Filterbryg
Hvad er filterbryg?
Filterbryg er en bryggemetoder, der foregår ved, at vandet siver igennem det malede kaffe, hvor det absorberer olien og aromaen inden det passerer igennem bunden af filteret og ned i kanden. Papirsfiltret, som vi kender det i dag, blev opfundet i 1908 af Melitta Bentz, og er en praktisk løsning, da det er let at håndtere både filteret og kaffegrumsen efter brygningen.
En populær bryggemetode
Kaffebryggemetoden filterbryg - også kaldet pour over - er en meget populær måde at brygge kaffe på. Grunden til at det hedder filterbryg, er fordi du anvender et filter, hvor vandet siver igennem det malede kaffe. Det kaldes som nævnt også pour over, fordi du hælder vandet over din kaffe. Filteret er med til at absorbere olien og aromaen inden det passerer igennem bunden af filteret og ned i din termokande. Filteret kan enten være et genanvendeligt filter i metal eller nylon, der kan skylles af efter brug. Det kan også være et papirfilter, som du efter brygning nemt kan smide ud efter brygning.
Det elskværdige papirfilter
Papirsfiltret, som vi kender det i dag, blev opfundet i 1908 af Melitta Bentz. Hun ønskede at brygge en kop kaffe, der ikke smagte alt for bittert. Hun havde hidtil anvendt et stykke stof, men fik en dag idéen til at hælde kogende vand gennem et foldet, rundt stykke papir, som skulle opsamle kaffepulveret, inden det løb videre ned i koppen. Hun fik patent på sin opfindelse og dannede firmaet Melitta. Firmaet ejes i dag af Melitta Bentz’ børnebørn og har over 3.000 ansatte med afdelinger i hele verden.
Kaffefiltre er ofte kegleformede og produceres i mange forskellige størrelser, afhængigt af hvor meget kaffe man ønsker. Filtrene, som anvendes til filterbryg, findes i størrelse 1, 2, 4 og 6. Større filtre til kaffemaskiner, som du ofte finder i supermarkederne, er dimensioneret til at give 4-6 kopper eller 8-12 kopper.
Du har nok lagt mærke til, at papirfiltrene findes i hvid og brun farve. Hvide papirfiltre forarbejdes for at få den rene, hvide farve. Det gøres ofte ved hjælp af klor eller naturlig ilt-blegning. De brune filtre har sin naturlige farve, så brune filtre er helt uforarbejdede og ublegede modsat de hvide filtre.
Sådan brygger du filterbryg
Vil du gerne i gang med at brygge filterbryg eller pour over, så læs vores blogindlæg: Sådan brygger du filterbryg - Den komplette guide.