Stempelkander

Er du på udkig efter en stempelkande? Så er du kommet til det rigtige sted. En kaffekande skal ikke kun være funktionel og nem at håndtere - den må også gerne være en fryd for øjet. Vi forhandler kun de bedste stempelkander med kvalitet og æstetik for øje. Du finder både dyrere og billige stempelkander, så der er helt sikkert også en stempelkande til dig.

Produkter
There are 31 products.

31 produkter i alt

Stort udvalg af de bedste stempelkander

Stempelkanden er en meget populær kaffebrygger, da du får en fyldig kop kaffe, som smager fantastisk.

Stempelkanden blev opfundet i 1929 af den italienske designer Attilio Calimani og har siden da undergået en række forbedringer frem til den type stempelkande, vi kender i dag. En lang række brands laver deres egen udgave af stempelkanden, og en af de største producenter på verdensplan er den danske Bodum stempelkande, som har et stort og spændende sortiment.

Hvordan brygger man kaffe på en stempelkande?

Vi anbefaler altid at anvende hele kaffebønner i stedet for formalet kaffe, når du skal brygge kaffe på en stempelkande. Det giver den absolut bedste smag. Kaffe rister man typisk tæt på forbrugeren, da den ellers kan miste for meget smag. Denne proces går endnu hurtigere ved formalede bønner. Og så kan du selvfølgelig altid finde masser af tilbud på den bedste kaffe hos os.

Når du brygger kaffe med en stempelkande, er det vigtigt, at kaffen males groft, da vandet skal i kontakt med den malede kaffe i flere minutter. Er kaffen for fint malet, vil den sive igennem filteret og ind i din kaffe. Det er der ingen som har lyst til.

Når du hælder vandet over kaffen, skal den være mellem 90 og 96 grader. Lad kaffen trække i ca. 4 minutter, hvor du bare kan slappe af, mens din kaffe brygger. Pres stemplet i bund for at adskille kaffegrums og kaffe, og nyd så din friskbryggede kaffe. Hvis du er vild med latte kan vi varmt anbefale dig at investere i en mælkeskummer, så du kan få lækkert, cremet skum i din stempelkaffe.

Der skal ikke nødvendigvis bruges en speciel kaffe til stempelkander, men du behøver måske ikke vælge den aller billigste kaffe. Du kan sagtens bruge de bønner, du plejer, men kaffen kommer sandsynligvis til at smage anderledes end med bryggemetoder som filterkaffe eller klassisk kaffemaskine.

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om, hvordan man brygger den perfekte stempelkandekaffe, og hvilke hele kaffebønner, vi anbefaler at bruge, så læs vores blogindlæg her.

Hvilke stempelkander findes der?

Stempelkander findes i forskellige størrelser, så selvom du bor alene, kan du nemt brygge din kaffe på en lille stempelkande. Men du kan altså også få kander, hvor du kan lave op til 12 kopper ad gangen.

Det er også værd at overveje, hvor let rengøring du har brug for. Der findes stempelkander, hvor mange eller alle kandens dele kan komme i din opvaskemaskine.

Vi forhandler de smukkeste stempelkander fra Bialetti, der også laver lækre espressokander. De har modeller fremstillet i rustfrit stål, så du får en ekstremt solid stempelkande.

Stempelkander fra Alessi er af høj kvalitet og udført i smukt design. En af deres varianter har en mønstret beklædning, som symboliserer bark på træerne og spreder en hyggelig og rolig stemning.

Hvis du er vild med Steltons ikoniske EM77-termokande, så vil du også elske en stilet Stelton stempelkande. De kan brygge til 8 kopper og er udstyret med dobbelte vægge, så kaffen holder sig varm.

Et andet stilsikkert valg er en KitchenAid stempelkande i lækkert design. Du kan også finde praktiske elkedler fra KitchenAid, hvor du har mulighed for at indstille den ønskede temperatur på forhånd.

Sådan bruger du en stempelkande

Stempelkande Quick Guide - Step by step

Stempelkanden er en af de nemmeste (og billigste) bryggemetoder at komme i gang med, og der er ikke ret mange ting, du kan gøre helt forkert. Du skal være opmærksom på formalingsgrad, dosering, vandtemperatur og trækketid, men det kan du alt sammen læse om her.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

  1. Sæt vandet til at koge. Når vandet har kogt, skal det stå i cirka 2 minutter for at få den rigtige temperatur (90-96°C)
  2. Mal kaffebønnerne groft, og hæld dem i den tomme stempelkande
  3. Hæld vand over de malede bønner
  4. Lad kaffen trække i ca. 4 min. - jo længere kaffen trækker, des stærkere bliver den
  5. Når kaffen har trukket, kan du fjerne skum og grums med en ske
  6. Så skal stemplet trykkes ned

Doseringen af vand og kaffebønner

7 g kaffebønner pr. kop

1 kop = 1,25 dl

Det betyder, at du skal bruge cirka 28 g kaffebønner til 0,5 liter vand, hvilket svarer til omkring 4 kopper. En spiseske (malet kaffe) med lille top svarer nogenlunde til de 7 gram, du skal bruge pr. kop

Brygger du større mængder, skal du dog nedjustere doseringen en smule - Her anbefaler vi omtrent 6,5 skefulde kaffe til 1 liter vand (8 kopper) og 10 skefulde til 12 kopper (1,5 liter)

Hvis du virkelig går op i detaljerne ved din brygning, kan du bruge en vægt til at afmåle den præcise mængde kaffebønner; så kan du også tilpasse doseringen efter din smag.

Formalingsgrad til stempelbrygning

Til stempelkaffe skal kaffebønnerne males, så de minder om groft bordsalt. Jo længere tid, kaffen er i kontakt med vandet, des grovere skal bønnerne være malet; ved espressobrygning bliver vandet presset gennem kaffen ved højt tryk, og vandet er derfor ikke i kontakt med kaffen særligt længe, så her bruges den fineste formalingsgrad.

Stempelbrygning er i den modsatte ende af skalaen, fordi kaffen får lov til at trække relativt længe. Bliver kaffen malet for fint, kan det give en bitter smag. Kaffekværne findes i mange prisklasser; ved de billigste (og simpleste) maler kværnen, så længe du holder knappen inde, og her skal du selv vurdere, hvornår kaffen er fin nok, mens de lidt dyrere kaffekværne kan justere formalingsgraden, så du får et ens resultat hver gang.

Er stemplet svært at trykke ned, er kaffen for fintmalet, mens et stempel, der nærmest synker af sig selv, indikerer, at kaffen er malet for groft.

Korrekt vandtemperatur til kaffebrygning:

Hos Rigtig Kaffe anbefaler vi, at vandet er mellem 90 og 92°C, da for varmt vand kan ødelægge kaffebønnerne. Der er stor forskel på hvilken temperatur, der bliver betragtet som optimal, men der er bred enighed om, at du aldrig bør hælde spilkogende vand over bønnerne.

Som tommelfingerregel kan du lade elkedlen stå i 2 minutter, efter den er slået fra. Mener du, at kaffebrygning drejer sig om præcision og ikke tommelfingerregler, kan du bruge et termometer for at følge med i, hvornår vandet har den helt rigtige temperatur. Det sikrer, at kaffen er ens hver gang.

Trækketid i stempelkanden

I vores opskrift har vi skrevet ca. 4 minutter; du kan selvfølgelig op- eller nedjustere trækketiden efter din egen smag. Hvis du vil eksperimentere lidt med, hvor længe du foretrækker, kaffen trækker, kan du starte med 3,5 minutter. Så kan du altid lade den trække lidt mere næste gang, indtil du finder den helt rigtige trækketid for dig.

Tip: Kaffen vil fortsat ekstrahere, efter stemplet er trykket ned, så det kan være en fordel, at hælde kaffen over i en termokande, hvis du ikke skal drikke al kaffen med det samme.