Stempelkander

Er du på udkig efter en stempelkande? Så er du kommet det rigtig sted hen. En stempelkande skal ikke kun være funktionel og nemt at håndtere - den må også gerne være en fryd for øjet. Vi forhandler kun stempelkander af høj kvalitet og med æstetisk for øje. Du finder stempelkander i alle prisklasser, så der er helt sikkert også en kande for dig.

Produkter
There are 24 products.

24 produkter i alt

Stempelkander

Stempelkanden er en meget populær kaffebrygger, da du får en fyldig kop kaffe, som smager fantastisk. Vi anbefaler altid at anvende hele kaffebønner, når du skal brygge kaffe på en stempelkande. Det giver den absolut bedste smag.

Stempelkanden blev opfundet i 1929 af den italienske designer Attilio Calimani og har siden da undergået en række forbedringer frem til den type stempelkande, som vi kender i dag. En lang række brands laver deres egen udgave af stempelkanden, og en af de største producenter på verdensplan er danske Bodum, som har et stort og spændende sortiment.

Hvordan brygger man på en stempelkande?

Når du brygger kaffe med en stempelkande, er det vigtigt, at kaffen males grovt, da vandet skal i kontakt med det malene kaffe i flere minutter. Er kaffen for fint malet, vil den sive igennem filteret og ind i din kaffe. Det er der ingen som har lyst til. Når du hælder vandet over kaffem skal den være mellem 93-96 grader. Lad kaffen trække i ca. 4 minutter, pres stemplet i bund, for at adskille kaffegrums og kaffe, og nyd så din friskbryggede kaffe. Hvis du er nysgerrig på at vide mere om hvordan man brygger den perfekte stempelkande og hvilke hele kaffebønner, vi anbefaler at bruge, så læs vores blogindlæg her.

Hvilke stempelkander findes der? 

Stempelkander findes i forskellige størrelser, så selvom du bor alene kan du nemt brygge din kaffe på en stempelkande. Du kan samtidig også få kander, der kan brygge op til 12 kopper. 

Vi forhandler de smukkeste stempelkander fra Bialetti, som har nogle varianeter fremstillet i rustfrit stål, så du får en ekstremt solid stempelkande. Stempelkander fra Alessi er af højkvalitet og smukt design. En af deres varianter har en mønstret beklædning, som symboliserer bark på træerne og spreder en hyggelig og rolig stemning. Hvis du er vild med Steltons ikoniske termokande, så vil du også synes om Steltons stempelkander. De kan brygge til 8 kopper og er udstyret med dobbelte vægge, så kaffen holder sig varm.

Sådan bruger du en stempelkande


Quick Guide: Sådan laver man rigtig stempelkaffe

Stempelkanden er en af de nemmeste (og billigste) bryggemetoder at komme i gang med, og der er ikke ret mange ting, du kan gøre helt forkert. Du skal være opmærksom på formalingsgrad, dosering, vandtemperatur og trækketid, men det kan du alt sammen læse om her.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

  1. Sæt vandet til at koge - når vandet har kogt, skal det stå i cirka 2 minutter for at få den rigtige temperatur (90-96°C)
  2. Mal kaffebønnerne groft og hæld dem i den tomme stempelkande
  3. Hæld vand over de malede bønner
  4. Lad kaffen trække ca. 4 min. - jo længere kaffen trækker, des stærkere bliver den 
  5. Når kaffen har trukket, kan du fjerne skum og grums med en ske
  6. Så skal stemplet trykkes ned

Doseringen af vand og kaffebønner

7 g kaffebønner pr. kop

1 kop = 1,25 dl

Det betyder, at du skal bruge cirka 28 g kaffebønner til 0,5 liter vand, hvilket svarer til omkring 4 kopper. En spiseske (malet kaffe) med lille top svarer cirka til de 7 gram, du skal bruge pr. kop - brygger du større mængder, skal du dog nedjustere doseringen en smule. Her anbefaler vi omtrent 6,5 skefulde kaffe til 1 liter vand (8 kopper) og 10 skefulde til 12 kopper (1,5 liter) 

Hvis du virkelig går op i detaljerne ved din brygning, kan du bruge en vægt til at afmåle den præcise mængde kaffebønner; så kan du også nemmere op- eller nedjustere efter din smag.

Korrekt vandtemperatur til kaffebrygning: 

Hos Rigtig Kaffe anbefaler vi, at vandet er mellem 90 og 92°C - for varmt vand kan ødelægge kaffebønnerne. Der er dog stor forskel på, hvilken temperatur bliver betragtet som optimal, men der er bred enighed om, at du aldrig bør hælde spilkogende vand over bønnerne.

Som tommelfingerregel kan du lade elkedlen stå i 2 minutter, efter den er slået fra - mener du, kaffebrygning drejer sig om præcision (det giver ens kaffe hver gang), kan du bruge et termometer for at følge med i, hvornår vandet har den helt rigtige temperatur. 

Formalingsgrad til stempelbrygning

Til stempelkaffe skal kaffebønnerne males, så de minder om groft bordsalt. Jo længere tid, kaffen er i kontakt med vandet, des grovere skal bønnerne være malet; ved espressobrygning bliver vandet presset gennem kaffen ved højt tryk, og vandet er derfor ikke i kontakt med kaffen særlig længe, så her finder du den fineste formalingsgrad. 

Stempelbrygning er i modsat ende af skalaen, fordi kaffen får lov til at trække relativt længe. Bliver kaffen malet for fint, kan det give en bitter smag. Kaffekværne findes i mange prisklasser; ved de billigste (og simpleste) maler kværnen, så længe du holder knappen inde, og her skal du selv vurdere, hvornår kaffen er fin nok, mens de lidt dyrere kaffekværne kan justere formalingsgraden, så du får et ens resultat hver gang.

Er stemplet svært at trykke ned, er kaffen for fintmalet, mens et stempel, der nærmest synker af sig selv, indikerer at kaffen er malet for groft.

Trækketid i stempelkanden

I vores opskrift har vi skrevet ca. 4 minutter - du kan selvfølgelig op- eller nedjustere trækketiden efter din egen smag. Hvis du vil eksperimentere lidt med, hvor længe du foretrækker, kaffen trækker, kan du starte med 3,5 minutter. Så kan du altid lade den trække lidt mere næste gang, indtil du finder den helt rigtige trækketid for dig.


Tip: Kaffen vil fortsat ekstrahere, efter stemplet er trykket ned, så det kan være en fordel, at hælde kaffen over i en termokande, hvis du ikke skal drikke al kaffen med det samme.