Videochat eller skriv med en rådgiver

Videochat direkte om din næste espressomaskine

Videochat eller skriv med os

Få videorådgivning til din næste espressomaskine

Tal direkte med en rådgiver man-fre fra. 10 til 12.
Du kan se os, men vi kan ikke se dig.

Videochat er åben man-fre fra kl. 10 til 12.

Der er pt. ingen videorådgivere tilgængelige. Du kan i stedet skrive med vores chatbot.

eller

Skriv med en sælger

Se om vores chatbot kan hjælpe dig - ellers viderestilles du til en af vores sælgere.

Hvorfor er prisen på kaffe steget så drastisk?

08/11 2021 : Kaffeviden
Hvorfor er prisen på kaffe steget så drastisk?

Sommeren 2021 nåede kaffepriserne på det globale marked det højeste niveau siden 2014, og det ser ikke ud til, at priserne falder igen foreløbigt - snarere tværtimod. Fra august 2020 til august 2021 steg prisen på Arabica-bønner med næsten 50%. 

Kombinationen af stigende priser på råvarer, emballage og transport har medført en drastisk prisstigning på kaffe over hele verden. Men hvorfor er det blevet så meget dyrere at putte bønner i kaffekværnen eller fylde stempelkander med lækker kaffe?

Hård frost i Brasilien ødelagde høsten

Brasilien er verdens største kaffeproducent, og derfor er den brasilianske kaffehøst så afgørende for verdensmarkedet. Prisstigningen skyldes hovedsageligt, at Brasilien, der står for 35% af den globale kaffeproduktion, er blevet ramt af flere kraftige vejrudsving. En lang tørkeperiode efterfulgt af de værste frostperioder i 27 år betød, at børsspekulanter investerede i hele kaffebønner, allerede inden det stod klart, hvor stor skaden var - udbud og efterspørgsel fik derfor kaffepriserne til at stige med hele 30% indenfor 10 dage.

Den hårde frost, de brasilianske kaffetræer blev udsat for, har medført, at en del af kaffetræerne er visnet helt - og der kan gå op til 7 år, før Brasiliens kaffeproduktion igen er oppe på normalt niveau. Nogle eksperter forventer decideret kritiske forsyningsproblemer fra Brasiliens kafferegioner over de næste 3-4 år.

Det var vigtige plantager, der blev ramt af frost - plantager i delstaten Minas Gerais, der står for op mod 70% af brasiliens produktion af Arabica-bønner. Her er afgrøderne blevet beskadiget og nogle af de yngste planter dræbt af frosten.

Målsætninger for bæredygtighed i kaffeproduktionen

Frost er kaffens værste fjende, og derfor dyrkes den i “kaffebæltet” omkring Ækvator. Over 70% af verdens kaffeproduktion er Arabica-bønner, der er meget sårbare og kræver en temperatur på 15-25°C og gror bedst i 900-2.000 meters højde.

Der bliver dyrket kaffe i ca. 80 forskellige lande, hvor Brasilien absolut er den største producent med hele 35% af verdens samlede produktion. 80% af de brasilianske bønner er Arabica-bønner. 

Det er menneskeskabte klimaforandringer, der er skyld i de stadigt mere ekstreme vejrforhold; hedebølger, tørke, oversvømmelse, storme og altså også uventet frost er blandt konsekvenserne af klimaforandringerne. 

Det får flere og flere stor-indkøbere af råkaffe til at begynde at lægge vægt på bæredygtighed i kaffeindustrien. Det betyder, at dyrkning og produktion skal gøres mere bæredygtigt, samtidig med at de sociale og økonomiske forhold for bønderne forbedres.

Uroligheder i Colombia forhindrer eksport

Protester mod regeringen i Colombia blev til gadekampe mellem demonstranter og militær. Generalstrejker lukkede havne, veje og byer ved hjælp af blokader. I det hele taget har Colombia nærmest befundet sig i en undtagelsestilstand siden april 2021, og som verdens 3.-største kaffeproducent kan deres fravær mærkes på markedet.

Vi står altså i en situation, hvor 2 ud af 3 af verdens største kaffeproducenter mere eller mindre er sat ud af spillet - og hvordan i alverden kan man så dække den ekstra høje efterspørgsel?

Stigende oliepriser fordyrer fragten

Kaffebønner er ikke den eneste vare, der stiger i pris - prisstigningen på kaffen er en afspejling af stigende oliepriser, der gør fragt- og transportomkostninger højere, og forhøjede priser på emballage som pap, plast og folie. 

Dertil kommer nye regler for lastbilchauffører og mangel på fragtskibe grundet coronapandemien, men samtidig er efterspørgslen på varer generelt gået op.

Imens forsøger kafferisterierne at få salgspriser og produktionsomkostninger til at hænge sammen - og det betyder altså en prisstigning for dig, som skal opveje de stigende omkostninger for råvarer.

Den perfekte kaffe-storm

Med andre ord er stigningen i kaffepriserne et resultat af en “perfekt storm” - en sjælden kombination af flere faktorer og omstændigheder, der sammen drastisk forværrer situationen. 

Vi står i en kedelig situation, der er forårsaget af en kombination af mange ufordelagtige omstændigheder i Verden. 

Køb dine kaffebønner hos Rigtig Kaffe

Det er med andre ord blevet betydeligt dyrere at fylde gode kaffebønner på kaffemaskiner over hele verden, og tilbud på espressomaskiner hjælper lige fedt, hvis man ikke har råd til at fylde bønner i maskinen.

Selvom kaffepriserne stiger, gør vi hos Rigtig Kaffe alt, hvad vi overhovedet kan for at holde priserne på kaffe nede. Derfor kan du altid finde tonsvis af lækre kaffe tilbud her og i vores butik i Skanderborg. Uanset om det er jeres kaffemaskine på kontoret eller eller din termokande derhjemme, som mangler kaffe, kan vi finde en løsning til dig. 

Kilder:

https://www.nestle.dk/da/stories/prisen-pa-kaffe

https://fodevarewatch.dk/Fodevarer/article13172891.ece

https://fodevarewatch.dk/Drikkevarer/article13147885.ece

https://fodevarewatch.dk/Drikkevarer/article13055779.ece

Del dette indlæg