Bønner

Hvad er bønner?

Bønner - altså kaffebønner - starter som et rødt bær på størrelse med et kirsebær. Når frugtkødet, pergamentskal og sølvhinde er fjernet står man tilbage med to grønne kaffebønner. Herefter er de klar til ristning. Ved at anvende friskkværnede kaffebønner opnår du den fulde smags- og duftoplevelse, når du skal brygge din kaffe. De hele kaffebønner bevarer nemlig aroma- og smagsstoffer meget længere end formalet kaffe.

I kaffebæltet (eller bønnebæltet), der ligger langs ækvator, findes ca. 70 kaffeproducerende lande. Det allerstørste er Brasilien, der står for over en tredjedel af verdens samlede kaffeproduktion, mens andre store producenter er, Vietnam, ColombiaIndonesien, Etiopien, Indien, Honduras, Uganda, Mexico og Guatemala. Oprindelseslandet har effekt på kaffens smag. Du kan selv prøve at smage forskellene i Rigtig Kaffe Verdens Kaffe.

På trods af at der findes mange sorter af kaffe, taler man i kommercielle sammenhænge kun om to; Robusta og Arabica. En af grundene til dette er, at de fleste kaffesorter, der findes i dag, enten er fremkommet ved hjælp af selektiv krydsning eller planters naturlige udvikling for at tilpasse sig vækstvilkårene, hvor de blev dyrket, og derfor er de en slags afarter af Arabica og Robusta. Du kan læse mere om forskellene mellem de to arter her.

Tilbage til ordbogen