Mælkeskum guide: Hvordan laver jeg latte art?

28/02 2022 : Tips & guides
Mælkeskum guide: Hvordan laver jeg latte art?

Store dele af den danske kaffekultur stammer fra italienernes foretrukne bryggemetode; espresso. Og det er da også fra Italien, vi har fået den populære caffelatte, der direkte oversat betyder ‘mælkekaffe’. Latte er altså bare det italienske ord for mælk, og latte art betyder derfor ikke, at det kun kan laves i en caffe latte. Du kan lave kunst i kaffen, uanset om du laver caffe latte, cappuccino, macchiato eller café au lait (‘kaffe med mælk’ på fransk).

Som navnet antyder, er der altså tale om at lave mønstre med mælken i kaffen. Latte art er baseret på, at den gyldenbrune crema i espressoen står i kontrast til det hvide mælkeskum, og derfor kan man nærmest tegne med mælken i espressoen. Latte art gør ikke noget for smagen, men det får kaffen til at se luksuriøs og eksklusiv ud. 


Lav det helt perfekte mælkeskum

Når du steamer eller opvarmer mælken, er det vigtigt, at den ikke bliver for varm. Den idéelle temperatur er 60-70 grader – bliver mælken varmere end det, vil den lugte og smage lidt som risengrød. Der findes mange mælkeskummere, der både kan varme og skumme mælken for dig, men også manuelle og håndholdte elektriske mælkeskummere, som du kan bruge.

Har du ikke en mælkeskummer, er der stadig alternativer til at lave mælkeskum. Du kan for eksempel varme mælken i en gryde eller mikrobølgeovn og hælde den over i din stempelkande; jo flere gange du trykker stemplet op og ned, des mere skum kommer der. Det er dog vigtigt, at du gør stempelkanden grundigt rent umiddelbart efter.

En Miele kaffemaskine kan brygge en caffe latte til dig på et øjeblik med mælkeskum og det hele. Maskinen kan dog ikke lave latte art. En semiautomatisk espressomaskine har en steamer-arm. Du har nok set på caféerne, hvordan baristaen stikker steameren ned i en kande mælk for at varme og skumme mælken ved hjælp af damp. Denne lille mælkekande af metal er et af de bedste værktøjer, hvis du vil prøve kræfter med latte art. 


Hvilken mælk skal jeg bruge til latte art?

Som udgangspunkt kan du bruge de fleste typer mælk til latte art, resultatet bliver bare forskelligt alt afhængigt af, hvilken mælk du vælger. Mælkens fedtindhold har betydning for smagen og konsistensen af mælkeskummet. For at gøre det let for dig selv, bør du vælge homogeniseret mælk, da det kan være svært at få en god mælkeskum fra økologisk og uhomogeniseret mælk.

Skummetmælk og minimælk giver “sprødt” og meget stabilt skum, der næsten minder om stiftpiskede æggehvider. Det er et oplagt valg, hvis du vil spare på kalorierne, men mager mælk giver ikke så meget afrunding i kaffedrikkens smag.

Sødmælk er den, der oftest bruges på caféerne. Den giver en lækker cremet konsistens til mælkeskummet og tilføjer mere sødme og afrunding til kaffedrikken. Letmælk giver blødt mælkeskum, der ikke er helt så stabilt som de andre mælketyper.

Du kan også bruge plantemælk til latte art. Der findes decideret barista-plantemælk, der er lavet til at blive skummet og hældt i kaffe. Du kan også bruge havremælk på nøjagtigt samme måde som “almindelig” mælk. Bruger du derimod mandelmælk eller sojamælk skal du helst varme mælken eller lade kaffen køle lidt, før du hælder mælkeskummet i, da det ellers har tendens til at skille.


Latte art for begyndere

Latte art kan sætte prikken over i’et på en god kop kaffe. Men det er ikke så let, som det ser ud. At lave et hjerte i kaffen er en klassiker og en af de nemmeste figurer at give sig i kast med. For at lave latte art er det vigtigt, at mælkeskummet er tykt og glat.


Hjertet i kaffen

Start med at hælde mælkeskum i kaffen, så du rammer midt i koppen fra 5 til 10 centimeters afstand. På den måde løfter du espressoens crema, som skal være dit “lærred”. 

Når du først er begyndt at hælde mælken, skal det foregå i én glidende bevægelse, så det er vigtigt, at du aldrig stopper helt med at hælde. Når koppen er halvt fyldt, sænker du kanden ned til kaffens overflade og fortsætter med at hælde.

Når du ikke har plads til mere mælkeskum i koppen, fortsætter du med at hælde helt langsomt, mens du tager kanden længere fra kaffen igen, og trækker en fin streg på tværs, for at give hjertet sin form.


Lav en rosetta

Tilt koppen lidt, og begynd at hælde mælken i den ende af kruset, der er længst væk fra dig.

Når den hvide plet kan ses, begynder du at lave jævne, bløde zig-zag bevægelser fra side til side, mens du hælder mælken tættere og tættere mod dig selv.

Når du er nået til koppens anden side (tættest mod dig) løfter du kanden lidt fra kaffens overflade og trækker mælken gennem midten af mønsteret tilbage mod din oprindelige plet.


Tulipan i koppen

Lav en hvid plet i bunden af koppen, og stop med at hælde. Nu skal du lave en lidt mindre hvid plet over den, du lige har lavet. 

Sådan fortsætter du, til kruset er ved at være fyldt; så afslutter du med en sidste hvid prik, hvorefter du trækker en streg med mælken gennem alle prikkerne, for at lave en stilk.


Sådan laver du cappuccino art med flydende chokolade

Bare følg de nemme vejledninger nedenfor, det er meget nemmere end du tror. Alt det kræver er en latte art pen og en pipette med flydende chokolade.

Cappuccino art


cappuccino art


Cappuccino art

Relaterede indlæg

Del dette indlæg