Guide til skumning af mælk

01/05 2024 : Tips & guides
Guide til skumning af mælk

Ejer du en manuel espressomaskine eller overvejer du at købe en, så kan du selv skumme mælk til din cappuccino og caffe latte.

Det at skumme mælk er slet ikke så svært som mange tror - det kræver blot, at du lige har prøvet det et par gange. Så lad dig ikke afskrække og prøv dig frem ved at følge guiden nedenfor.


Godt at vide, inden du går i gang

Om du anvender skummet-, let- eller sødmælk er selvfølgelig helt op til dig. Vi anbefaler dog, at du bruger sødmælk, da denne mælk giver en mere afrundet og cremet smag. Mælk med højere fedtprocent har også lettere ved at "holde på" skummet, så din cappuccino forbliver cremet og luftig.

Ydermere er det lettere at lave det eftertragtede mikroskum hvis du bruger sødmælk. Mikroskum betyder ganske enkelt, at der er mindre luftbobler i mælken, som så resulterer i en flottere og blankere mælkeskum.

Når du skummer din mælk, skal du altid huske at blæse damp ud af steam armen, inden du sætter den i mælken. Dette gør man for, at køre eventuelle vandrester ud så de ikke kommer i mælken, dette skal du gøre til dampen skifter karakter og bliver til såkaldt "tør" damp. Så er du klar til at skumme din mælk.

Hvis du ønsker perfekt mælkeskum, skal du forestille dig at mælken i din kande har tre forskellige dybdezoner (top, midte og bund). Du kan høre på lyden, hvor du har spidsen af steam armen. I toppen hører du en boblende/gurglende støj, der forvandler sig til en dybere sugende lyd, som du går længere ned i mælken.

I midtzonen bliver lyden til en tung rumlen og i den nederste zone bliver lyden mere brølende eller hvinende. Under skumningen, skal du holde spidsen af steam armen i den øvre ende af den midterste zone, så du ind imellem hører den sugende lyd.

Du bliver også nødt til at have spidsen i den korrekte vandrette position. Hvis din steam arms tip har 1 hul, så hold den i siden af kanden og i en vinkel, hvis steam armen har 3 eller 4 huller, så hold armen i midten og peg den lige ned.

Målet er at skabe en hvirvel eller et såkaldt "spin", som folder mælken ind i sig selv, sammen med luften. Hvis denne process er gjort rigtigt, så slår det store bobler til små og små bobler i mikroskum. Det er helt normalt at bevæge spidsen op og ned i små intervaller under opskumningsprocessen for at blive i midt zonen.


Sådan gør du:

Med spidsen på plads, og dampen tør, kan du nu åbne dampventilen og begynde skumdannelsesprocessen. Juster dit flow af damp for at kompensere for den mængde mælk, du ønsker at skumme (mere kraft til mere mælk og omvendt). Når mælken skummes, vil du bemærke, at mælken begynder at stige. Denne proces kaldes "stretching" og det er derfor, du ikke må fylde din kande helt op med mælk.

Vær opmærksom på den type af bobler du ser. Hvis de er store og forbliver store, skal du flytte spidsen af steam armen længere ned i mælken. Husk at fastholde spinnet i mælken under hele skumningen (måske er du nødt til, at køre spidsen af steam armen op og ned nogle gange i løbet af denne proces). Da mælken strækker sig op til 50% fra sin oprindelige volumen, vil man bemærke, at temperaturen vil være omkring 38° til 46°C.

På dette tidspunkt kan du sænke spidsen til den nedre ende af den rumlende midtzone, så du kun lejlighedsvis høre brøl. Du kan nu varme mælken hele vejen op til en maksimal temperatur på 65°C. Du behøver ikke at ramme 65°C præcist. Det er bare vigtigt, at temperaturen ikke kommer over 70°C, for så risikerer du at skolde mælken og ødelægge alt det lækre skum, du netop har lavet.


Hvilke kaffedrikke kræver steamet/skummet mælk?

Der er rigtig mange espresso- og kaffedrikke, der kræver steamet mælk. Når du skummer mælken, bliver den både varm og luftig, men du kan også fremtvinge den fløjlsbløde mælkeskum, som er svær at modstå.

Der anvendes steamet mælk i følgende klassiske kaffedrikke:

  • Cappuccino

  • Caffe latte

  • Macchiato

  • Cortado

  • Flat white

  • Café au lait

Du kan læse meget mere om alle de mange espressodrikke og blive klogere på forskellen.

Relaterede indlæg

Del dette indlæg