Serviceværkstedet holder lukket i uge 29, 30 og 31. Man kan derfor ikke indlevere maskiner i denne periode.

Læs mere her

Kaffeproducerende lande: Guatemala

25/06 2018 : Kaffeviden
Kaffeproducerende lande: Guatemala

Med otte forskellige kaffedyrkende regioner og ligeså mange forskellige smagsprofiler, er Guatemala et komplekst og utroligt interessant land indenfor kaffebranchen, og med god grund! 

Guatemala er godt nok et lille land, men de dyrker i sandhed kaffe i verdens klasse og takket være de mange forskellige klimaer, vulkansk jord og gode højder, er der også en helt særlig diversitet i kaffen. Kaffe fra Guatemala er noget af det mest velduftende og aromatiske kaffe i verden, og langt størstedelen dyrkes i skyggen i højlandets jungler.

Ca. 98% af al kaffe, der dyrkes i landet, er vasket arabica, hvor de mest traditionelle varianter (undersorter) er Bourbon, Caturra, Catuai, Pache og Typica, mens interessen for nye og anderledes typer er stigende.

Siden 1700-tallet har man dyrket kaffe i det guatemalanske højland, og i dag er landet verdens 10. største kaffeproducent, svarende til at de producerer ca 2,5% af verdensandelen. Man mener at kaffe blev introduceret i Guatemala tilbage i 1747-1750, men først omkring 100 år senere udviklede produktionen sig, og siden da har kaffe været et vigtigt element i landets økonomi.
 

Guatemalansk kaffe - profil og karakteristika

Med sin ofte utroligt fyldige body, chokolade- og kakaoagtige smag og karamel-sødme, er guatemalansk kaffe en sand fornøjelse! Pga klimaet, er der stor forskel på, hvordan kaffen fra de forskellige regioner smager, men grundlæggende strækker smagsprofilerne sig fra de lette, sødmefulde og frugt-agtige til de tungere, fyldigere og chokolade-agtige varianter.

Hos Rigtig Kaffe har vi en lang række rene Guatemala-kaffer, bl.a. vores egen Rigtig Kaffe Guatemala No. 7, Arcaffe Rigtig Kaffe El Hato Blue og Rigtig Kaffe Antigua

Højde: 1.200 - 2.000 meter
Høst: november - april
Behandling: vasket, naturlig
Fordeling: 98% arabica / 2% robusta
Arabica sorter: Bourbon, caturra, catuai, pacho, typica, maragogipe m.fl.
Syre: let, behagelig
Smagsprofil: chokolade, sødme, karamel, nødder
Produktion: 3,8 millioner sække (2016)
Andel af verdensmarkedet: 2,5%

 

Guatemala kaffeplantage og kaffeblomst

Arcaffes El Hato Blue-plantage i det sydlige Guatemala & kaffetræ i blomst

   

Bedømmelsesskala

I Guatemala bedømmer man kaffen udfra den højde, som den er dyrket - præcis som man gør i mange andre mellemamerikanske lande.

Prime 750 - 900 meter
Extra Prime 900 - 1.050 meter
Semi Hard Bean 1.050 - 1.220 meter
Hard Bean 1.220 - 1.300 meter
Strictly Hard Bean over 1.300 meter

Kaffeproducerende områder i Guatemala

Guatemala er en af de største kaffeproducenter i centralamerika med ca. 100.000 farme fordelt på 270.000 hektar fordelt på otte forskellige områder. Produktionen peakede omkring årtusindeskiftet, hvorefter mange farme blev omdannet til macademia- og avocado-farme pga. sygdom i kaffetræerne, hvilket førte til en decideret kaffekrise i 2001.
 

Kaffedyrkende områder: GuatemalaAcatenango

I Acatenango Valley dyrkes kaffen på stejle skråninger nær vulkanen af samme navn. Jorden er rig på mineraler og temperaturerne er moderate, hvilket giver en udsøgt kaffe med en dejlig duft, markant syre og balanceret body.

 • Høst: december - marts
 • Højde: 1.300 - 2.000 meter
 • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai 

Antigua

En af de mest populære og velkendte kafferegioner i Guatemala, der er opkaldt efter den tidligere hovedstad, Antigua. Her dyrkes kaffen i rig vulkansk jord, lav fugtighed, meget sol og kølige nætter, som giver en sødmefuld, aromatisk og velbalanceret kaffe.

 • Høst: januar - marts
 • Højde: 1.500 - 1.700 meter
 • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai

Atitlán

I de smukke omgivelser omkring søen Atitlán dyrkes kaffen nær tre vulkanske bjerge og Stillehavet. Området er regnfuldt med ca 50mm pr måned og en luftfugtighed på 75%, hvilket giver en spændende kaffe med en fyldig body, krydret og til tider floral smag med en fin citrus-syrlighed. En utroligt rig og aromatisk kaffe.

 • Høst: december - marts
 • Højde: 1.500 - 1.700 meter
 • Varianter: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai

Cobán

Lidt nord for det centrale Guatemala ligger regnskoven Cobán - et ekstremt regnfuldt område med op til 4.000mm om året og en luftfugtighed på 90%. Her dyrkes kaffe af kvaliteterne Hard Bean og Strictly Hard Bean med en særpræget frisk og frugtagtig smag, balanceret body og en behagelig aroma.

 • Høst: december - marts
 • Højde: 1.300 - 1.500 meter
 • Varianter: Bourbon, Maragogype, Catuai, Caturra, Pache

Fraijanes

I det bjergede område nord for søen Amatitlan ligger Fraijanes området, der omkranser hovedstaden Guatemala City. Her dyrkes bønner af kvaliteten Strictly Hard Bean i den vulkanske jord med et højt indhold af bl.a. kalium. Den gode jordkvalitet giver en fantastisk body og fylde - en særpræget kaffe med en spændende syre og en blød aroma.

 • Høst: december - februar
 • Højde: 1.400 - 1.800 meter
 • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai, Pache

Huehuetenango

I det nordvestlige Guatemala, tæt ved grænsen til Mexico, ligger området Huehuetenango, der er kendt som en af Guatemalas bedste kafferegioner. Her dyrkes kaffen i den højeste ikke-vulkanske bjergkæde i Centralamerika på små farme. Kaffen er let frugtagtig, med nødder- og chokoladenoter samt en god, ren aroma.

 • Høst: januar - april
 • Højde: 1.500 - 2.000 meter
 • Varianter: Bourbon, Catuai, Caturra

Nuevo Oriente

I det østlige Guatemala ligger Nuevo Oriente tæt op ad grænsen til Honduras. Siden 50’erne er kaffen i dette område blevet dyrket på små farme, som med tiden har tilført området stor økonomisk vækst. Klimaet er regnfyldt og let skyet, og den lerede, vulkanske jord er rig på mineraler. Dette giver en særpræget syre og en god fyldig chokolade-agtig body.

 • Høst: december - marts
 • Højde: 1.300 - 1.700 meter
 • Varianter: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache

San Marcos

Dette er det varmeste og mest regnfulde område i Guatemala med op til 5.000mm regn årligt og en luftfugtighed på 75%. Landbrug spiller en stor rolle for økonomien i denne region, og her dyrkes bl.a. korn, frugt og kaffe. Kaffen har fine, lette noter af blomster, en særpræget syre og en god fylde.

 • Høst: december - marts
 • Højde: 1.300 - 1.800 meter
 • Varianter: Bourbon, Cattura, Catuai

Related posts

Share this content