Sådan tamper du din espresso

Indholdsfortegnelse
En pålidelig tamper er afgørende for en førsteklasses espressooplevelse med din semiautomatiske espressomaskine.
Når du brygger din espresso på en semiautomatisk espressomaskine, er et af vigtige elementer, at kaffen bliver tampet med et korrekt tryk for at sikre, at vandet får den perfekte gennemløbstid igennem kaffen, og derved giver en perfekt afbalanceret espresso. Det er afgørende, at den friskkværnede kaffe er ensartet fordelt i portafilteret for at opnå den bedste smag.
Til de fleste semi automatiske espressomaskiner medfølger der en plastik tamper, der til nøds kan bruges, indtil man finder en rigtig tamper. Fabrikanterne vælger den billige udgave, fordi tamperen er et meget individuelt redskab, som folk har mange forskellige meninger om og præfrerencer for. Derfor giver de dig muligheden for at gå ud og finde den tamper der passer lige præcis til dig. Vi tilbyder et bredt udvalg af tampere i forskellige størrelser, farver og designs, der passer til dine behov. Vores sortiment omfatter anerkendte mærker som Motta, Joe Frex, Ascaso, Eureka samt vores eget mærke, House of Barista.
Hvad er formålet med en tamper?
En tamper, også kendt som en stamper, er et værktøj designet til brug med manuelle espressomaskiner. Den bruges til at komprimere det malede kaffe i portafilteret, så vandet kan passere igennem. Det anbefalede pres er omkring 15 kg, og det er vigtigt at sikre en ensartet fordeling af kaffen i portafilteret. Hvis du har svært ved at opnå en ensartet komprimering, kan du bruge en leveler. En leveler hjælper med at fordele kaffen jævnt i portafilteret inden tamping, hvilket sikrer en bedre ekstraktion og reducerer variationer i dine espressoshots.
Find den rigtige størrelse tamper
Der findes mange forskellige størrelser og designs på tampere, men udgangspunktet for dem alle er det samme: Den skal kunne presse dine malede kaffebønner jævnt i dit portafilter. Tamperen skal dermed passe til filterkurven på din maskine. På hvert enkelt espressomaskine kan du se hvilken diameter filterkurven har. Er du i tvivl om hvor stor filterkurven er på fin maskine, så mål den eller tag portafilteret med forbi vores adresse, så finder vi en tamper der passer til. Tampere findes i størrelserne 48 mm, 49 mm, 51 mm, 53 mm, 57 mm og 58 mm. Den mest almindelige størrelse er tampere med en diameter på 58 mm.
Tamperdesign
Tampere fås i mange forskellige designs og materialer - alt fra aluminium, stål, træhåndtag, poleret og ikke poleret. Du skal selvfølgelig vælge det design, du synes bedst om, og som giver det look, du gerne vil have på dit espressomaskine set-up. Skal den fx have et sort håndtag, fordi din espressomaskine også er sort? Eller skal håndtaget være i træ, fordi håndtaget på din espressomaskine også er fremstillet i træ? De fleste tampere er fremstillet i rustfrit stål, men det vil ofte være håndtaget, der differentierer dem fra hinanden. Er du i tvivl om hvilken en tamper du skal vælge, så kom forbi os og se udvalget.
Stamp bønnerne med det rigtige tryk
Når du tamper er det vigtigste, at du får stampet bønnerne sammen med det rigtige tryk. Stamper du bønnerne for let, løber vandet for hurtigt gennem og stamper du for hårdt, får espressomaskinen svært ved at presse vandet gennem bønnerne. For at gøre det endnu nemmere for dig, har nogle producenter skabt justerbare tampere. En justerbar tamper er fx designet med aftagelige ringe, såsom disse fra Eureka. Ringene er mulige at tage af og på, alt efter hvor tung og høj du ønsker tamperen skal være. En anden mulighed er, at toppen af håndtaget på tamperen kan tages af, hvor der her sidder en fjeder, som kan udskiftes. Nogle tampere kan indstilles til et tryk på mellem 8 og 21 kilo alt efter dit ønske, vi har bl.a. en Spring tamper, hvor du kan justere trykket med udskiftelige fjedre og opnå samme, ideelle tryk hver gang.
Sådan stamper du dine bønner trin for trin
![]() |
![]() |
Step 1: Start med at kværne den ønskede mængde bønner i dit portafilter |
Step 2: Fjern let overskydende kaffebønner ved at føre dine fingre henover filteret |
![]() |
![]() |
Step 3: Mens du holder portafilteret vandret med den ene arm, starter du først med et blidt tamp. Herefter slår du på siden af portafilteret med din tamper, for at få kaffen til at falde ned fra siderne. |
Step 4: Nu skal du give det endelig tryk. Tryk fast med ca. 15 kg. Herefter drejer du tamperen ca. to omgange, for at få en jævn og glat overflade. Det er vigtigt at trykke lige, så vandet ikke finder en genvej. |
Husk at sørge for at bønnerne er jævnt fordelt i filteret, da vandet altid leder efter den hurtigste vej gennem bønnerne. Derfor vil du få et ujævnt gennemløb, hvis ikke du har tampet jævnt.
For at skåne din bordplade kan du enten bruge en stampemåtte eller du kan bruge en tamperstation som denne:
God fornøjelse med at stampe løs. Det er en af de letteste teknikker at lære i forbindelse med espressobryning og når du først gør det rigtigt, kan det have stor indflydelse på din espresso. Ovenstående er selvfølgelig kun vejledende og det rigtige tryk kan variere, så det bedste du kan gøre er som altid at prøve dig frem.
Relaterede produkter
Eureka Tamper Justerbar Brun 58 mm

Motta Spring Tamper 58 mm

Barista Space C2 Tamper 58 mm Guld

House of Barista Tamper Pæretræ 58 mm

House of Barista Tamper Sort 58 mm

Motta Tamper Oliventræ 58 mm

Motta Tamper Carbon 58 mm

Ascaso Tamper 58 mm Valnød

Eureka Tamper Justerbar Sort 58 mm

Motta Aluminium Tamper 58 mm

Motta 9BAR Tamper 58 mm

Motta Coffee Leveling Tool 58mm

Motta Coffee Leveling Tool 58mm

Eureka Justerbar Leveler Sort 58 mm

Eureka Justerbar Leveler Træ 58 mm

Concept-Art Joe Frex Leveling Tool 58mm Palisander

Relaterede indlæg
-
Forskellen på en fuldautomatisk, automatisk og semiautomatisk espressomaskine? Udgivet d. 06/04 2016 00:00:00