Sådan brygger du filterbryg: Den komplette guide

30/06 2022 : Kaffeviden , Tips & guides
Sådan brygger du filterbryg: Den komplette guide

Her får du den komplette guide til hvordan du brygger den perfekte kop kaffe med filterbryg. Vi gennemgår processen for filterbryg step by step, så du er klar til at kaste dig ud i kaffebrygningens fine kunst.

Hvad er filterbryg?

Filterbryggemetoden – også kaldet pour over – er en af de mest populære måder at brygge kaffe på gennem de seneste år. Grunden til at det hedder filterbryg, er fordi du anvender et filter, hvor vandet siver igennem den malede kaffe. Det kaldes som nævnt også pour over, fordi du hælder vandet over din kaffe. Filteret er med til at absorbere olien og aromaen inden det passerer igennem bunden af filteret og ned i din server eller termokande.


Dette udstyr skal du bruge til filterbryg

For at komme rigtig i gang med filterbrygning, skal du have styr på udstyret, og det er supernemt at komme i gang. Du skal bruge følgende:


Sådan brygger du filterbryg – trin for trin

Fra du starter til du står med en friskbrygget kop i hånden, går der mellem 4-6 minutter alt afhængig af, hvor længe din kedel er om at varme op, og din kaffekværn er om at kværne dine kaffebønner. Mange bruger endnu længere tid på at brygge filterbryg, da mange kaffeentusiaster nyder at opsnappe alle de duftaromaer, der vælter op fra kaffebønnerne, når vandet hældes over. 

 1. Hæld vand i din kedel og varm vandet op til mellem 92-96 grader. 

 2. Kværn hele kaffebønner på en god kværn til en medium formaling. Du kan også bruge formalet kaffe

 3. Vej den rette mængde kaffe af på vægten.

 4. Put et papirfilter i kaffetragten/dripperen, placér tragten på termokanden eller serveren og skyl filteret igennem med det varme vand. Så undgår du papirsmag, der kan give kaffen en ubehagelig bismag. 

 5. Tøm termokanden eller serveren for det gennemløbne vand.

 6. Placér igen tragten på termokanden eller serveren og fyld den ønskede mængde kaffe i.

 7. Begynd stille og roligt at fordele det varme vand hen over dine malede kaffebønner i cirkulærebevægelser. På den måde sørger du for at alt kaffen kommer i kontakt med vandet. Hold en lille pause ind imellem og se den velduftende kaffe fylde kanden op.

 8. Du er nu klar til at nyde den friskbryggede kaffe. 


5 fordele ved filterbryg

 • Bryg 1-8 kopper kaffe
  En af fordelene ved filterbryg er, at du kan nøjes med at brygge 1 kop kaffe og helt op til en hel kande kaffe, hvis du har brug for det.

 • Fordyb dig i kaffebrygningen
  En anden fordel er, at det giver dig mulighed for at fordybe dig i kaffebrygningen, hvilket absolut er en af grundene til, at filterbryggemetoden er blevet så populær.

 • Bedre ekstraktion af kaffen
  En tredje fordel er, at alt kaffen kommer i bedre kontakt med vandet i modsætning til en traditionel kaffemaskine, hvor vandstrålen ofte kun rammer i midten af tragten og ikke når ud til kaffen i siderne. At kaffen er i bedre kontakt med vandet gør, at du får en langt bedre ekstraktion og dermed en bedre smag.

 • Bedre smag i din kaffe
  En fjerde fordel ved filterbrygning er, at du får en langt bedre smag i din kaffe end ved brygning på en traditionel kaffemaskine. Kombinationen af friskmalede kaffebønner, vandtemperaturen og fordelingen af vandet i cirkulære bevægelser, der giver den helt rette ekstraktion, udgør tilsammen en fantastisk måde at brygge kaffe på og giver dig dermed en utrolig lækker kop kaffe.

 • Brug alle typer kaffer
  Den femte fordel er, at du kan bruge hvilken som helst type kaffe. Du kan bruge lys-, medium- såvel som mørkristede kaffer. Du kan kværne hele kaffebønner eller købe formalet kaffe. Særligt lys- og mediumristede kaffer er særligt gode til filterbryg, fordi bryggemetoden er med til at frembringe syrlighed, fylde og ikke mindst de frugtige smagsnuancer fra kaffen.


Få mest mulig ud af brygningen: Køb en gooseneck kedel

Du har nok hørt flere kaffenørder tale om gooseneck kedler, når de brygger pour over kaffe. Man kan både købe disse gooseneck som almindelige kedler og elkedler. En gooseneck kedel er kendetegnet ved hældetuden, der har form som en gåsehals. Hældetudens design gør det nemmere for dig at kontrollere mængden af vand, når du hælder det over din kaffe. Derfor er gooseneck kedler perfekte til filterbrygning og et absolut must have, hvis du gerne vil brygge rigtig god kaffe.

        


Forslag til hele kaffebønner til filterbryg

Som vi nævnte tidligere, er lys- og mediumristede kaffer rigtig gode at anvende til filterbryg, da byggemetoden er med til at frembringe syrligheden, fylde og de florale (frugtige) smagsnuancer i kaffen.

Du får her 3 forslag til hele kaffebønner, som er særligt gode til filterbrygning:

 1. Le Piantagioni Iridamo
  Første forslag er Le Piantagioni Iridamo, som er en blanding af single estate kaffe med en meget kompleks aroma af 100% mediumristede arabica bønner. Den kombinerer blomstrende parfume og en intens citrussmag med en sød, let smag og en delikat krop. Det er en usædvanlig og smagfuld kaffe, der skal nydes til morgenmaden, mellem måltiderne eller endda om aftenen! Perfekt kaffe til filterbrygning.

 2. Arcaffe Peru
  En anden mulighed er Single Estate kaffen Arcaffe Peru, som er 100% økologisk of Fair Trade mærket. Kaffen har en dejlig, sød karakter, med smagsnoter af honning og ristede mandler og en eftersmag af kakao. Arcaffe Peru har en fremragende aroma, en fantastisk rund krop med et delikat syreindhold. 3. Rigtig Kaffe Fiorenza
  En tredje kaffe velegnet til filterbryg er Rigtig Kaffes egen Fiorenza, som er en spændende og raffineret kaffe. Kaffen består af 100% arabica fra Columbia, Brasilien og Sumatra. Du får et lysristet kaffe med en frisk og spændende smag takket være det høje syreindhold. Fiorenza har en ren og overraskende smag, som giver en frisk, lækker og sofistikeret espresso, som smages bagerst i munden - præcis som man kender det fra syrligt slik. Kaffen har en let duft og mange spændende smagsnuancer af honning, blomster og frugt.


Lad brygningen begynde

Vi håber, at du kunne bruge denne filterbrygningsguide, så du nu føler dig rustet til at brygge filterbryg eller pour over. Det er absolut ikke svært at komme i gang, og der er rig mulighed for at eksperimentere med forskellige kaffetyper, formalingsgrader og smage. Det er bare med at komme i gang!

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg