Sådan tamper du din espresso

02/05 2012 : Tips & guides
Sådan tamper du din espresso

Når du brygger din espresso på en semi automatisk espressomaskine, er et af vigtige elementer, at kaffen bliver tampet med et korrekt tryk, som sikrer at vandet får den perfekte gennemløbstid igennem kaffen, og derved giver en perfekt afbalanceret espresso.

Til de fleste semi automatiske espressomaskiner medfølger der en plastik tamper, der til nøds kan bruges indtil man finder en rigtig tamper. Fabrikanterne vælger den billige udgave, fordi tamperen er et meget individuelt redskab, som folk har mange forskellige meninger om og præfrerencer for. Derfor giver de dig muligheden for at gå ud og finde den tamper der passer lige præcis til dig.
 

Find den rigtige størrelse tamper

Tamperen skal passe til filterkurven på din maskine. På de enkelte espressomaskiner på Rigtigkaffe.dk kan du se hvilken diameter filterkurven har. Er du i tvivl om hvor stor filterkurven er på fin maskine, så mål den, helst med en skydelære, eller tag filtret med forbi vores adresse, så finder vi en tamper der passer til. Den mest brugte størrelse er 58 mm.

De forskellige tamper bunde

Lad det være sagt med det samme, om tamperen skal have en flad eller konveks bund, er langt hen af vejen i smagssag, og der er ikke en endegyldigt svar på om du skal vælge den ene eller det andet. Det vigtigste omkring bunden på din tamper er, at den passer til din filterkurv, og så er det en smagssag om du vil have en helt flad eller en konveks bund. 

 

 Flad eller konveks
Flad tamper bund Konveks tamper bund

 

Hvis nu man er helt grøn inden for espresso, og endnu ikke har nået at få en smag, så er en god tommelfingerregel, at bunden skal have den samme udformning som filterkurven har, på den måde får du jævn tykkelse over det hele, og et bedre gennemløb. Et andet argument for at købe en konveks er, at der ikke “opstår” kanter i siderne når du tamper. Men først og fremmest skal tamperen passe i diameter til filterkurven på din espressomaskine.

Tamperdesign

Tamperen fås i mange forskellige designs, i aluminium, stål, træhåndtag, poleret og ikke poleret. Du skal selvfølgelig vælge det design du synes bedst om, og som giver det look du gerne vil have på dit espressomaskine set-up. Er du i tvivl om hvilken en tamper du skal vælge, så kom forbi os, og se udvalget.

Stamp bønnerne med det rigtige tryk

Når du tamper er det vigtigste at du får stampet bønnerne sammen med det rigtige tryk. Stamper du bønnerne for let, løber vandet for hurtigt gennem og stamper du for hårdt, får espressomaskinen svært ved at presse vandet gennem bønnerne.

Som tommelfingerregel skal du stampe bønnerne sammen med et tryk på ca. 15 kg. Et godt tip når du er nybegynder, er at stampe oven på en badevægt for at få en fornemmelse for hvor meget 15 kg føles som.
 

Sådan stamper du dine bønner trin for trin

Start med at fyld filterkurven med den ønskede mængde malet kaffe. En single shot espresso skal bruge ca 7 gram kaffe, så brug en køkkenvægt eller en måleske til at afmålen kaffen, indtil du kan afmåle mængden på øjemål.

 

Start med at kværne bønnerne

1. Start med at kværne den ønskede mængde bønner i dit portafilter.

 

Fjern overskydende kaffe 2. Fjern let overskydende kaffebønner ved at føre dine fingre henover filteret.

 Giv bønnerne et fast tryk

3. Mens du holder portafilteret vandret med den ene arm, starter du først med et blidt tamp. Herefter slår du på siden af portafilteret med din tamper, for at få kaffen til at falde ned fra siderne.*

 

 

Det sidste tryk

4. Nu skal du give det endelig tryk. Tryk fast med ca. 15 kg. Herefter drejer du tamperen ca. to omgange, for at få en jævn og glat overfalde.

Det er vigtigt at trykke lige, så vandet ikke finder en genvej.

Husk at sørg for at bønnerne er jævnt fordelt i filteret, da vandet altid leder efter den hurtigste vej gennem bønnerne. Derfor vil du få et ujævnt gennemløb, hvis ikke du har tampet jævnt.

For at skåne din bordplade kan du enten bruge en tampermåtte eller du kan bruge en tamperstation som denne: 

 

Brug en tampermåtte eller tamperstation

Concept-art tamper station

 

God fornøjelse med at stampe løs. Det er en af de letteste teknikker at lære i forbindelse med espressobryning og når du først gør det rigtigt kan det have stor indflydelse på din espresso. Ovenstående er selvfølgelig kun vejledende og det rigtige tryk kan variere, så det bedste du kan gøre er som altid at prøve dig frem.

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg