6 klassiske fejl du skal undgå når du brygger kaffe

Det er faktisk ikke svært eller tidskrævende at brygge en god kop kaffe, men alligevel er der nogle klassiske fejl, som mange begår. Her har vi samlet en lille guide, hvor du kan læse om “dos and don’ts” - måske har du begået nogle af disse fejl, men det er heldigvis let at rette!
1. Forkert dosering af kaffe
Når du brygger kaffen kan det være fristende at smide en ekstra skefuld bønner i for at undgå en kop tynd kaffe, men det er slet ikke nødvendigt. En god kop kaffe består af 1,2% “smag” og 98,8% vand - du skal altså ikke dosere kaffen ret meget forkert, før det går ud over resultatet.
Ved overdosering bliver kaffen alt for stærk og bitter. Hvis du derimod underdoserer, bliver kaffen tynd, og du går glip af masser af smag og aroma.
Løsningen: Vær så præcis som muligt i doseringen af vand og kaffe. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du bruger omkring 7 gram friskmalet kaffe til en kop, hvilket svarer til ca. 1 stor spiseskefuld kaffe til 2 dl vand. Vil du have helt præcis dosering, kan du med fordel købe en kaffevægt.
2. For varmt vand ødelægger smagen
Vandet bør ikke være spilkogende, når du hælder den over kaffebønnerne, da det kan få kaffen til at smage decideret grimt. Ideelt skal vandet have en temperatur på 91-93°C - mørkristede bønner (espressobønner) er typisk ikke så følsomme og kan derfor tåle varmere vand, mens lyst ristede bønner er relativt sarte.
Løsningen: Vent 1 minut, fra elkedlen slår fra, så falder temperaturen til det rigtige niveau. Alternativt kan du bruge et termometer for at holde øje med den korrekte vandtemperatur.
3. Brug aldrig dårlige eller gamle kaffebønner
Strengt taget kan kaffebønner ikke blive for gamle; de hverken mugner eller rådner, men derfor er friske bønner alligevel vigtige for en god kop kaffe. De smags- og aromastoffer, som er blevet opbygget i bønnen under ristningen, bliver der ikke evigt - langt fra.
Som tommelfingerregel er bønnerne bedst indenfor 3 uger fra ristedatoen, men de holder sig gode i omkring 3 måneder, hvis de er opbevaret korrekt; lufttæt, mørkt, køligt og tørt. Når du køber bønnerne, skal de være pakket i plastik eller folie, da smag og aroma ellers er forduftet, nærmest inden du kommer hjem med kaffen.
Når de ristede bønner bliver pakket i poser er de ikke færdige med at udvikle sig, og derfor skal der kunne komme lidt gasser ud af posen - men ingen ilt ind. Det er altså vigtigt, at der er envejsventil i posen, så kaffen kan ånde.
Løsningen: Køb aldrig kaffebønner i papirposer, da disse bønner sandsynligvis har mistet meget af deres aroma. Køb altid hele kaffebønner, der er pakket i hermetisk lukket emballage - meget gerne med ventil - og invester i en god kaffekværn, så du altid får helt friskmalet kaffe, der giver en meget mere smagfuld og aromatisk kaffeoplevelse.
4. For kort eller lang ekstraktionstid
Ekstraktionstid eller bryggetid dækker over, hvor længe vandet er i kontakt med kaffebønnerne. Brygger kaffen for længe, bliver den bitter, da det er bitterstofferne i kaffen, som kommer ud sidst i bryggeprocessen.
Er kaffebønnerne malet for groft, vil vandet løbe for hurtigt igennem, og omvendt vil for fintmalede bønner resultere i for lang trækketid.
Løsningen: Ekstraktionstiden varierer alt efter din valgte bryggemetode. For eksempel bør du ikke lade bønnerne trække mere end 4 minutter i en stempelkande, og hvis du brygger pour over-kaffe, skal brygget helst være afsluttet efter 3,5 minutter.
5. Forkert vand - brug altid koldt friskt vand
Vi anbefaler, at du bruger friskt, koldt vand fra hanen, når du brygger kaffe - men vandhanevand kan indeholde kemikalier, klor, giftige metalsalte, hormoner og endda rester af pesticider.
Nogle kaffemaskiner har et indbygget filter, men hvis det ikke er tilfældet, bør du købe et vandfilter, da det hjælper med at fjerne urenheder i vandet - og højne kaffekvaliteten. Hos Rigtig Kaffe kan du finde et stort udvalg af originale plejeprodukter til espresso- og kaffemaskiner.
6. Manglende rengøring af kaffemaskinen
God hygiejne er vigtig for bryggeprocessen, så sørg for jævnligt at rengøre din kaffekværn og kaffemaskine eller espressomaskine. Hvis der har samlet sig kaffeolier, -pulver eller andre rester i systemet vil din kaffe komme til at smage bitter og harsk. I værste fald kan der komme skimmel og andre uønskede bakterier - ad!
Uoverskueligt? Vælg en kaffe- eller espressomaskine
Synes du, det lyder som en lidt for stor mundfuld? Hvis du ikke selv føler for at give dig i kast med at forbedre dine kaffebrygningsevner, er du måske typen, der kunne have glæde af en fantastisk fuldautomatisk espressomaskine, som klarer hele bryggeprocessen for dig. Den maler bønnerne perfekt, har præcis dosering, brygger ved den rigtige temperatur, sørger for korrekt ekstraktionstid og kan endda brygge lækre mælkedrikke som fx. Caffe Latte.
Relaterede indlæg
-
5 fede Hario produkter der fuldender et rigtigt baristakøkken Udgivet d. 25/07 2021 11:46:48