• Levering fra dag til dag- afsendes fra eget lager
  • Danmarks største udvalg- i espressomaskiner og tilbehør
  • Vi giver gratis fragt- på alle ordrer over 699,-
  • Egen butik og lager- besøg os i Skanderborg
Søg i bloggen
Tilmeld dig vores nyhedsmail!
Besøg butikken

Skanderborg
Godthåbsvej 73
8660 Skanderborg

Mandag - fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 10.00-14.00

Se mere info her.

Rigtig Kaffe
  • Returret 14 dages fortrydelsesret
  • Sikkerhed 3D secure - for din sikkerhed
  • Gratis levering Ved køb over kr. 699,-
  • Rådgivning og service Vi er autoriseret forhandler
  • Butik i Skanderborg Oplev et univers af kaffe
  • Egen YouTube kanal Med guides og produkt videoer
  • Afsendelse fra eget lager Bestil inden 15.30 og vi sender samme dag


Hos Rigtig Kaffe kan du betale med MobilePay

Guide til skumning af mælk

Udgivet: 13/08 2013
Kategorier: Tips & guides

Er du ejer af en manuel espressomaskine eller overvejer du at købe en, så skal du til, at skumme mælk til f.eks cappuccino.

Det at skumme mælk er slet ikke så svært som mange tror, det kræver blot, at du lige har prøvet det et par gange. Så lad dig ikke afkrække og prøv dig frem ved at følge guiden nedenfor.

  

Om du anvender skummet- let- eller sødmælk er selvfølgelig helt op til dig. Vi anbefaler dog at du bruger sødmælk da denne mælk giver en mere afrundet og cremet smag. Mælk med højere fedtprocent har også lettere ved at "holde på" skummen, så din cappuccino forbliver cremet og luftig.

Ydermere er det lettere, at lave det eftertragtede mikroskum hvis du bruger sødmælk. Mikroskum betyder ganske enkelt at der er mindre luftbobler i mælken som så resulterer i en flottere og blankere mælkskum.

 

Når du skummer din mælk skal du altid huske at blæse damp ud af steam arrmen inden du sætter den i mælken. Dette gør man for, at køre eventuelle vandrester ud så de ikke kommer i mælken, dette skal du gøre til dampen skifter karakter og bliver til såkaldt "tør" damp. Så er du klar til at skumme din mælk.

 

Hvis du ønsker perfekt mælkeskum, skal du forestille dig at mælken i din kande har tre forskellige dybde zoner (top, midte og bund). Du kan høre på lyden, hvor du har spidsen af steam armen. i toppen, hører du en boblende / gurglende støj, der forvandler sig til en dybere sugende lyd som du går længere ind i mælken.

I midt zonen bliver lyden til en tung rumlen og i den nederste zone bliver lyden mere brølende eller hvinende. Under skumningen, skal du holde spidsen af steam armen i den øvre ende af den midterste zone, så du ind i mellem hører den sugende lyd. 

  

Du bliver også nødt til at have spidsen i den korrekte vandrette position. Hvis din steam arms tip har 1 hul, så hold den i siden af kanden og i en vinkel, hvis steam armen har 3 eller 4 huller, så hold armen i midten og pegedende lige ned.

Målet er at skabe en hvirvel eller et såkaldt "spin", som folder mælken ind i sig selv, sammen med luften. Hvis denne process er gjort rigtigt så slår det store bobler til små og små bobler i mikroskum. Det er helt normalt at bevæge spidsen op og ned i små intervaller under opskumningsprocessen for at blive i midt zonen.

 

Sådan gør du:

Med spidsen på plads, og dampen tør, kan du nu åbne dampventilen og begynde skumdannelses processen. Juster dit flow af damp for at kompensere for den mængde mælk, du ønsker at skumme (mere kraft til mere mælk og omvendt). Når mælken skummes, vil du bemærke at  mælken begynder at stige. Denne proces kaldes "stretching" og det er derfor, du ikke må fylde din kande helt mælk.

 

Vær opmærksom på den type af bobler du ser, hvis de er store og forbliver store, skal du flytte spidsen af steam armen læmgere ned i mælken. Husk at fastholde spinnet i mælken under hele skumningen (måske er du nødt til, at køre spidsen af steam armen op og ned nogle gange i løbet af denne proces). Da mælken strækker sig op til 50% fra sit oprindelige volumen, vil du bemærke at temperaturen vil være omkring 38 ° til 46 ° C.

 

På dette tidspunkt kan du sænke spidsen til den nedre ende af den rumlende midt zone, så du kun lejlighedsvis høre brøl. Du kan nu varme mælken hele vejen op til en maksimal temperatur på 71° C. Du behøver ikke at ramme 71 °C præcist, men du ønsker absolut heller ikke, at gå over denne temperatur. Så risikere du at skolde mælken og ødelægge alt det lækkre skum du netop har lavet.