Egen butik og lager- besøg os i Skanderborg
Søg i bloggen
Tilmeld dig vores nyhedsmail!

Besøg butikken

Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg

Mandag - fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 10.00-14.00

Se mere info her.

Rigtig Kaffe
  • Returret 14 dages fortrydelsesret
  • Sikkerhed 3D secure - for din sikkerhed
  • Gratis levering Ved køb over kr. 699,-
  • Rådgivning og service Vi er autoriseret forhandler
  • Butik i Skanderborg Oplev et univers af kaffe
  • Egen YouTube kanal Med guides og produkt videoer
  • Afsendelse fra eget lager Bestil inden 15.30 og vi sender samme dag


Hos Rigtig Kaffe kan du betale med MobilePay

Kaffeproducerende lande: Kenya

Udgivet: 14/07 2017
Kategorier: Kaffebønner , Kaffeviden

I kaffeverden er Kenya noget helt specielt - her findes nogle af de bedste kaffebønner, som er med til at sætte standarden globalt. Kenya er da også mange kaffeelskeres yndlings kaffeland, og nogle vil gå så langt som at sige, at bønner fra Kenya er verdens bedste. Verdens bedste eller ej -  hvis bønnerne er fra Kenya er det overordet set et kvalitetstempel i sig selv. 

 

Grunden til at bønnerne når den standard, de gør, er at kaffen dyrkes i den rette højde i god lerholdig vulkansk jord fyldt med aluminium, jern og andre gode næringsstoffer og mineraler. Desuden udsættes bønnerne for den rette mængde sol og regn, og generelt set passer klimaet i Kenya perfekt til produktion af gode kaffebønner. 

 

Maskineriet der bruges, er noget af det mest avancerede i kaffeindustien, hvilket også er med til at holde kvaliteten på det høje niveau.

 

 

Historie

Kaffens historie i Kenya er en smule uklar. Nogle mener, at de første bønner i Kenya blev importeret fra Ceylon (i dag kendt som Sri Lanka) i omkring 1910, og med hjælp fra briterne blev kenyanerne introduceret til kaffeplanten. I dag ser man også stadig større engelske virksomheder af ældre dato i landet. Andre kilder mener, at det var en fransk menighed der i 1893 introducerende kaffeplanten, og at det var derfor at kaffe begyndte at blive dyrket og behandlet i Kenya.

I 2012 blev det skønnet, at der var omkring 150.000 kaffebønder i Kenya.

 

Vasket AA

Bønnerne i Kenya bliver kategoriseret efter størrelse. AA er den største og da der god evidens for sammenhæng mellem størrelse og kompleksitet er AA derfor også den mest komplekse kaffebønne. Skalaen fortsætter med AB, C, PB, T, TT, UG1, UG2 og til sidst UG3. Der er også sammenhæng mellem størrelse og pris, hvorfor bønner mærket AA vil være de dyreste.

  

Mange små kaffefarme

Der findes flest små kaffefarme i Kenya, og der er kun omkring 330 farme i Kenya, der er 15 hektar eller mere. Lidt over halvdelen af producenterne er småbrug, der kun har et par hektarer. 

 

De fleste små kaffefarme i Kenya er en del af et samarbejde farmene imellem, hvilket betyder at processen efter kaffebærrene er blevet plukket er samlet ét sted. Det betyder at der kan arbejdes professionelt med kaffebærrene. 

 

De små kaffelandbrug er samlet omkring fabrikker, der tilhører kooperative selskaber. Hver kaffefabrik modtager i nogle tilfælde kaffebær fra op til et par tusinde producenter, hvilket siger noget om, størrelsen på de forskellige kaffelandbrug. Al kaffe fra Kenya købes først af CBK (Coffee Board of Kenya), som smager kaffen, klassificerer den efter den kenyanske kaffeklassificering og sælger den på auktion. Dette sikrer at kvaliteten er ensartet og troværdig.

 

Hos Rigtig Kaffe finder du naturligvis et spændende udvalg af kenyansk kaffe bestående af nøje udvalgte bønner, og her vil du opleve kaffe i særklasse, hvor smagsoplevelse, fylde og syrlighed går op i en højere enhed.

 

Højde: 1700-2100 meter
Høst: oktober - december (lille høst i april - juni)
Behandling: vasket, naturligt behandlet
Fordeling: 100% arabica
Arabica sorter: SL 28, SL 34, K7, Ruiru 11 og Batain
Syre: medium-høj
Smagsprofil: fyldig body med kraftig smag, god aroma og fuldt syreindhold. De rige smagsnuancer byder blandt andet på en markant frugtighed og en vinøs smagsoplevelse. 
Produktion: 1,2 millioner sække om året
Andel af verdensmarkedet: 0.5%

  

Kaffeproducerende områder i Kenya

 

Marsabit: Et område, hvor der ikke vokser nok til eksport. Dette er det eneste område hvor der er fundet vild Rubiaceae (den overordnede betegnelse for hele kaffefamilien).

 

Meru: De østlige skråninger på Mount Kenya har rig organisk jord og en moderat mængde regn. Det giver gode betingelser for især K7 og SL.

 

Kirinyaga: Her er det især varianterne SL 28 og SL 34, der vokser, fordi de naturlige forhold passer perfekt til de to typer arabica. Højden og regnmængden er ideel til dyrkningen, hvilket også er de to faktorer, der gør, at det også er kvalitetskaffe, der dyrkes her. 

 

Embu: Nedbør to gange om året kombineret med den røde vulkanske jord gør Embu til et sted, hvor der dyrkes forskellige sorter. Det er også et sted, hvor der mest er fabrikker og selskaber.

 

Nyeri: I Nyeri er de kendt for bønner af høj kvalitet, og det er mest SL-sorter, der dyrkes her. Det er hovedsageligt fabrikker og virksomheder, der holder til her. Den moderate mængde af nedbør er med til at skabe den gode kvalitet på bønnern

 

Relaterede blogindlæg