Pas godt på din Jura espressomaskine

Pas godt på din Jura espressomaskine

Sådan passer du din Jura espressomaskine

Automatiske espressomaskiner er utrolig nemme at passe, og det er nogle ganske få procedure der skal køres igennem. Det adskiller sig lidt fra mærke til mærke hvordan rengøring og vedligeholdelse foretages.

Her har vi lavet en guide til hvordan det foregår når man skal vedligeholde sin Jura.

Guiden er til dig som har en Jura espressomaskine, og der måske er nogle små ting du er i tvivl om. Guiden er også til dig der overvejer en jura espressomaskine, her kan du få et indblik i hvor nemt det er at passe og pleje.

I guiden bruger vi en Jura Impressa J9 TFT espressomaskine, som er utrolig brugervenlig på grund af det store display. Denne maskine er nu en udgået model, men grundlæggende gøres det på samme måde på alle Jura’s espressomaskiner.

Der er kun ganske få ting du selv skal gøre og der er 4 forskellige produkter du skal bruge til at vedligeholde espressomaskinen. Du kan købe produkterne enkeltvis, men vi har også lavet nogle smarte Jura plejepakker, som indeholder alle produkterne.

Du skal: 

  • Tømme spildbakken efter behov
  • Rengøre mælkesystemet efter behov
  • Skifte kalkfilter hver 2. måned / efter 50 liter vand
  • Bruge rensepille efter ca. 200 kopper
  • Afkalke 1-2 gange pr. år (ved brug af kalkfilter) 

Daglig rengøring

Når du tænder din Jura espressomaskine, skyller den automatisk rør og slanger igennem, således disse bliver renset og opvarmet.

Espressomaskinen vil selv give besked når spildbakken og/eller affaldsbeholderen er fyldte og skal tømmes. Espressomaskinen har en tæller, som nulstilles hver gang du tager spildbakken ud, derfor skal begge dele tømmes HVER gang du trækker spildbakken ud.

Når du tømmer spildbakken og affaldsbakken kan den del du trækker ud skilles i flere dele, således rengøringen er nemmere. Det er en god ide at skylde tingene af, husk dog at  selve affaldsbeholderen ikke bør være våd når du sætter den i maskinen igen.

Sådan rengører du Juras mælkesystem 

Når du laver mælkedrikke på din Jura, er det vigtigt, at du jævnligt rengører mælkesystemet, ellers kan mælken komme til at samle sig og med tiden stoppe udløbet. Selve rengøringen er utrolig nem, og Jura går grundigt til værks, hvor de bruger en Jura rensemiddel til at opløse mælken.

Selve rengøringsprocessen tager 2 minutter, og udføres således:

 


Bland rensevæsken sammen med vand

Bland en hættefuld rensevæske med 250 ml rent vand i en kop eller lign.

 

 

 

Kør maskinens cappuccino clean program, hvor den først suger blandingen op. Bagefter tager du et glas med rent vand som den så skylder igennem systemet.

Kør maskinens cappuccino clean program, hvor den først suger blandingen op. Bagefter tager du et glas med rent vand som maskinen skylder gennem systemet.

 

Hvis du bruger mælkesystemet dagligt, anbefaler vi at du rengører mælkesystemet dagligt. Er du kommet bagud med rengøringen, eller synes du mælkesystemet trænger til en grundig rengøring, kan du skille hele mælkesystemet fra hinanden og ligge det i blød i en blanding af to hætter mælkerens og cirka 500 ml. vand. Lad delene ligge i blød i 30 minutter.

Mælkeskummeren kan pilles af maskinen.

Mælkeskummeren kan let tages af maskinen.

 

 

Mælkeskummeren kan skilles i fire dele

Mælkeksummeren kan skilles ad i fire dele.

 

Har du en mælkeskummer af ældre type?

Har du en ældre type mælkeskummer? 

 

Så kan den også skilles i fire dele.

Så kan den også skilles i fire dele. 

 

Sådan renser du din Jura maskine

Espressomaskinen kommer selv og beder om at blive rengjort, intervallet for rengøringen kommer helt an på hvor meget du bruger din maskine. Rent teknisk, beder maskinen om at blive renset efter 200 cyklusser. En cyklus er hver gang maskinen skyldes igennem eller den laver en kop. Du skal bruge en Jura rensepille til processen.

Når maskinen beder om rengøring, guider den dig hele vejen igennem processen, og beder selv om at du tømmer spildbakken, stiller en beholder under kaffeudløbet, aktivere selve processen, og komme rensepillen i. Det er vigtigt at rensepillen skal i kammeret til den formalede kaffe. Selve processen tager 15-20 minutter.

 

Sørg for at have en beholder klar til opsamle det beskidte vand.

Sørg for at have en beholder klar til opsamle det beskidte vand. 

 

Put rensepillen i kammeret til formalet kaffe. Lad maskinen kører programmet færdigt.

Put rensepillen i kammeret til formalet kaffe. Lad maskinen kører programmet færdigt.

 

Sådan skifter du filter på din Jura maskine

Juras Claris filter beskytter maskinen for kalk og samtidig giver den kaffen en bedre smag, ved at filtrere vandet. Når du starter din Jura espressomaskine op første gang, er det vigtigt, at du aktiverer filtret og installerer det. Der findes flere forskellige slags filtre til Jura’s espressomaskiner, du kan se hvilket filter din maskine bruger her.

Maskinen fortæller dig hvornår den har behov for at få skiftet filter, samtidig med du selv kan tjekke op på det under "vedligeholdelse" på maskinen. 

 

Tag det gamle filter ud og sæt filterforlængeren på det nye filter.

Tag det gamle filter ud og sæt filterforlængeren på det nye filter. Filterforlængeren har samme farve som det filter du skal bruge.

 

Sæt det i vandtanken og aktivér filteret i menu, så det bliver skyllet igennem.

Sæt det i vandtanken og aktivér filteret i menu, så det bliver skyllet igennem.

 

Sådan afkalker du din Jura maskine

Espressomaskinen bør afkalkes cirka 1-2 gange om året, selv om du kører med filter. Dette skyldes det meget hårde vand, vi har i Danmark. HUSK altid at afkalke uden filter i vandtanken, det er oplagt at afkalke espressomaskinen i forbindelse med udskiftning af filter.

Espressomaskinen klarer selv proceduren og guider dig igennem, hvad der skal gøres undervejs. Step by step er det, at man opløser 3 afkalkningspiller i 500 ml. vand. Hælder det i vandtanken, placerer en kande under mælkeudløbet, og aktiverer processen.

Sørg for at have en beholder klar til opsamle det beskidte vand.

Sørg forg at tage filteret af maskinen og deaktiver det i menuen. 

 

 

Put rensepillen i kammeret til formalet kaffe. Lad maskinen kører programmet færdigt.

Opløs 3 afkalkningspiller i ca. 500 ml vand. Hæld det i vandtanken når det er opløst.

Sørg for at have en beholder klar til opsamle det beskidte vand.

Aktivér afkalkningsfunktionen i menuen på maskinen. 

 

 

Put rensepillen i kammeret til formalet kaffe. Lad maskinen kører programmet færdigt.

Sørg for at have en beholder til at vandet. Tøm beholderen og fyld vandtanken når maskinen beder om det.

 

Relaterede indlæg

Log ind for at give en anmeldelse

Del dette indlæg