Daglig rengøring af din manuelle espressomaskine

Daglig rengøring af din manuelle espressomaskine

En espressomaskine er ligesom enhver anden maskine - den kræver vedligeholdelse og rengøring.

Jo bedre du passer på din maskine, jo længere holder den. Det, at have en espressomaskine kræver en lille smule mere arbejde end en almindelig kaffemaskine.
Det kan nemt virke overvældende, men har du først gjort det et par gange så bliver det hurtigt en vanesag.

Når du har brygget espresso

Når du har brygget en espresso på din manuelle espressomaskine skal du altid huske at flushe din maskine. Det, at flushe betyder, at du kører vand i gennem maskinen - du skyller simpelthen systemet igennem. Rent praktisk tænder du for brygknappen uden at du har filterholderen i.

Efter brygning 

Filterholderen bankes tom for kaffe efter hver brygning (kaffen i filterholderen kaldes for en puck). Til dette formål kan du bruge en knockbox som er specielt beregnet til dette formål.
Concept-Art Basic Knockbox - Grå
Concept-Art Classic Knockbox - Sort
Motta Knockbox
Concept Art Basic Knockbox Concept Art Classic Knockbox Motta Knockbox
 
 

Når du har skummet mælk

Når du har skummet, skal du altid huske at tørre din steamarm af med det samme. Mælken brænder sommetider fast på steamarmen, dette kan fjernes med en fugtig klud. Når du har gjort dette skal du ganske kort tænde for steam armen, så du blæser eventuelle mælkerester ud af systemet. Hvis ikke dette huskes, kan mælken stoppe hullerne i steamerarmen til og der kommer ingen damp ud. 
 
Hvis skaden er sket og du ikke kan få damp ud, kan du skille steam armen ad, lægge delene i en blanding af vand og mælkerens og derefter rense delene godt med en børste. (er din maskine udstyret med en "No-burn arm", skal du ikke forsøge at skille den ad.)
Mælkekande 0,35L Stål
Motta Carbon Mælkekande 0,5L
Motta Europe Mælkekande Proff 0,5L
Mælkekande Stål 0,35L Motta Carbon Mælkekande 0,5L Motta Europe Mælkekande Proff 0,5L
 

En gang om dagen
skal gruppehovedet børstes. Det er vigtig at gøre dette inden kaffen tørrer alt for meget ind - så kan det være svært at fjerne. Der findes mange forskellige børster som du kan anvende, men det vigtigste er, at du sørger for, at du kommer godt rundt og får børstet hele gruppehovedet rent.
 
 
En gang om ugen skal du backflushe din maskine med et rensemiddel der er beregnet til den pågældende maskine. Det gælder dog kun maskiner, der har tre-vejsventil. Hvis du ønsker at se en video gennemgang af en backflush process så se videoen nedenfor.
 
 

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg