Serviceværkstedet holder lukket i uge 29, 30 og 31. Man kan derfor ikke indlevere maskiner i denne periode.

Læs mere her

Sådan får du mest ud af din filterkaffemaskine

Sådan får du mest ud af din filterkaffemaskine

Kaffe brygget på en klassisk filterkaffemaskine er noget de fleste danskere kender til. Rent faktisk er vi et af de lande i verden som drikker aller mest kaffe. I Danmark drikker vi cirka 10 millioner kopper filterkaffe om dagen.

Selvom man ikke får helt ligeså mange smagstoffer ud af bønnen med en kaffemaskine med filter, som du får på f.eks. en espressomaskine, så kan du sagtens få en rigtig god kop kaffe ud af din filtermaskine. For at få det bedste ud af din maskine skal du blot følge nogle få simple råd.
 

Brug altid frisk kaffe

Først og fremmest skal du sørge for at bruge kaffe som er frisk, og vi anbefaler selvfølgelig at du altid bruger hele kaffebønner og først kværner dem umiddelbart før brug. Når du åbner en pose kaffe forsvinder langt den største mængde aroma og smag i løbet af meget kort tid. Sørg for at opbevare kaffen så lufttæt som muligt.

Det er også en god ide kun at kværne de bønner som du skal bruge til den enkelte brygning. Man kan idag fås ganske fornuftige billige kaffekværne, eller du kan overveje en klassisk manuel kaffemølle.

Brug frisk vand

Brug altid koldt og frisk vand, og lad aldrig vand stå i tanken. Det kan være en god ide at bruge filtreret vand, fra f.eks. en vandfilterkande, da det kan give en bedre smag og samtidig være med til at beskytte mod kalk.
 

Pas på din kaffemaskine

Kaffen får den bedste smag, hvis du bruger rent udstyr. Vi har i Danmark utrolig meget kalk i vores vand, sørg derfor for at afkalke din kaffemaskine løbende. Det er ikke nok at afkalke når kaffemaskinen er begyndt at sprutte.

Vil du være rigtig god mod din kaffemaskine, så brug et kvalitets afkalkningsprodukt, som har en beskyttende virkning for slanger og rør. Og så afkalk din kaffemaskine hver 6. uge. En vandfilterkande beskytter også kaffemaskinen mod kalk.
 

Drik kaffen med det samme

I modsætning til rødvin, så bliver kaffe ikke bedre af at stå og “ilte”. Kaffe skal drikkes umiddelbart efter den er brygget. Kaffen skal selvfølgelig have mulighed for at falde til en drikkelig temperatur, men sørg for at drikke den inden for 20-30 minutter efter den er brygget.

Skal kaffen stå i længere tid så sørg for at opbevare kaffen i en termokande.

Den rigtige temperatur

Når du brygger kaffen er det utrolig vigtig at temperaturen er den rigtige. Hvis din kaffemaskine brygger for koldt, vil du opleve af kaffen bliver mere bitter, og du får slet ikke nuancerne frem i kaffen. Når vandet rammer kaffen, skal det have en temperatur på mellem 92 og 96 grader.

Når kaffen er brygget og står i kolben, skal den gerne holdes på cirka 85 grader.
 

Prøv dig frem med forskellige bønner

Der findes utroligt mange forskellige slags kaffe og kaffebønner. Hvis man har sørget for at have udstyret i orden, er der ingen grund til at ødelægge oplevelsen ved at bare tage det første og billigste kaffe i supermarkedet.

Vær ikke bange for at gå på opdagelse og prøv nogle forskellige bønner - det kan give dig et helt nyt syn på hvordan kaffe også kan smage, og pludselig har du fundet din personlige favorit.
 

Gode råd

  • Brug altid frisk koldt vand
  • Brug friskmalede kaffebønner
  • Hold dit udstyr rent
  • Prøv forskellige kaffebønner

Har du flere gode råd eller spørgsmål, så vær ikke bange for at dele dem, ved at skrive en kommentar herunder. God fornøjelse med filterkaffen :-)

Share this content