Hvad er espresso?

18/01 2021 : Kaffeviden , Tips & guides
Hvad er espresso?

Hvad er espresso?

Ordet espresso refererer til den måde hvorpå drikken laves, dvs bryggemetoden. Første step er at fintmale 7-10g bønner, dette gøres typisk direkte ned i espressomaskinens portafilter, hvorefter det stampes let til en fast masse. Har man en automatisk eller fuldautomatisk espressomaskine, gør maskinen selv dette.

Efter stampningen sættes portafilteret tilbage i maskinen og brygningen sættes i gang. Nu presser maskinen en blanding af varmt vand og damp igennem den faste masse, hvorefter espressoen løber ned i koppen. På grund af det høje tryk under brygningen, vil du kunne se et lag tæt "skum" på overfladen. Dette kaldes crema, som dannes af kaffens æteriske olier, og som gør den utrolig cremet at drikke. Kvaliteten af crema afhænger meget af hvilke kaffebønner man bruger, men også om brygningen er foregået korrekt. Har man malet kaffen for groft eller ikke stampet nok, vil man også opleve en mindre crema.

Der er mange bud på hvor stor en mængde kaffebønner der skal bruges til at lave espresso, men mellem 7-10 gram per kop er meget normalt. Ved nogle fuldautomatiske espressomaskiner, er det muligt at vælge en højere dosis, og dermed få en kraftigere kaffe.


Espressoens "Golden Rules"

At brygge en espresso på en semiautomatisk espressomaskine kræver lidt øvelse og forståelse for de faktorer, der spiller ind, og derfor er disse tommelfingerregler gode at have med i baghovedet. 

Single shot: 30-45ml vand køres igennem ca. 7 gram malet kaffe på 20-25 sekunder

Double shot: 60-75ml vand køres gennem ca. 14 gram malet kaffe på 20-25 sekunder


Hvilke bønner skal jeg bruge?

Der findes utallige kaffeblends på markedet, og grundlæggende kan man anvende alle typer til brygning af espresso. Fælles for alle kaffeblends på markedet er, at de består af arabica, robusta eller en blanding af de to. Dette er de to primære kaffesorter, som anvendes i kaffeproduktion verden over. Arabica og robusta dyrkes i det kaffedyrkende bælte langs ækvator, og deres karakteristika ændrer sig afhængigt af oprindelseslandet.


Hvad er espressokaffe?

Espressokaffe eller espressobønner er en lidt misforstået betegnelse, for faktisk er kaffebønner, der anvendes til espresso ikke anderledes end almindelige kaffebønner. Espresso kan som sagt brygges af alle typer kaffebønner uanset forhold mellem arabica og robusta eller ristningen. Espresso er en bryggemetode og ikke en bønnetype - så længe kaffen males fint nok, kan den anvendes til espresso.

Hvilken kaffebønne eller kaffeblend, der anvendes til espresso, er helt klart en smagssag. Nogle foretrækker mørkristede kaffer med en blanding af arabica og robusta, fordi det oftest giver en kraftigere og mere intens espresso, men en 100% arabica kan ligeledes smage himmelsk!


Hvilke drikke kan jeg få ud af espresso og min maskine?

Espresso er i sig selv en fantastisk kop kaffe, som kan varieres på utallige måder, og mest kendt er naturligvis mælkedrikkene, som serveres på cafeerne - bl.a. cappuccino, latte og cortado. Du kan læse meget mere om, hvilke espressodrikke, du kan lave med din espressomaskine her, hvor vi gennemgår forskellene på de mange drikke.


Rigtig Kaffe anbefaler

Hos Rigtig kaffe finder du et stort udvalg af hele kaffebønner, som alle kan anvendes til espresso (se hele udvalget her). Herunder kan du se en række populære kaffeblends fra nogle af de mange kaffemærker, vi fører. Her er både 100% arabica varianter, samt blandinger der giver espressoen en helt særlig intensitet og crema.

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg