Vi har svaret på dine kaffe-bønner - Køb hele kaffebønner hos Rigtig Kaffe
Det vigtigste ved en god kop kaffe er naturligvis hele kaffebønner. Vi anbefaler altid, at du benytter friskkværnede kaffebønner, for at opnå den fulde smags- samt duftoplevelse. De hele kaffebønner bevarer nemlig aroma- og smagsstoffer meget længere end formalet kaffe.
Hos Rigtig Kaffe sætter vi en stor ære i at have et bredt og spændende sortiment af hele kaffebønner.
For at du kan få følelsen af italiensk fortorvscafé helt ind i dit eget køkken, forhandler vi en lang række spændende italienske mærker, herunder Arcaffe, ItalCaffè, Kimbo, Lavazza og Le Piantagioni Del Caffé.
Kaffeblends af Rigtig Kaffe
Siden 2015 har vi solgt vores egne kaffeblends, fordi, vi synes, alle har ret til en autentisk italiensk kaffeoplevelse. Friskmalede bønner giver bare en bedre smagsoplevelse, og derfor fås kaffeblends fra Rigtig Kaffe kun i hele kaffebønner. Vi har sammensat 5 unikke, eksklusive kaffeserier (hvoraf 4 er ristet i Danmark) lavet af omhyggeligt udvalgte bønner i topkvalitet. I alt er der 28 lækre kaffeblends at vælge mellem.
Arcaffe-serien inkluderer 5 Single Estate-kaffeblends blandt andet vores kundefavorit Gold Crema. At kaffebønnerne er Single Estate, betyder at hvert af de 5 blends kan spores tilbage til præcis den kaffefarm, hvor de er dyrket. Serien er udviklet i tæt samarbejde med det italienske risteri Arcaffe, som har stolte traditioner for at riste kaffe af højeste kvalitet.
Den røde, italienske serie hylder Italien og italienske kaffekultur. Serien består af 5 forskellige varianter, hver inspireret af et område i Italien og områdets tradition for kaffesmag og kafferistning. Hver variant har fået et italiensk pigenavn og sin egen retro-inspirerede “Belladonna” der henleder tankerne på de forskellige italienske regioner, som kafferne er inspireret af.
Rigtig Kaffes blå serie består af fire forskellige blends, alle med fokus på den bedste kaffeoplevelse, uanset hvilken type kaffe du drikker. Det er fire fantastiske espressokaffer med lækker crema og ægte italienske smagsoplevelser.
Den økologiske, grønne serie består af 5 meget forskellige og spændende smagsvarianter. Alle lavet af 100% arabica-bønner, alle økologiske og en enkelt variant er endda Fairtrade-certificeret. Disse kaffeblends er opkaldt efter byer, bjerge eller steder, der har forbindelse til de lande, bønnerne kommer fra.
Rigtig Kaffe Verdens Kaffe er kaffe i verdensklasse! Den inkluderer ni kaffeblends inspireret af ni forskellige kaffedyrkende lande. Poserne er orange med flotte, farverige, eksotiske labels. Kafferne i serien er Single Origin, hvilket betyder, bønnerne kommer fra ét land. Det vil sige, at den, der hedder Peru, udelukkende indeholder peruvianske kaffebønner - og har en lama på sin label.
Læs kaffebønnernes label
Selvfølgelig er en lama-label ikke alt, og du skal aldrig vælge din kaffe baseret på flotte farver fremfor kaffekvaliteten. I stedet kan du læse på etiketten - dem, der producerer rigtig god kaffe af højeste kvalitet, vil rigtig gerne fortælle dig alt, hvad der er værd at vide om deres produkt
Sådan skal hele kaffebønnernes ristes
Når de hele kaffebønner er tørre og fri for frugtkød skal de ristes for at frembringe smag og aroma fra den grønne kaffebønne. Dette sker ved at man blæser varm luft på bønnerne (200-250 grader) i 8-14 minutter. Til sidst begynder den grønne bønne at blive brun.
Jo mørkere bønnen ristes, des flere ændringer er der i aroma og smagsnuancer. I Danmark er de fleste bønner mellemristede, men espressobønner ristes mørkere.
Espressoristede hele kaffebønner bør ikke bruges til slow brew (herunder stempelkander og filterkaffe) og bønner ristet til slow brew (filterbryg) egner sig ikke til espresso.
Hvis du skal bruge hele kaffebønner til filterbryg, kan du vælge mellem lys rist, som giver en mild smag med mange aromaer, medium rist, der har en lidt stærkere smag og mellem- til mørkristede bønner for en kraftfuld og fyldig smag.
Der findes ikke en standard for kafferistning, så det er en sand videnskab og en kunstform; du kan læse mere om variablerne her.
Læs også vores bloginlæg om, hvorfor kaffebønner er grønne og hvordan de skal ristes.
Sådan skal kaffebønnerne males
Selv den bedste fuldautomatiske espressomaskine kan lave en dårlig kaffe, hvis du bruger dårlige kaffebønner. Første step til en god kop kaffe er friskmalede bønner. Derfor anbefaler vi altid, at du maler dine hele kaffebønner selv, og til det formål skal du have en god kaffekværn. Hvis du har en fuldautomatisk eller automatisk espressomaskine er kværnen indbygget, ellers skal du have den ved siden af.
Der findes mange forskellige måder, du kan kværne bønnerne på, og det kan være en god idé at vælge en kaffekværn, der passer til din valgte bryggemetode. Derudover vil vi anbefale dig at vælge en kaffekværn, der er let at gøre rent - du kan lige så godt gøre det nemt for dig selv.
Bønnerne skal males så du får mest ud af kaffen, hvad enten du brygger den i en espressomaskine, hvor vandet kun er i kontakt med kaffen i kort tid, fordi det bliver presset gennem kaffen, eller i en stempelkande, hvor smagen har mere tid til at trække ud.
Når du maler kaffe til stempelkanden skal du gå efter en grov formaling; kaffen skal føles lidt som groft salt, du kender fra saltkværnen.
Skal kaffen males til filterkaffe skal den have en medium formaling; her føles kaffen kornet men fint som bordsalt.
Til espressomaskinen skal du bruge helt fint malede kaffebønner; det skal føles finere end sukker, men ikke helt så fint som pulver.
Vælg den rigtige kværn
Vi anbefaler, at du bruger en espressokværn, når du skal male bønner til en semi-automatisk espressomaskine, da disse kværne kan male helt fin espressokaffe, der giver dig det bedste kafferesultat. Vi har blandt andet espressokværne fra Eureka og Profitec, som laver professionel kvalitet. Du kan også kigge på Macaps espressokværne i topkvalitet.
Hos Rigtig Kaffe har vi en kværn til dig, uanset om du vil have toppen af kaffepoppen eller bare vil prøve kræfter med at kværne hele kaffebønner selv. Se for eksempel vores store udvalg af funktionelle kaffekværne fra Bodum, der er godt design til en overkommelig pris.
Hvis du ikke har behov for en elektrisk kaffekværn, har vi også klassiske manuelle kaffemøller. Skru ned for tempoet (og larmen) med en kaffemølle fra Hario i træ eller moderne, stilrent design.
Forarbejdningsprocessen
Når kaffebærrene er plukket, skal frugtkødet fjernes for at komme ind til kaffebønnen, der er kernen i bærret. Der er to forskellige metoder til at fjerne frugtkødet:
Tørre bønnerne (uvasket): bærrene bliver spredt ud på jorden og solen tørrer dem. Her ligger de så i 1-3 uger og bliver jævnligt revet og vendt, så de tørrer ensartet. Derefter kan det tørre frugtkød fjernes fra bønnerne. I vandfattige områder er det oplagt at bruge den tørre metode,
Vaske bønnerne: frugtkødet bliver fjernet af en maskine, hvorefter bønnerne kommer i vand for at blive sorteret. Herfra kommer de bedste bønner over i tanke, hvor de ligger og gærer (fermenterer) i op til 36 timer. Så kommer bønnerne igen i vand og herefter bliver de lagt til tørre i 4-7 dage for at stoppe gæringsprocessen. Denne metode er mere ressourcekrævende, men fermenteringen giver en anden smag samt en mere udpræget aroma.
Den allerbedste kaffe
På samme måde som der ikke er én “verdens bedste vin” (eller chokolade), er der heller ikke én “verdens bedste kaffe”. Smag er en udefinerbar størrelse, og derfor er det svært at vejlede i, hvilken type bønne du vil kunne lide. Måske synes du, at den bønne, der var skøn i espressomaskinen, ikke egner sig til stempelkanden. På den baggrund har vi sammensat en række kaffepakker med flere forskellige typer kaffe, så du kan prøve dig frem og finde din favorit.
Når du køber hele kaffebønner er det vigtigt, at de er pakket i en lufttæt pose - gerne med envejsventil, der sikrer at der ikke kommer ilt ind, mens kuldioxiden fra bønnerne kan slippe ud. Opbevar altid din kaffe i noget lufttæt, og lad det stå mørkt og køligt - gerne i køleskabet. Så holder du på smag og aroma.
Kaffesorterne - Arabica versus Robusta - Hvad er forskellen?
På trods af at der findes mange sorter af kaffe, taler man i kommercielle sammenhænge kun om to; Robusta og Arabica. En af grundene til dette er, at de fleste kaffesorter, der findes i dag, enten er fremkommet ved hjælp af selektiv krydsning eller planters naturlige udvikling for at tilpasse sig vækstvilkårene, hvor de blev dyrket, og derfor er de en slags afarter af Arabica og Robusta.
Arabica
Kaffebønnerne giver en sød og blød smag med noter af frugt og bær. Sorten har en høj syrlighed uden at være bitter. Ca. 75% af verdens kaffeproduktion er Arabica. Vokser højt i sur jord, Træerne vokser 900-2.000 meter over havoverfladen i temperaturer mellem 15 og 25 grader. Denne kaffeplante er ret krævende og skal både have lav PH-værdi i jorden, let skygge og mere jord end Robusta. Planten er relativt sårbar og giver mindre kaffe pr. hektar end Robusta. Fordi træerne gror højt, vokser de langsommere og har derfor et lavere koffeinindhold.
Robusta
Generelt er smagen skarp, bitter og stærk med noter af gran, jord, træ, parfume og brændt gummi; det er en kaffe med stor krop og megen fylde. Den bruges ofte i espresso, hvor den giver en god crema og dybere smag end Arabica har alene. Robusta indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica. Den kan klare større temperaturudsving, højere temperaturer og lavereliggende dyrkningssteder (0-900 meter over havet). Den er mere modstandsdygtig overfor sygdomme og klima, og på grund af det høje koffeinindhold er bærrene giftige for de fleste insekter. Derfor kan der dyrkes mere kaffe pr. hektar og bærrene kan ofte plukkes maskinelt; derfor er Robusta billigere at producere end Arabica. På trods af de lavere omkostninger, er kun omkring 20% af kaffeproduktionen på verdensplan Robusta.
Du kan lære mere om forskellene på Arabica og Robusta her.
Hvor kommer de hele kaffebønner fra?
I kaffebæltet (eller bønnebæltet), der ligger langs ækvator, findes ca. 70 kaffeproducerende lande. Det allerstørste er Brasilien, der står for over en tredjedel af verdens samlede kaffeproduktion, mens andre store producenter er, Vietnam, Colombia, Indonesien, Etiopien, Indien, Honduras, Uganda, Mexico og Guatemala. Oprindelseslandet har effekt på kaffens smag. Du kan selv prøve at smage forskellene i Rigtig Kaffe Verdens Kaffe.
Kaffens historie (arabiens vin)
Historien starter allerede i det 14. århundrede, hvor araberne var de første til at riste hele kaffebønner for så at male de ristede bønner og tilsætte kogende vand. Derfor har de fået æren for at have gjort kaffen til det, vi kender i dag.
Oprindeligt blev de hele kaffebønner distribueret af araberne, der købte dem i Etiopien, senere dyrkede de dem i Yemen. Fra det 15. til det 17. århundrede var havnebyen Mokha i Yemen hovedmarkedsplads for kaffe, og derfor bliver kaffe kærligt kaldt mocha eller mokka i dag.
Araberne mente at kaffen kunne skærpe intellekt og afstive modet, og dette bånd mellem kaffe og mental klarhed blev givet videre fra den arabiske kultur til Europa.
I 1690 stjal en hollænder en kaffeplante fra Afrika og distribuerede den til de oversøiske besiddelser. Først kom planten til Java og Ceylon (Sri Lanka), senere (1692) blev planterne også sendt til Amerika, Surinam og Hollandsk Guyana.
I dag har kaffetræerne fået forskellige karakteristika på grund af deres tilpasning til vækstbetingelserne i området. For eksempel er kaffesorten Java fra Indonesien, og kaffens smag kommer fra mineraler i den vulkanske jord, mens Mocca kaffen primært dyrkes i Yemen og har en krydret og syrlig smag.
Connoisseurens kaffefraser
Vil du som en anden kaffe-connoisseur kunne smide om dig med fraser, der får dig til at lyde som en ægte cupper (professionel kaffesmager), er her et par pointers.
Aroma er duften fra kaffen - det er oftest æteriske olier, der giver aromaen. Snus ind - det er en aromatisk oplevelse og kan være alt fra sød blomsterduft til krydret.
Syreindholdet er det nødvendige indhold af syre i kaffen - i en god kop kaffe giver syren en behagelig skarphed.
Balance. En god balance er et godt forhold mellem syreindholdet og kaffens aroma. Sammen giver de den gode smag.
Krop henviser til kaffe, der har styrke og giver en behagelig smagsoplevelse i ganen.
Bouqet beskriver både aroma og smag. Hvis kaffen har en kraftig duft og eftersmag er der tale om en intens bouquet.
Smagen kan beskrives med ord som blød - en rund og blid smag med middel syreindhold - og delikat, der henviser til en blød og diskret smag, som opfanges på spidsen af tungen. Derudover snakker man om noter i kaffens smag og aroma, for eksempel chokolade, frugt, gummi eller karamel.
Hvis du er en tilbudsjæger kan du også se denne side for kaffe på tilbud.
FAQ: Ofte stillede spørgsmål til hele kaffebønner
☕ Hvad koster 1 kg kaffebønner?
Kiloprisen for kaffe starter som udgangspunkt på 99 kr./kg. Du kan også få kaffe for 50 kr./kg, der bliver solgt i supermarkeder, hvoraf kvaliteten af kaffen også følger med prisen.
☕ Hvad er den bedste kaffe?
Den bedste kaffe er altid kaffe, som er friskkværnet. Du kan sagtens finde fin formalet kaffe, men en del af kaffesmagen mistes så snart kaffebønnerne kværnes, og opbevares over længere tid.
Den bedste kaffe er derfor den du selv kværner, og drikker on-the-spot - f.eks. med en espressomaskine.
☕ Hvilken kaffe skal man bruge til espresso?
Espresso kan som sagt brygges af alle typer kaffebønner uanset forhold mellem arabica og robusta eller ristningen. Vi anbefaler vores Arcaffe Rigtig Kaffe Gold Crema, der er vores egen 100% arabica blend.
☕ Hvor mange kaffesorter findes der?
Når først kaffebønner er ristede, ligner de hinanden - dette er dog langt fra tilfældet, da der findes ca. 60 forskellige kaffesorter i verden.
☕ Hvor mange hele kaffebønner til en kop?
Som tommelfingerregel skal du bruge omkring 7 gram friskmalet kaffe pr. kop (ca. 50 kaffebønner). Ønsker du en stærkere kaffe, kan du bruge en mørkere ristet bønne. Vi vil ikke anbefale at overdosere kaffen; det gør den bare alt for bitter.
☕ Hvor meget vejer en hel kaffebønne?
En enkel kaffebønne vejer i gennemsnit 0.13 gram.
☕ Hvad er forskellen på hele og formalede bønner?
Smagen bibeholdes meget bedre i hele bønner end ved formalede bønner. Derfor bør du også kun kværne den mængde kaffe, du skal bruge med det samme.
☕ Er kaffebønner en frugt?
Ja, selve kaffebønnen er kernen i kaffebærret, som vokser på kaffetræet. Når bærrene, der ligner kirsebær, er blevet plukket, skal frugtkødet fjernes.
☕ Hvor meget koffein er der i kaffe?
ifølge sundhed.dk, er der som regel 80-85 milligram (mg) koffein i en kop kaffe. En kop god espresso kan dog svinge fra 40 - 200 mg. koffein pr. kop.