Sådan passer du din Rancilio Silvia
Rancilio Silvia er en utrolig populær espressomaskine, som med lidt øvelse brygger en lækker kop espresso. Det er dog vigtigt at man passer og plejer Miss Silvia, for altid at få det bedste resultat og den længste levetid. Find vores danske manual til Rancilio Silvia her.
Vi har lavet en guide til hvordan du holder Rancilio Silvia i topform - de få ting du skal er:
- Rense gruppehovedet / backflushe
- Holde steameren fri for mælk
- Holde maskinen fri for kalk / afkalkning
Sådan backflusher du Silvia og rense gruppehovedet
Backflush er en metode til at rengøre gruppehovedet på din espressomaskine. Der bliver opsamlet kafferester og olie fra kaffen når du brygger og derfor er det nødvendigt at rense gruppehovedet en gang i mellem for at det ikke skal påvirke smagen på din espresso.
For at backflushe skal du bruge et blindfilter og Clean backflush pulver. Til Silvia medfølger der et gummiblindfilter, som du bruger til at "stoppe" filterkurven, således der ikke kan komme vand igennem.
Det er ganske nemt at backflushe din Silvia. Følg blot disse 4 punkter:
- Kom cirka 5 gram Clean backflush pulver i filterkurven/blindfiltret, og monter bajonetten i espressomaskinen.
- Aktiver brygningen i cirka 3-5 sekunder, og sluk igen. Når du aktivere brygningen vil Silvia forsøge at presse vand igennem, men blindfiltret gør, at vandt i stedet skummer backflushpulveret. Når du slukker brygningen igen, trækker maskinen vandt og backfluspulveret igennem brusehovedet og ud i drypbakken.
- Lad bajonetten sidde i espressomaskinen, og vent i cirka 10 minutter, inden du gentager processen igen. Backflush maskinen 2-3 gange alt efter hvor beskidt du synes den er. En god indikation er, at når vandet der kommer ud i drypbakken er helt rent.
- Tag bajonetten af espressomaskinen, og tag blindfiltret ud. Aktiver brygningen således der kommer rent vand ud igennem udløbet.
Vi anbefaler at du backflusher din Rancilio Silvia ca. hver 14. dag ved daglig brug.
Daglig rengøring af gruppehovedet
For at holde gruppehovedet rent under den daglige brug, er det vigtigt at bruge en rensebørste til at tørre gruppehovedet af for kaffegrums, hver gang du har brygget en skud din Silvia. Når du bruger rensebørsten fjerner du risikoen for bismag i den næste kop, og du sikre at pakningen slutter tæt hver gang. Husk at aktiver brygningen uden bajonetten efter du har brugt børsten for at fjerne de sidste rester.
Rengøring af steameren / mælkeskummer
Når du skummer mælk til cappuccino eller latte, kommer der meget hurtigt til sidde mælkerester på ydersiden af steameren, som også let kan brænde fast. Derfor skal du altid tørre damparmen af med en klud umiddelbart efter du har skummet mælk. Du bør også åbne kort for dampen efter du har skummet, for at blæse evt. mælkerester ud af hovedet på steameren
Husk: Hver gang du har lavet damp, SKAL du aktivere varmtvands knappen og åbne for for steameren, således den sidste damp kommer ud. Hold steameren åben indtil der kommer vand ud, og lad det løbe i 2-3 sekunder. På den måde fyldes kedlen med vand igen.
For at holde steameren rent indvendig for, anbefaler vi at du cirka hver 14 dag sætter steamarmen i blød i Clean Cappuccinorens, for at løsne eventuelle mælkerester der sidder indvendigt.
Clean cappuccinorensen blandes med vand, direkte i din mælkekande, og steameren skal stå i blandingen i 8 minutter. Efterfølgende sørg for at kører noget varmt vand igennem steameren, og tør den af udvendigt.
Sådan afkalker du din Rancilio Silvia
Det er utrolig vigtig at beskytte sin Rancilio Silvia espressomaskine mod kalk, da dette klart er fjende nummer 1. Vi anbefaler at du afkalker din espressomaskine jævnligt, og aller helst en gang hver 4-6 uge.
Det bedste du kan gøre er selvfølgelig at bruge vand helt uden kalk, f.eks. kildevand. Du kan også bruge en vandfilterkande, som filtrer vandet for kalk. Du undgår ikke at skulle afkalke maskinen, men du fjerner det meste af kalken fra vandet og samtidig kommer dit vand til at smage bedre, så derfor er det en rigtig god ide med en vandfilterkande.
Vi anbefaler at du afkalker din espressomaskine mindst hver 4. uge, alt afhængig af hvor meget kalk der i dit vand. Det er ligemeget, om du kun bruger din maskine sjælendt, da kalk ophobes i rørerne fra første gang, der kommer vand igennem.
Fremgangsmåden for Silvia er den samme på stort set alle espressomaskiner med én kedel. så denne guide kan bruges for stort set alle semiautomatiske espressomaskiner med én kedel.
Step by step:
Her er en guide til hvordan du afkalker din Rancilio Silvia espressomaskine - fremgangsmåden er den samme på stort set alle semiautomatiske espressomaskiner, der er udstyret med en enkelt kedel.
- Fyld vandtanken cirka 3/4 op med varmt vand. Kom afkalkningmiddel i, i det forhold som beskrevet på pakken.
Husk, at hvis du bruger nogen form for filter på/ved espressomaskinen så skal dette altid afmonteres inden afkalkning. - Lig begge slanger ned i vandtanken.
- Monter bajonetten i gruppehovedet med filterkurv, men uden kaffe i.
- Placer en skål under udløbet, og drej steamer armen hen til skålen.
- Åben for varmtvandshanen, som er den store drejeknap til højre.
- Start espressobrygningen, ved at aktivere den øverste knap.
- Lad vandet løbe indtil du har brugt cirka 1/3 af vandet i vandtanken. Vandet skal løbe gennem både filterkurven og igennem steameren. Når der er løbet 1/3 vand igennem, stopper du espressobrygningen og lukker for varmvandshanen igen.
- Lad maskinen stå i 20 minutter, og gentag processen fra før, med den næste trejdedel af vandet.
- Vent i 20 minutter yderligere, og køre så den sidste trejdedel vand igennem
- Vent i 20 minutter, og så gør vi igang med den sidste rengøring.
- Tag vandtanken op af maskinen og vask den grundigt. Fyld den med helt rent vand og sæt den tilbage i maskinen.
- Placer igen en skål under udløbet og drej steamer armen hen til skålen.
- Åben for varmtvandshanen, og aktiver espressobrygningen på den øverste knap til venstre.
- Lad alt vandet løbe igennem, indtil vandtanken er tom.
Så er maskinen afkalket og klar til brug igen. Når du brygger den første kop espresso efter afkalkningen anbefaler vi, at du smider den første kop ud, for at være helt sikker på at der ikke sidder nogen rester af afkalkningsmiddel.
Husk at anvende afkalkningsmiddel til espressomaskiner
Afkalkningsmidler er utroligt forskellige, og når man arbejder med en semiautomatisk espressomaskine, er det vigtigt at anvende et afkalkningsmiddel, der er designet til netop espressomaskiner - læs her, hvorfor det er vigtigt. Afkalkningsmidlerne fås i pulver eller flydende form.
Rigtig Kaffe anbefaler følgende afkalkningsmidler
Hos Rigtig Kaffe har vi afkalkningsmiddel til espressomaskiner fra flere forskellige producenter, bl.a. Clean, Urnex og Cafetto. Cafetto - se de forskellige varianter herunder.