Elektriske kaffekværne

Er du på udkig efter en elektrisk kaffekværn? Hos Rigtig Kaffe har vi både en kaffekværn til dig, der blot vil prøve kræfter med at kværne dine hele kaffebønner selv til eksempelvis din filterkaffe eller stempelkande, og en kværn til dig, der ønsker toppen af poppen og vil gå mere i dyben med kaffebrygningen. Uanset hvad så har vi en kaffekværn til alle behov.

Vi har elektriske kaffekværne i mange prisniveauer

Et must have for alle kaffeelskere er selvfølgelig en kaffekværn, så du kan nyde kaffe brygget på friskmalede bønner, uanset om du brygger din kaffe i en stempelkande eller laver klassisk filterkaffe. De hele bønner holder nemlig bedre på aromaer og smagsstoffer, så du får en en bedre smagsoplevelse. Vi anbefaler derfor altid, at du bruger friskkværnede kaffebønner.

Hos Rigtig Kaffe har vi både en kaffekværn til dig, der blot vil prøve kræfter med at kværne dine hele kaffebønner selv, og en kværn til dig, der ønsker toppen af poppen, når du brygger kaffe.

Se for eksempel vores store udvalg af kaffekværne fra danske Bodum; det er funktionelle maskiner i godt design til en overkommelig pris. En anden bestseller er en fiks lille sag fra Bosch, der kan kværne op til 75 gram hele bønner ad gangen.

Blandt vores bedst sælgende elektriske kaffekværne er også Nivona’s “Cafe Grano 130”, med konisk kværn fremstillet i hærdet rustfrit stål og tysk kvalitet; perfekt til både stempel- og filterkaffe. Det er en kaffekværn i den billige ende, men billige kværne er ikke dårlige - de kan bare lidt mindre end de andre.

Hvis vi skal sammenligne La Liga med kaffekværne, så skal du kigge på en kværn fra Eureka. Det er italiensk håndværk, når det er allerbedst. De har et meget elegant udtryk og er meget brugervenlige. Det er virkelig kaffekværne i særklasse.

I toppen ligger også den populære Fellow Ode Brew kaffekværn - her får du virkelig kvalitet for pengene! Den er blevet rost til skyerne af anmelderne blandt andet på grund af dens lækre design, lave lydniveau, store nøjagtighed og høje brugervenlighed.

Du finder altid kaffekværne på tilbud hos Rigtig Kaffe, hvor du typisk kan spare op til 40%, 50%, 60%. Vi er lagerførende med de bedste og mest populære kaffekværn, og har også testvindere på lager.

Læs også vores testvinder kaffekværn artikel fra 2021, hvor vi kårer vores bedst-i-test kaffekværn.

Guide: Hvilken kaffekværn skal du vælge?

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge en ny kaffekværn. Du skal blandt andet overveje, hvilke behov du har, hvilken type det skal være, hvilke kværnblade den skal have og hvor stor kapaciteten skal være.

Hvad er dine behov?

Når du kigger efter en ny kaffekværn er den vigtigste faktor dit behov. Den bedste kaffekværn er nemlig ikke nødvendigvis den dyreste, men den der dækker dine behov.

Hvor meget går du op i din kaffe? Hvis en god kop morgenkaffe er noget af det vigtigste for, at din hverdag fungerer, bør du vælge en kaffekværn, der matcher din entusiasme. På den måde kan du også eksperimentere med malingsgraden af kaffen, for at finde det helt perfekte kafferesultat. Til den erfarne kaffeentusiast, der vil have andre smage og aromaer frem i kaffen, vil en kvalitetskaffekværn være vejen frem.

Er du mere ligeglad med smag og aroma og drikker kaffe, fordi det er nødvendigt med lidt ekstra energi, giver det måske ikke mening at investere i en dyr kaffekværn.

Hvis du er helt ny i kaffeverdenen og ikke har erfaring med friskkværnede kaffebønner, er det også en god idé at starte med en lidt billigere model. I takt med, at du får mere erfaring kan du opgradere til en lidt dyrere kaffekværn.

Hvor mange skal du male kaffe til? Hvis I er mange, som skal have kaffe samtidig, er det praktisk at vælge en kaffekværn med større kapacitet, så der kan males kaffe til alle på én gang.

Hvilken type kaffe brygger du? Vælg en kaffekværn, der passer til den type kaffe, du skal lave. Drikker du hovedsageligt filterkaffe, kan du bruge de fleste kaffekværne, men foretrækker du en smagfuld espresso, bør du kigge efter en rigtig espressokværn.

Skal kaffekværnen være elektrisk eller manuel?

Der findes både elektriske og manuelle kaffekværne på markedet. Begge kan male kaffebønnerne til din stempelkande eller kaffemaskine, men der er stor forskel på automatiske og hånddrevne kværne.

Den mest almindelige kaffekværn i dag er den elektriske, som også er den letteste at arbejde med. Du kan typisk indstille formalingsgraden og lade maskinen klare resten - så har du ensartede friskkværnede kaffebønner til din morgenkaffe.

Manuelle kaffekværne opfattes af mange som gammeldags, men det er en traditionel og charmerende måde at male sin kaffe. Kaffemøllerne (som de ofte kaldes) findes i det klassiske design i træ med et håndsving og en lille skuffe, hvor den malede kaffe ender. Men flere producenter har på det seneste udviklet en del gode, manuelle kværne. Se blandt andet de manuelle kaffemøller fra Hario.

Hvilken type kværnblade er bedst?

Der findes kaffekværne med enten stålblade eller keramisk kværn, hvor stålbladene typisk er den billigste mulighed. De fungerer lidt som en minihakker, og ved de allerbilligste, skal du selv holde knappen inde, indtil kaffebønnerne har den ønskede formalingsgrad.

Kaffekværne med stålblade fungerer bedst til brygning af filterkaffe, men kan også bruges til fx stempelkaffe. Er du mere til espresso, kan stålbladene ikke være med længere; de kan ikke male kaffen fin nok.

Keramiske blade kan kværne den helt fine espressokaffe, men også kaffe til alle andre bryggemetoder, da formalingsgraden let justeres. Bare indstil finheden, så kan du få både espresso og stempelkaffe - og alt derimellem.

En keramisk kværn er lettere at rengøre, og du risikerer ikke at overophede bønnerne, som kan være et problem med stålblade.

Hvor stor kaffekværn-kapacitet skal du bruge?

Kaffekværnens kapacitet henviser til to ting; kapaciteten til henholdsvis hele kaffebønner og malet kaffe.

Bliver der drukket meget kaffe i løbet af en dag, kan det være praktisk at vælge en kaffekværn med en stor bønnebeholder, så der ikke skal fyldes kaffebønner på hele tiden.

Skal der brygges større mængder kaffe, er det essentielt at vælge en kværn, der har plads til en del malet kaffe, så bønnerne ikke skal males af flere omgange.

Hvilket design og størrelse kaffekværn skal du vælge?

Hvis kaffekværnen skal have en fast plads på dit køkkenbord, er det vigtigt at vælge én, du kan holde ud at se på hver dag. Skal den stå ved siden af kaffemaskinen, er det også lækkert, at deres udseende passer lidt sammen. Den skal selvfølgelig heller ikke optage for meget af dit køkkens bordplads.

Har du ikke noget imod at finde den frem, når du skal bruge den, er det smart at vælge en fiks, mindre model, der er let at pakke sammen og ikke fylder for meget i køkkenskabet.

Watt

Selvom watt måske ikke siger dig så meget, er det et meget godt pejlemærke for motorens styrke. En god kaffekværn ligger typisk mellem 150 og 300 watt. Lavere watt giver mindre styrke til at kværne større mængder kaffebønner.

Vælger du en manuel kaffemølle, har den selvsagt ingen watt, da du selv skal agere motor.

Hvor mange ekstra funktioner har du brug for i din kaffekværn?

Der findes masser af ekstra ting og funktioner i de forskellige modeller, og her skal du også være opmærksom på, hvad dine behov er. Helt lavpraktisk er skridsikre fødder på kaffekværnen enormt brugbart, så den bliver stående, hvor den står.

Skal din elektriske kaffekværn have en automatisk slukke-funktion, så den ikke bare kværner derudaf - selv, hvis der ikke er flere bønner tilbage?

Har du brug for en timer, så kværnen automatisk stopper, når den har malet den mængde, du skal bruge?

Og vil du have en kaffekværn, hvor du kan justere formalingsgraden, så du kan brygge alt fra stempelkaffe til espresso.

Hvilke typer kaffekværne findes der?

Overordnet er der tre forskellige typer kaffekværne; kaffemølle, kaffekværn og espressokværn. Men egentlig er kaffemøllen og kaffekværnen to alen af samme stykke, da begge dele henviser til en maskine med blade i forskellige tykkelser, størrelser og materialer, der maler kaffebønnerne til pulver. De findes i både manuelle og elektriske udgaver samt forskellige prisklasser, hvor kvaliteten ofte følger med. Ved den manuelle udgave skal du selv dreje på kværnen eller møllen.

Lige her fokuserer vi på forskellene på de tre kværntyper, og vælger at skelne mellem kaffemøllen og kaffekværnen - men det er lidt teknisk, og stemmer egentlig ikke overens med det, de forskellige kværne og møller bliver kaldt.

Kaffemøllen er det billigste valg, men tit også det dårligste - er du nybegynder, kan den dog være et rigtig godt sted at starte. Kaffekværnen giver bedre resultater og kan bruges til de fleste bryggemetoder, men er lidt dyrere og tit større.

Espressokværnen er mere nichebetonet og er til dig, der har espresso som dit foretrukne kaffevalg og vil have den ypperste smag og aroma ud af bønnerne.

Kaffemølle:
En kaffemølle er som en lille blender; en skål, hvor du hælder bønnerne i, og blade i bunden, der roterer og maler kaffen. Kaffemøllerne er typisk små, kompakte og billige, så det er en oplagt mulighed, hvis du først skal prøver kræfter med de friskkværnede bønner.

Ulempen ved kaffemøllen er, at kaffebønnerne ikke bliver kværnet ensartet. Vil du gerne have en mere jævn maling af bønnerne, kan du ryste kaffemøllen lidt under kværningen.

Ofte kan du opleve, at en manuel kaffekværn vil blive kaldt en kaffemølle, og en elektrisk kaffemølle kan blive kaldt en kaffekværn - så du er nødt til at være ekstra opmærksom og ikke stole blindt på det, der står skrevet.

Kaffekværn:
Kaffekværnen består af to beholdere; en til kaffebønnerne og en til den malede kaffe. Mellem beholderne er der to knive, som bønnerne kommer igennem og bliver malet. Det er typisk muligt at justere, hvor tæt de to blade skal sidde på hinanden. Jo tættere de er på hinanden, des finere bliver kaffen. Der findes kaffekværne med stålblade eller keramiske blade.

Fordelen er, at kaffen får en meget jævn formalingsgrad, hvilket giver det bedste kafferesultat. Den justerbare finhed gør kaffekværnen egnet til de fleste bryggemetoder.

Ulempen ved kaffekværnen er, at den er større og dyrere end kaffemøllen, hvilket kan skræmme nybegyndere lidt. Men resultatet er bare så meget bedre.

Espressokværn:
Espressokværnen er (selvfølgelig) udviklet specielt til at kværne den ekstra fine espressokaffe. Denne type kværn vil ofte have en holder til espressomaskinens portafilter, så bønnerne kan blive malet direkte i filteret.

Formalingsgraden kan justeres, så kværnen er ikke begrænset til espressobrygning - men det er det, det gør bedst. Er du espresso-entusiast, er det helt sikkert en rigtig espressokværn, du skal have fingre i.

Hvilken prisklasse skal du kigge efter kaffekværn i?

Dit budget er selvfølgelig også en afgørende faktor i dit valg af kaffekværn. De billigste kaffekværne og -møller starter omkring 250 kroner, og det kan sagtens lade sig gøre at finde en okay kværn under 500 kroner - både elektriske og manuelle.

For kaffeentusiasten, der gerne vil gerne vil gøre mere ud af kaffen, er en kværn i prislejet 500-1000 kroner typisk et godt valg. Tager du din kaffe meget seriøst og vil gøre alt for at få den bedste smag frem, skal du et trin mere op ad prisstigen; her koster kaffekværnene fra 1000,- og opefter, men det er i denne prisklasse, du vil finde de bedste kaffekværne, der giver det bedste resultat i forhold til maling af kaffebønner.

Priserne på espressokværne starter omkring 1500,- og der er nærmest ingen øvre grænse. Disse maskiner er altså relativt dyre og fungerer bedst (kun), hvis du også har en semiautomatisk espressomaskine. Til gengæld bliver bønnerne kværnet med professionel præcision.

Sådan kværner du dine kaffebønner rigtigt

Bønnerne skal males sådan, at du får mest ud af kaffen, hvad enten du brygger den i en espressomaskine, hvor vandet kun er i kontakt med kaffen i kort tid, fordi det bliver presset gennem kaffen, eller i en stempelkande, hvor smagen har mere tid til at trække ud.

Når du maler kaffe til en stempelkande, skal du gå efter en grov formaling; kaffen skal føles lidt som groft salt, du kender fra saltkværnen, fordi kaffen er i kontakt med vandet længe.

Skal kaffen males til filterkaffe skal den have en medium formaling; her føles kaffen kornet men fint som bordsalt, fordi vandet løber relativt hurtigt gennem kaffen.

Kaffebønner, der skal kværnes til en espressomaskine, skal du gå efter at male fint; det skal føles finere end sukker, men ikke helt pulver, fordi vandet bliver presset gennem kaffen ved højt tryk og derfor er i kontakt med kaffen meget kort.

Hvis der ikke må være nogen slinger i valsen, når du skal brygge din kaffe, kan du investere i en kaffevægt - så har du helt styr på doseringen hver gang. Alternativt kan du tælle cirka 50 hele kaffebønner (7 gram) pr. kop.

Din kværn kan holde i mange år, hvis du passer godt på den og rengør den jævnligt. De to must-haves til rengøringen er en rensebørste og kaffekværnrens. Børsten kan fjerne det meste pulver, men der kan ophobe sig olier fra kaffebønnerne på både kværnblade og kværnhus, og derfor er det en gang imellem nødvendigt med kværnrens-piller. Tag eventuelt et kig på vores guide til pleje af kaffekværne.

Køb altid kaffebønner i god kvalitet

Nu har du malet din kaffe og ventet spændt, mens vandet løb igennem. Endelig er det tid til den første tår, men alt dit hårde arbejde kan være spildt, hvis bønnerne er dårlige.

De ristede kaffebønner skal opbevares mørkt, køligt og i en lufttæt indpakning - og selv sådan kan de ikke holde sig i årevis. Så ud med den pose kaffebønner, der har stået bagerst i skabet, siden du engang fik den i firmajulegave, men aldrig fik brugt, fordi du ikke havde en kaffekværn.

Smid de gamle bønner ud og prøv i stedet en af vores mange lækre kaffepakker, hvor du virkelig kan få lov at smage forskellene på kaffe - lige fra lysristede bønner, der giver en mild og blød kaffeoplevelse, til mørkristede kaffeblends, der giver en intens espresso med lækker crema.

Prøv for eksempel denne lækre mixpakke med 10 af Rigtig Kaffes egne blends - nøje udvalgt for at give dig en god blanding af forskellige smagsnuancer og sammensætninger, så du har mulighed for at finde netop din favorit.

Husk altid kun at kværne den mængde kaffebønner, du skal bruge med det samme. Helt friskmalede bønner giver det bedste resultat - men de kværnede bønner mister hurtigt smag og aroma sammenlignet med de hele kaffebønner.

Brug for hjælp?

Er du i tvivl om, hvilken kaffekværn, der passer til dig og dine behov? Så er du altid velkommen til at kontakte os. Vi står klar til at give dig den bedste rådgivning, så du kan vælge den helt rigtige kværn til dine kaffebønner, så du kan få en kaffeoplevelse ud over det sædvanlige.

KØBSGUIDES

Læs meget mere i vores købsguides

Find alle vores købsguides og få en masse viden om de forskellige kværne, espressomaskiner samt kaffe.